Loading...

Roman: Eveniment formativ

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 3 martie 2018, fraţii studenţi ai Institutului Teologic împreună cu părinţii formatori au organizat şi susţinut o reuniune de dialog, împărtăşire şi vizionare de film cu tineri din parohiile Nisiporești și Buruienești. Aceasta constituie o iniţiativă formativă şi pastorală, deopotrivă, pentru „a simţi cu Biserica” în drumul spre apropiatul Sinod al Tinerilor.

Eveniment formativ

Distribuie cu:

Protagonista reuniunii a fost tânăra Andra-Cristiana Catrea, originară din Roman, parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus”, căreia îi mulţumim pentru că a răspuns invitaţiei de a veni în mijlocul fraților şi a tinerilor pentru a împărtăşi istoria vieţii şi convertirii ei. A fost o mărturie impresionantă şi profundă care a atins inimile tuturor prin sinceritatea şi convingerea Andrei, dar mai ales prin dovezile de dragoste şi milostivire pe care Dumnezeu i le-a arătat pe tot parcursul drumului ei de îndepărtare şi reapropiere de El. În tot acest periplu al vieţii ei recâştigate pentru Domnul un rol decisiv l-a avut Sfânta Fecioară Maria căreia Andra îi datorează harul convertirii şi semnele dumnezeieşti pe care le-a primit atunci când le-a cerut în rugăciune, simţind că are nevoie de ele.

După salutul părintelui Marius, fraţii şi tinerii s-au recules într-un moment de rugăciune, ascultând Cuvântul lui Dumnezeu şi invocându-l pe Duhul Sfânt. Apoi Andra a prezentat mărturia ei, pe un ton viu şi deschis, într-un adevărat limbaj al tinerilor, plin de concreteţe, de naturaleţe şi spontaneitate, care i-a menţinut pe toţi treji. Istoria vieţii ei  – din copilărie şi adolescenţă până în primii ani ai tinereţii – a fost plină de experienţe răvăşitoare şi zdruncinătoare, în căutarea unei bucurii şi fericiri iluzorii, bazate pe plăceri, distracţii, vicii, aventuri alienante şi periculoase. Andra i-a făcut pe toţi să înţeleagă cât de uşor este ca un tânăr să decadă în viaţa sa (la toate nivelurile: uman, moral, spiritual etc.), să îşi piardă sensul de a trăi, speranţa şi pacea lăuntrică, dacă se îndepărtează de Dumnezeu, de valorile credinţei, şi nu îşi ascultă glasul conştiinţei pe care ea, la un moment dat, l-a perceput ca pe strigătul lui Dumnezeu în inima ei, strigăt care o chema la convertire şi la o întâlnire concretă, reală cu El. Din mărturia tinerei se poate lesne înţelege că tânărul de azi, dacă nu se străduieşte să îşi interiorizeze credinţa şi să îl caute sincer pe Dumnezeu, încetând să privească numai spre sine şi spre dorinţele sale nefiltrate prin inima lui Isus şi a Maicii Sfinte, va cădea cu uşurinţă în gheara răului acestei societăţi păgânizate şi viciate cu tot ceea ce înseamnă ea: nebunia unei vieţi dezordonate, dependenţa de plăceri şi vicii, pierderea unui echilibru uman, sufletesc şi relaţional, suferinţe morale, fizice şi psihice de tot felul, disperare, tristeţe, senzaţie de gol sufletesc şi existenţial. După ce Andra a gustat din tot acest amar al lumii stăpânite de minciuna şi invidia diavolului, a reuşit să iasă din prăpastia ei mizerabilă, să răspundă la harul convertirii, la chemarea lui Dumnezeu şi a Sfintei Fecioare, pentru că, în suferinţa şi zbuciumul ei, a avut curajul să se roage din toată inima şi să ceară Cerului semne concrete care să o lumineze: semnele minunate ale Maicii Sfinte şi lumina harului nu au întârziat, dar Andra şi-a dat seama că şi Dumnezeu îi cere, la rândul lui, să îşi schimbe radical viaţa, să renunţe la multe lucruri ale lumii şi să înceapă un drum de purificare şi de muncă, drum la care ea s-a angajat cu mult curaj, simţindu-se ajutată de puterea sacramentelor, a rugăciunii şi de lectura aprofundată a cărţilor religioase şi a exemplului sfinţilor.

În prezent, Andra trăieşte bucuria păcii, a credinţei şi a relaţiei cu Dumnezeu; este entuziastă în a trăi ca o misionară a Sfintei Fecioare şi a milostivirii lui Dumnezeu, în spaţiul mic al vieţii de zi cu zi, la locul de muncă şi în toate împrejurările în care simte că Domnul o cheamă să ofere mărturia şi ajutorul ei. Drept dovadă, Andra a oferit spre vizionare fraţilor şi tinerilor filmul „Tărâmul Mariei”, de curând apărut în câteva cinematografe din România datorită implicării ei. Ecranizare a regizorului Juan Manuel Cotelo, care este şi actor principal, filmul pune în scenă istoria reală a convertirii unor persoane din istoria recentă, unele dintre ele fiind persoane de succes, bogate, din înalta societate. Convertirea acestora a avut loc datorită Sfintei Fecioare, fie prin apariţii concrete, fie prin revelaţii interioare din partea ei. Pe lângă acestei istorii de convertire, filmul mai prezintă nişte exemple edificatoare de viaţă ale unor oameni dedicaţi slujirii lui Dumnezeu şi Maicii Sfinte, prin opere de evanghelizare şi caritative, prin fapte şi roade concrete de trăire a credinţei şi a rugăciunii.

Album Foto:

Distribuie cu: