Loading...

Serafica: Descoperirea lui Dumnezeu

La Editura Serafica a apărut, de curând, în Colecția Biblica, cartea „Descoperirea lui Dumnezeu. Evoluția concepției despre Dumnezeu în Biblia ebraică” de Thomas Römer (traducere de pr. Cristian Clopoțel); format: 14/20; pagini: 318; preț: 25 de lei.

Serafica: Descoperirea lui Dumnezeu

Distribuie cu:

Dacă iudaismul și, pe urme sale, creștinismul și islamul, mărturisesc credința într-un singur Dumnezeu, care domnește din veșnicie asupra cerului și a pământului, însăși Biblia ebraică vorbește printre rânduri, celui care o citește cu atenție, despre rădăcinile sale politeiste. Se pare astfel că „Dumnezeul lui Abraham”, la care se referă cele trei religii ale Cărții, fiecare în felul său, n-a fost dintotdeauna unic.

Ca atare ne putem întreba: cum a devenit unic acest Dumnezeu? De unde a apărut și cum s-a revelat lui „Israel”? Care erau atributele sale și ce nume avea înainte să devină impronunțabil? Când a dobândit statutul de Dumnezeu tutelar al regatelor lui Israel și Iuda? Sub ce forme a fost cinstit și reprezentat? De ce au fost înlăturate celelalte divinități alături de care era venerat? Ce succesiune de evenimente a dus la afirmarea cultului său exclusiv?

În lumina științelor criticii istorice, filologice și exegetice, împreună cu cele mai recente descoperiri arheologice și epigrafice, Thomas Römer, reputat cercetător biblic, oferă răspunsuri la aceste întrebări, căutând, împreună cu cititorul, să înțeleagă originile și evoluția concepției despre Dumnezeu în Israel, pornind de la textele Bibliei ebraice. Autorul precizează că analiza sa privește lucrurile dintr-o perspectivă istorică, iar rezultatele cercetării sale sunt, cu siguranță, ipotetice. Însă acest lucru nu descalifică rigoarea argumentării sale și finețea interpretării detaliilor care pot scăpa chiar celor care citesc Biblia cu interes. Deși nu este o lucrare de spiritualitate, această carte poate hrăni spiritul îmbogățindu-l cu o viziune mai puțin obișnuită, dar foarte interesantă, despre cum am ajuns să credem în Dumnezeul în care credem.

***

Thomas Römer s-a născut la Mannheim în Germania în 1955. A studiat la Heidelberberg, Tübingen, Paris și Geneva, unde a susținut lucrarea de doctorat cu privire la identitatea „părinților” în Deuteronom și istoria deuteronomistă. Actualmente predă exegeza Vechiului Testament la Universitatea din Lausanne și este profesor la catedra „milieux bibliques” din cadrul Collège De France din Paris.

***

Descoperirea lui Dumnezeu. Evoluția concepției despre Dumnezeu în Biblia ebraică
Thomas Römer, Editura Serafica, 2018; ISBN 9786067700800; 14/20 cm; 318 pp.; 25 de lei.

***

În limita stocului disponibil, cartea poate fi procurată prin comandă:
prin poștă: Editura Serafica, str. Teiului, 20; 611047 – Roman (NT);
prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;
prin telefon: 0741.120.321 (Orange); 0785.222.017 (Telekom mobil); 0233.744.611 (Telekom fix);
prin website (online): www.edituraserafica.ro

Distribuie cu: