Loading...

Sculptura dedicată migranților

Operă a artistului canadian Timothy Schmalz, sculptura ”Angels Unawares” – ”Îngeri fără a-și da seama” – a fost dezvelită de papa Francisc după Sf. Liturghie celebrată duminică, 29 septembrie 2019, în Piața San Pietro cu ocazia Zilei mondiale a migrantului și a refugiatului.

Sculptura ”Angels Unawares” dezvelită de papa Francisc în Piața Sfântul Petru. (Vatican Media)

Distribuie cu:

La rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată în Piața Sfântul Petru la finalul Sfintei Liturghii de duminică, 29 septembrie 2019, papa Francisc a dezvelit un monument dedicat migranților și refugiaților.

”Am vrut această operă artistică aici, în Piața San Pietro, ca să amintească tuturor provocarea Evangheliei cu privire la ospitalitate”, a subliniat Sfântul Părinte.

Realizată de artistul canadian Timothy Schmalz, opera din lut și bronz are ca titlu ”Angels Unawares” – ”Îngeri fără să știe” – și, după cum a subliniat Sfântul Părinte, se inspiră din cuvintele Scrisorii către Evrei (13,2): ”Nu uitați ospitalitatea, căci datorită ei unii, fără a-și da seama, i-au primit pe îngeri”.

Lucrarea reprezintă un grup de migranți și de refugiați de diferite origini culturale și rasiale, surprinși de privirea artistului în diverse perioade de timp din istoria omenirii. Aceștia stau împreună, umăr la umăr, refugiați pe o barcă. Din această mulțime de oameni ies la iveală, din centrul operei, mai multe aripi de îngeri, sugerând prezența sacrului în mijlocul lor. Sculptura interpretează, astfel, convingerea că sacrul poate fi întâlnit și în cel străin, înțelegând aici refugiații și migranții.

Opera Angels Unawares a fost sponsorizată de soții Rudolph P. și Carolina Bratty.

Potrivit unei comunicări a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, sculptorul canadian a recunoscut că ideea îi aparține, de asemenea, preotului iezuit Michael Czerny, subsecretarul Secției Migranți și Refugiați a Departamentului pentru serviciul dezvoltării umane integrale, preot pe care papa Francisc l-a ales în rândul noilor cardinali pe care îi va crea la consistoriul din 5 octombrie 2019. Artistul de peste Ocean a spus că în timpul unei conversații cu preotul iezuit la Roma în 2017 ”el a sugerat să încep să mă gândesc la realizarea unei sculpturi dedicate refugiaților”.

Timothy Schmalz a realizat până acum numeroase opere în bronz de mari dimensiuni, unele dintre acestea fiind expuse în biserici istorice din Cetatea Vaticanului, la Roma, Cafarnaum (Israel) și Johannesburg (R. Africa de Sud). ”Aș spune despre sculpturile mele că sunt rugăciuni vizuale”, a afirmat Schmalz. ”Când creez sculpturi tridimensionale în bronz, sunt foarte conștient că acestea vor dura mai mult ca mine. Îmi dau seama că mă aflu între două realități care vor avea o viață mult mai lungă decât a mea: creștinismul și bronzul. Stând între acestea două, am început să dezvolt o subtilă apreciere a ceea ce Sfântul Francisc înțelege prin «instrument»”, a mai spus artistul canadian, făcând referință la celebra rugăciune atribuită Sfântului Francisc din Assisi în care se cere: ”Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni”.

* * *

Material apărut pe www.vaticannews.va/ro

Distribuie cu: