Loading...

Buruieneşti: Vizita Icoanei Maicii Domnului de la Cacica şi misiuni populare

Distribuie cu:

Bucură-te Marie, ce plină de har, Domnul este cu tine și Domnul este cu noi!

 Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica și misiuni populare

 Buruienești, 5-8 decembrie 2013

 Mulțumire, recunoștință și binecuvântare: acestea au fost cuvintele care au însoțit comunitate din parohia ”Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruienești pe parcursul întregului pelerinajului prilejuit de poposirea veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica. Au fost zile intense, zile de abnegație și regăsire spirituală, zile în care, mai mult ca altă dată, prezența Maicii Domnului a făcut ca toți să se simtă ca o mare familie parohială sub mantia ocrotitoare a Mamei cerești.

Pelerinajul a început în ziua de joi, 5 decembrie 2013, când în centrul localității, la ora16.30, toții credincioșii comunității, de la părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv. împreună cu ceilalți preoți și frați care activează în parohie și până la ultimul credincios, au aștepta sosirea veneratei icoane. Alături ni-au fost părintele Emilian Cătălin, ministru provincial, părintele Cristinel Fodor, profesor și spiritual la Institutul Teologic din Iași, cel care și a ținut cu multă dăruire misiunile populare, preoți fii ai comunității și oaspeți, domnul Iosif Șoican, primarul comunei Doljești, domnul Virgil Enache, viceprimarul comunei Doljești și mulți alții. După primirea solemnă a icoanei, în spirit de credință, a urmat procesiunea și purtarea icoanei Maicii Domnului, de către tineri îmbrăcați în frumoase straie de sărbătoare, în biserică. Înălțătoare celebrare liturgică s-a transformat treptat-treptat într-un imn adresat lui Dumnezeu și Maici sale.

Fotografie din cadrul Sfintei liturghii

Fotografie din cadrul Sfintei liturghii

Au urmat zile pline de har (vineri și sâmbătă, 6-7 decembrie a.c.) în care rând pe rând toate grupurile parohiale (A.M.D., Fraternitatea terțiară, grupul terezian, grupul Rozariul viu, consiliul parohial, grupul lectorilor, grupul copiilor, grupul tinerilor și al adolescenților, surorile congregației Fiicele Milostivirii și al Crucii, fecioarele consacrate, corul mare și corul Speranța) au format un singur glas către Mama cerească și prin rugăciune, meditație, cânt și celebrare euharistică s-au adresat lui Dumnezeu pentru toate trebuințele sufletești și trupești. În fața veneratei icoanei s-au prezentat murmurând rugăciuni credincioși în vârstă, familii, tineri, adolescenți, copiii, toți cerându-i Mamei cerești care întotdeauna să rămână alături de ei.

Pe parcursul pelerinajului mulți au trecut prin apa dătătoare de viață a sacramentului spovezii, mulți au primit puteri divine prin sacramentul euharistiei, s-au lăsat conduși, instruiți, convertiți și întăriți de cuvintele duhovnicești al părintelui predicator Cristinel Fodor, care a știut să semene în sufletele tuturor mana cerească a învățăturilor Bisericii. De remarcat faptul că toții copiii școlii ”Preot Gheorghe Pătrașcu”, împreună că domnul director Gheorghe Curpăn și doamna profesor de religie Tereza Ciuraru, au venit în pelerinaj organizat și s-au rugat că Maica Domnului să le lumineze mintea pentru a fi buni credincioși și buni cetățeni.

 Ziua de duminică 8 decembrie 2013, zi în care s-a încheiat și pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica și sfintele misiuni, ne-a adus o bucurie nespusă: prezența în mijlocul comunității a Preasfințitului nostru Părinte Episcop, Mons. Petru Gherghel. Întreaga comunitate, îmbrăcată în straie de sărbătoare tradiționale, cu sufletele pline de emoție, a participat și a mulțumit lui Dumnezeu că prin Preasfânta Fecioară Maria înmulțește minunile sale și că a dăruit parohiei ”Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruienești haruri peste haruri. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru a adresat un cuvânt de încurajare tuturor familiilor din comunitate din Buruienești și ne-a amintit de jertfa de credință a episcopului martir Anton Durcovici, îndemnându-ne totodată să fim familii și creștini pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Desigur că despărțirea de venerata icoană a Maicii Domnului de la Cacica a lăsat și umbre de tristețe pe chipurile credincioșilor, dar ceea ce a fost mai important, pelerinajul icoanei a adus multă unitate, pace, încredere și binecuvântare.

 Fie ca mereu să ne simțim fiii lui Dumnezeu și Fiii Mariei.

 Pr. diacon Corneliu Horvat, OFMConv.

Mulțumire, recunoștință și binecuvântare

Prea Sfinția Voastră Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași,
Prea cucernice părinte Fabian Iacob, vicar provincial,
Prea cucernice părinte Cristinel Fodor, vicar episcopal,
Prea cucernice părinte paroh Iosif Bisoc, OFMConv.
Prea cucernice părinte Romuald Bulai, rectorul sanctuarului marian de la Cacica,
Preacucernici părinți concelebranți,
Dragi persoane consacrate,
Dragi credincioși.

Comunitatea noastră parohială a trăit momente de mulțumire sufletească, recunoștință și binecuvântare cerească de la Dumnezeu prim venirea veneratei icoanei a Maicii Domnului de la Cacica. Dumnezeu a stabilit un timp și un loc în care fiecare dintre noi să-și primenească sufletul, viața și familia la umbra ocrotitoare a Maicii Domnului și pelerinajul acestei venerabile icoane ne-a amintit fiecăruia dintre noi că suntem fii lui Dumnezeu și fii Mariei. Comunitatea noastră din Buruienești se află sub patronajul Sfântului Iosif, care împreună cu Preasfânta Fecioară Maria și Isus formează familia sfântă din Nazaret. Asemenea acestei Sfinte Familii și noi dorim să urmă exemplu de viață, de credință, de trăire și de virtuți.

Preasfințite,

La încheierea pelerinajului veneratei icoane a Maicii Domnului de la Cacica, comunitatea parohială, fiecare familie și credincios în parte doresc să aducă o mulțumire lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria, să privească cu recunoștință la toate binefacerile primite și să ceară o binecuvântare.

Mulțumire lui Dumnezeu că prin Preasfânta Fecioară Maria ne-a dăruit în aceste zile momente de trăire autentic creștină și prin prezența Excelenței Voastre la această solemnă celebrare, ne amintește tuturor cât de frumos este cerul și locuința sfinților, acolo unde Sfânta Familie ne îndemnă să ne îndreptăm. Vă mulțumim că ați prezidat această Sfântă Liturghie și că prin această binecuvântată inițiativă a Excelenței Voastre, sfânta icoană a venit și la noi, în comunitatea noastră din Buruienești.

Meditațiile și cuvintele pline de har pe care părintele Cristinel Fodor ni le-a prezentat cu multă dăruire în aceste zile, au fost tot atâtea momente de încărcare sufletească, iar noi am fost privilegiați să fim martorii lor. Vă mulțumim părinte și Dumnezeu să vă dea mereu inspirații divine pentru a putea în continuare să întăriți poporul lui Dumnezeu.

Mulțumim fraților de la Cacica și părintelui Romuald Bulai, rectorului sanctuarului pentru faptul că a fost purtătorul Maicii Domnului și cerem ca Domnul ca Maica Sa să le dăruiască sănătate și binecuvântări.

Suntem copleșiți de recunoștință pentru că Dumnezeu a revărsat asupra familiilor din parohia noastră, timp de 3 zile, haruri peste haruri. Murmurul rugăciunilor, suspinele spovezilor și înălțătorul ecou al celebrărilor liturgice s-au ridicat spre cer și au coborât în adâncul sufletelor noastre. Și, de aceea, nu putem decât să fim recunoscători Domnului și Maicii Domnului pentru tot ceea ce ne-a fost dăruit și pentru tot ceea ce am primit prin vizita icoanei Maicii Domnului de la Cacica.

Iar la sfârșit cerem o binecuvântare: binecuvântare de la Dumnezeu și de la Maica Domnului care să reverse în fiecare familie din comunitatea noastră harurile de care avem nevoie. Binecuvântare pentru fiecare dintre noi să nu uităm că doar iubind, sperând și crezând putem devenii familii adevărate, autentice aici și în veșnicie. Și, de asemenea, cerem o binecuvântare de la Excelența Voastră pentru ca noi, credincioșii comunității parohiale din Buruienești, să rămânem fideli lui Dumnezeu și Micii Domnului, Bisericii și angajamentelor asumate la botez. Anul credinței și al familiei ne-a dăruit momente de mulțumire, de recunoștință și de binecuvântare. Vrem ca el să nu se sfârșească niciodată pentru noi!

Întru mulți ani și binecuvântare cerem Preasfințite!

 Familiile comunității din Buruienești

 [AFG_gallery id=’80’]

Distribuie cu: