Loading...

Terțiari în audiență la Vatican

Papa Francisc i-a primit în audiență luni, 15 noiembrie, în Sala Clementină din Palatul Apostolic pe cei circa 120 de participanți la Capitlul General al Ordinului Franciscan Terțiar. Amintindu-le că fac parte din Biserica în ieșire, dând mărturie despre Evanghelie printr-o viață simplă, lipsită de pretenții, pontiful i-a îndemnat să lupte și să activeze în favoarea dreptății, a misiunii și a ecologiei integrale.
Papa Francisc i-a primit în audiență luni, 15 noiembrie, în Sala Clementină din Palatul Apostolic pe cei circa 120 de participanți la capitlul general al Ordinului Franciscan Terțiar (Vatican Media)

Distribuie cu:

„Vocația voastră ia naștere din chemarea universală la sfințenie”, a spus pontiful, făcând trimitere la Catehismul Bisericii Catolice care ne amintește că „laicii participă la preoția lui Cristos și, uniți tot mai mult cu El, ei răspândesc harul Botezului și al Mirului în toate dimensiunile vieții personale, familiale, sociale și ecleziale, realizând astfel chemarea la sfințenie adresată tuturor celor botezați” (nr. 941).

‚Această sfințenie, la care sunteți chemați ca franciscani terțiari, așa cum vă cer Constituțiile generale și Regula aprobată de Sfântul Paul al VI-lea, presupune convertirea inimii, atrasă, cucerită și transformată de Cel care este singurul Sfânt, care este „binele, orice bine, binele suprem” (Sfântul Francisc, „Laude aduse lui Dumnezeu cel Preaînalt”) – le-a spus papa Francisc participanților la capitlul general al Ordinului Franciscan Terțiar, ordin de laici care aleg să trăiască după regula de viață franciscană, ordin din care au făcut parte – de-a lungul secolelor – oameni simpli și ilustre personalități: capete încoronate precum Elisabeta a Ungariei, Ludovic al IX-lea al Franței, Ferdinand al III-lea de Castilia; pictori și poeți, precum Giotto, Dante și Petrarca; navigatori precum Cristoforo Colombo și Amerigo Vespuci; oameni de știință, precum Alessandro Volta și Louis Pasteur.

„Voi” – a continuat pontiful – „sunteți bărbați și femei care se angajează să trăiască în lume în conformitate cu carisma franciscană. O carismă care constă, în esență, în respectarea sfintei Evanghelii a Domnului nostru Isus Cristos. Vocația franciscanului terțiar este de a trăi Evanghelia în lume în stilul Sărăcuțului, ‚sine glossa’ (literalmente); de a lua Evanghelia ca ‚formă și regulă’ de viață.”

„Vă îndemn” – a mai spus – „să îmbrățișați Evanghelia așa cum l-ați îmbrățișa pe Isus. Lăsați Evanghelia, adică pe Isus însuși, să vă modeleze viața. În acest fel, vă veți asuma sărăcia, partea cea mai mică și simplitatea ca semne distinctive în fața tuturor”.

Pontiful i-a îndemnat să-și trăiască identitatea de terțiari franciscani cu „apropiere, compasiune și bunătate” față de cei din urmă, trăind apartenența lor la Ordinul Franciscan Terțiar în situațiile concrete de fiecare zi, în relațiile umane, în implicarea socială și politică, „hrănind speranța în ziua de mâine prin alinarea suferințelor din zilele noastre”.

*

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: