Loading...

Bacău: Întâlnire de lucru

Luni, 16 octombrie 2023, Curia Provincială din Bacău a Fraților Minori Conventuali, Provincia „Sfântul Iosif” din România a fost gazda întâlnirii fraților Provinciei implicați în pastorația copiilor, adolescenților și a tinerilor.

Întâlnirea fraților Provinciei implicați în pastorația copiilor, adolescenților și a tinerilor

Distribuie cu:

După primirea participanților și salutul părintelui Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial, începând cu ora 9.30 părintele Tiziano Baracco SDB a prezentat conferința intitulată Copiii, tinerii, familia și Biserica.

În expunerea sa, părintele Tiziano i-a provocat pe participanți cu întrebarea: Cât va mai putea familia să rămână o instituție fundamentală a societății românești? Evident, familiile sunt astăzi într-o accentuată stare de criză, motiv pentru care multe probleme ale copiilor și ale tinerilor provin din familia domestică.

Părintele a remarcat faptul că pastorația tineretului se bazează pe trei piloni principali: latura religioasă, latura personală și cea socială. A lucra cu tinerii comportă inserarea, din partea animatorilor pastorali, în aceste trei sfere de interes și de activitate, pentru a-i înțelege în profunzime și a-i însoți în mod eficient.

De asemenea, a mai subliniat că este important să creăm spații unde copiii și tinerii să crească împreună cu animatorii lor, celor din urmă adresându-le invitația de a fi mereu în mijlocul lor și de a cultiva un raport cordial și plin de înțelegere în relație cu ei. Familiaritatea duce la iubire și iubirea la înțelegere. A lucra cu tinerii  înseamnă a-i face protagoniști, iar deciziile trebuie luate în comun, când se negociază rolurile și responsabilitățile pentru a înainta și a crește ca familie a lui Dumnezeu.

După o scurtă pauză a urmat prezentarea din partea Comisiei de animare vocațională și pastorația tineretului a „Proiectului pastoral-vocațional pentru anul 2023-2024”. În continuare, frații prezenți au avut parte de un moment de reflecție și de discuții pe marginea tematicii abordate în prima parte a întâlnirii, cât și a planului pastoral, la lumina cărora s-au conturat și o serie de propuneri pentru o mai bună desfășurare a activităților cu copiii, adolescenții și tinerii în diferitele comunități parohiale.

Reuniunea s-a încheiat cu rugăciunea Ora medie și cu o agapă frățească pregătită de către frații care au găzduit această frumoasă întâlnire.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: