Loading...

Un franciscan ca secretar al Congregaţiei pentru Viaţa Consacrată

pr. Jose Rodriguez Carballo OFM, noul secretar al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică

Distribuie cu:

pr. Jose Rodriguez Carballo OFM, noul secretar al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică

pr. Jose Rodriguez Carballo OFM, noul secretar al Congreg. pentru Institutele de Viaţă Consacr. şi Soc. de Viaţă Apost.

 

În prima numire semnificativă în Curia Romană, Papa Francisc a luat decizia – cumva neobişnuită – de a numi capul unui ordin religios, pe pr. Jose Rodriguez Carballo OFM, ca secretar al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Preotul spaniol de 59 de ani este ministrul general al celui mai mare grup din familia franciscană: Ordinul Fraţilor Minori (OFM), care numără 15.000 de fraţi în 113 ţări. Prima oară a fost ales în această funcţie în 2003, fiind reales pentru un alt mandat de şase ani în 2009. Actualmente OFM pierde teren în Europa Occidentală, este stabil în America Latină, şi câştigă vocaţii în Asia, Africa şi Europa Răsăriteană.

Vaticanul a anunţat numirea pr. Carballo pe 6 aprilie, precizând că Papa Francisc îl va ridica la rangul de Arhiepiscop. Născut în Lodoselo, Spania, în 1953, Carballo şi-a început studiile în şcoli conduse de franciscani, iar în 1973 a fost trimis pentru specializare în biblic la Ierusalim. După ce a fost hirotonit preot în 1977, a obţinut diploma în teologie biblică la Studium Biblicum Franciscanum din Ierusalim şi în Sfânta Scriptură la Institutul Biblic din Roma. În anii următori a ocupat funcţii tot mai înalte în ordinul franciscan din Spania, iar în 2003 a fost ales ministru general pentru ordinul din toată lumea. A fost unul dintre principalii concelebranţi – alături de părintele general al iezuiţilor, pr. Adolfo Nicolas – la Liturghia de inaugurare a ministerului petrin al Papei Francisc, din 19 martie.

Franciscanul îi succede Arhiepiscopul american Joseph Tobin, care a fost de asemenea capul unui ordin religios, redemptoriştii, dar numirea în Congregaţie a primit-o la doi ani după terminarea mandatului său. Se întâmpla în august 2010 – după doi ani, în octombrie 2012, Papa Benedict l-a retrimis în SUA, acum ca Arhiepiscop de Indianapolis. Pr. Carballo, în noul rol de oficialitatea numărul doi în dicasterul vatican ce supraveghează viaţa şi activitatea celor aproximativ 900.000 de persoane consacrate din toată lumea, va lucra strâns cu Cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, care conduce Congregaţia din 4 ianuarie 2011.

Spaniolul trebuie acum să îşi aducă propria contribuţie în probleme cheie, precum tensiunile dintre Vatican, în special Congregaţia pentru Doctrina Credinţei (CDC), şi conducerea organizaţiei umbrele (LCWR) a aproximativ 59.000 de persoane consacrate, de sex feminin, din SUA. În aprilie 2012, CDC a emis un document în care analiza situaţia LCWR, acuzând organizaţia de subminarea învăţăturii catolice despre preoţie şi homosexualitate, şi de promovarea “unor teme feministe radicale, incompatibile cu credinţa catolică”. Una dintre măsurile luate de Papa Benedict a fost să îl delege pe Arhiepiscopul Peter Sartain de Seattle cu supravegherea reformei LCWR pe un termen de cinci ani.

sursă: http://www.catholica.ro

Distribuie cu: