Loading...

Semnalare de cărţi (Ed. Serafica)

Distribuie cu:

40 de ani, timp de har şi iubire

40 de ani, timp de har şi iubire

40 DE ANI, TIMP DE IUBIRE ȘI HAR
Cugetări religioase rimate

Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv

Cu plecare de la idea biblică, exprimată de psalmist: „Numărul zilelor anilor noștri ajunge la șaptezeci, iar pentru cei în putere, la optzeci, însă, în cea mai mare parte, nu sunt decât trudă și chin, pentru că trec repede și noi ne ducem” (Ps 90/89,10), precum și dintr-o oarecare observare existențială, s-au vărsat fluvii de cerneală în încercarea de a da nume experiențelor trăite la ceas de vârstă medie, ce poate oscila între 35-45 de ani.
Există multe cărți cu această tematică, unele dintre ele le-am citit și m-au ajutat să întâmpin cu încredere vârsta medie, dar sursa inspirației cărții ce v-o prezint: 40 DE ANI, TIMP DE IUBIRE ȘI HAR. Cugetări religioase rimate, reprezintă propria trăire. Deși de mic copil simțeam muza versurilor, nu i-am dat importanță, însă chiar în anul în care am împlinit patruzeci de ani, explozia rimelor s-a revărsat în gândurile pe care vi le propun spre savurare.

 

 

Repere istorice în muzica sacră şi în documentele magisteriale

Repere istorice în muzica sacră şi în documentele magisteriale

REPERE ISTORICE ÎN MUZICA SACRĂ ȘI DOCUMENTE MAGISTERIALE
Pr. Cristian Dumea, OFMConv

„Lucrarea de faţă reprezintă o istorie a cântului grego¬rian cu trecerea sa prin toate momentele de vârf ale muzicii europene, consemnate în documente oficiale, în materie de muzică, având, astfel, în linii generale, şi o istorie în practica şi evoluţia cântului liturgic în cadrul cultului catolic, dar şi naşte¬rea miselor, oratoriilor, a tuturor genurilor şi formelor de artă adevărată.
Amplul eşafodaj – al ideilor filosofice, morale, istorice şi teologice – atât de laborios condus se conturează în exprimări textuale de sinteză din care străbate pasiunea vie de trăire şi de răspândire a muzicii liturgice a fratelui franciscan” (Din Prefață, de Prof. univ. dr. Viorel Munteanu).

 

 

 

 

 

Asertivitatea ca certitudine eficace în comunităţile relig. feminine

Asertivitatea ca certitudine eficace în comunităţile relig. feminine

ASERTIVITATEA CA ATITUDINE RELAȚIONALĂ EFICACE
ÎN COMUNITĂȚILE RELIGIOASE FEMININE
O cercetare în România
Sr. Alina Ionela Rîtan, SCMP

Dificultăţile întâlnite în viața consacrată sunt prezentate prin două atitudini extreme: pasivitatea şi agresivitatea. Cine asumă o atitudine pasivă suportă viaţa, fără a-şi manifesta propriile idei, adoptându-le pe ale celor din jur, cu rezultate nu tocmai satisfăcătoare în realizarea fraternităţii religioase. La polul opus, persoanele care asumă o atitudine agresivă îşi exprimă propriile idei cu aroganţă, fără a ţine cont de cei din jur.
Atitudinea asertivă se propune ca fiind de echilibru între cele două extreme, ca o atitudine prin care persoana ştie să-şi exprime propriile idei, fără a agresa şi fără a viola drepturile celor din jur, dimpotrivă, preţuiește şi să respectă calităţile celorlalte persoane.
Valoarea cărții este dată de o cercetare pe care Autoarea o realizează în unele comunități de persoane consacrate din România, bazându-se pe un chestionar trimis online. Tocmai în baza acestei cercetări „pe teren”, a reieșit nu doar că „harul presupune natura”, ci că natura poate fi educată, deoarece asertivitatea nu este o calitate înnăscută, ci una dobândită prin educaţie.

Distribuie cu: