Loading...

Ultima audienţă a Papei Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea, ultima audiență

Distribuie cu:

Benedict al XVI-lea, ultima audiență

Benedict al XVI-lea, ultima audiență

 

„Domnul ne-a dat multe zile cu soare şi vânt prielnic, zile în care pescuitul a fost rodnic; au fost, însă, şi momente în care apele au fost agitate şi vântul potrivnic, ca în întreaga istorie a Bisericii de altfel, iar Domnul părea că doarme. Dar am fost conştient întotdeauna că în acea barcă era Domnul şi că barca Bisericii este a Sa”.

 

 

„Sunt mişcat, sunteţi atât de mulţi. Mulţumesc”. Acestea sunt cuvintele pronunţate dimineaţă de Papa Benedict al XVI-lea la ultima audienţă generală, înainte să se încheie pontificatul său. Cu ochii strălucitori şi chipul senin, pontiful i-a mulţumit astăzi lui Dumnezeu, cardinalilor, colaboratorilor şi credincioşilor din întreaga lume. Mâine, la ora 20.00, intră în vigoare demisia sa.

„În aceste ultime luni puterea fizică mi-a cam slăbit”, a explicat Papa referindu-se la decizia sa istorică. „I-am cerut Domnului să mă ilumineze ca să iau decizia cea mai bună, nu pentru mine, ci pentru binele Bisericii. Am făcut acest pas conştient fiind de gravitatea şi de noutatea sa, dar inima mi-e profund senină. A iubi Biserica însemnă a avea şi curajul de a lua decizii dificile şi dureroase”.

Benedict al XVI-lea a mai amintit, apoi, momentul în care a fost ales, 19 aprilie 2005: „Mi-am spus: «Doamne, ce îmi ceri? Mare greutate îmi pui pe umeri, însă dacă Tu îmi ceri să fac aceasta, voi arunca plasele după cuvântul Tău»”. Din acel moment, a continuat Papa, „Biserica a avut momente de bucurie, dar şi momente grele”, momente în care „apele erau tulburi, vântul potrivnic, iar Domnul părea să doarmă”. Chiar şi în acele momente „am fost conştient întotdeauna că în barca Bisericii stă Domnul”.

„Nu m-am simţit niciodată singur în timp ce-mi purtam bucuriile şi grijile slujirii”, a spus Benedict al XVI-lea. „Domnul mi-a pus în cale multe persoane care m-au ajutat şi mi-au fost aproape. În principal fraţii cardinali, secretarul de Stat şi toţi aceia care, în diferite sectoare, slujesc Sfântul Scaun cu dăruire şi umilinţă”.

„Am simţit, şi simt chiar şi acum, că cel care primeşte viaţa trebuie să o ofere. Papa are într-adevăr fraţi şi surori în întreaga lume… şi simte îmbrăţişarea tuturora. Căci nu-şi mai aparţine sieşi, ci aparţine tuturora şi toţi îi aparţin lui. Pentru totdeauna”, a mai explicat Papa. „Decizia mea nu este, aşadar, o (re)întoarcere la o viaţă privată; nu părăsesc crucea, ci rămân (cu voi) într-un fel cu totul nou”.

În sfârşit, Benedict al XVI-lea a mai adăugat:  „Vă cer să vă amintiţi de mine în faţa lui Dumnezeu şi, în special, să vă rugaţi pentru cardinali, chemaţi la o îndatorire atât de importantă, cât şi pentru noul succesor al Apostolului Petru: Domnul să-l însoţească cu lumina Sa şi cu forţa Duhului Său”.

Cuvintele papei au fost primite cu ropote de aplauze. Au mai rămas câteva ore până la sfârşitul pontificatului lui Benedict al XVI-lea. În după-amiaza zilei de mâine el va merge la Castel Gandolfo cu elicopterul, iar la ora 20.00 gărzile elveţiene vor închide porţile. Din acel moment Biserica va fi fără Papa până ce cardinalii, adunaţi în conclav şi călăuziţi de Duhul Sfânt, vor alege un alt Papă.

Traducere & adaptare:
fr. Adrian Măgdici OFMConv

[embedplusvideo height=”433″ width=”720″ standard=”http://www.youtube.com/v/lYRtWzGVZwc?fs=1″ vars=”ytid=lYRtWzGVZwc&width=720&height=433&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=214&notes=” id=”ep9984″ /]

Distribuie cu: