Loading...

Sărbătoarea Sfintei Familii

În ziua de vineri, 30 decembrie 2022, în sărbătoarea Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif, comunitatea parohială  „Preasfânta Treime” din Prăjești împreună cu filiala ei „Sfântul Mihail” din Bogdănești s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a PS Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași.

Sărbătoarea Sfintei Familii la Prăjești și Bogdănești

Distribuie cu:

La ora 9.00 PS Petru a prezidat Sfânta Liturghie la Bogdănești, însoțit la altar de părintele paroh Dumitru Patraș, de părinții vicari și de preoții formatori de la Postulandatul Franciscan din Prăjești. În cuvântul de învățătură, episcopul le-a vorbit credincioșilor despre valoarea și demnitatea familiei în planul lui Dumnezeu, celulă primordială a societății și a Bisericii, îndemnându-i pe fiecare în parte să privească la exemplul pe care ni-l oferă Sfânta Familie, care reprezintă pentru familiile creștine un model autentic de trăire în spirit de credință a vieții de fiecare zi, cu bucurii și încercări, la prezența lui Dumnezeu, sensul și scopul vieții noastre, Cel care conduce istoria și care ne călăuzește în călătoria noastră pe acest pământ.     În aceeași atmosferă solemnă și plină de bucurie, PS Petru a prezidat cea de-a doua celebrare euharistică la Prăjești, începând cu ora 11.00, unde, împreună cu preoții concelebranți, s-a rugat atât pentru cele 33 de familii care au sărbătorit 25, 50 sau peste 50 de ani de căsătorie, cât și pentru toate celelalte familii din localitate, pentru ca acestea să fie întărite și însoțite mereu de harul și puterea lui Dumnezeu Treime, model de comuniune și de iubire.

În cadrul predicii, Excelența Sa a subliniat faptul că astăzi se vorbește în mod greșit despre existența a două tipuri de familie: clasică și modernă. Familia este una, cea orânduită încă de la început de Dumnezeu, leagănul iubirii, unde fiecare om poate crește armonios, unde își poate însuși virtuțile umane și creștine, pentru binele societății și al Bisericii.

Asemenea Sfintei Familii de la Nazaret și familiile creștine întâmpină multe dificultăți, multe provocări de-a lungul vieții, însă acestea pot fi depășite doar dacă îi fac spațiu lui Dumnezeu în sânul lor, numai în măsura în care, cu multă încredere, îi deschid larg porțile lui Cristos, Lumina Lumii, Calea, Adevărul și Viața.

Pentru a se bucura de autoritate în fața copiilor, pentru a-i putea educa în spiritul credinței și a dragostei creștine, părinții trebuie să fie înainte de toate adevărate modele prin cuvânt și exemplu. Pentru a fi în măsură să-i formeze pe copiii lor, este necesar ca mai întâi să se lase formați ei înșiși la școala Cuvântului lui Dumnezeu. De asemenea, episcopul a readus în atenția credincioșilor și importanța celor trei cuvinte care contribuie la calitatea vieții de familie: „te rog frumos”, „mulțumesc” și „iartă-mă”.

Părintele Dumitru, păstorul celor două comunități, din Prăjești și Bogdănești, i-a mulțumit PS Petru în numele confraților preoți și a tuturor participanților pentru Sfintele Liturghii pe care le-a prezidat și pentru marea bucurie cu care a umplut sufletele credincioșilor, vizitând pentru prima dată ca episcop cele două localități.

După încheierea celei de-a doua Sfinte Liturghii, la sala de cateheză a parohiei a urmat un alt moment semnificativ, și anume dăruirea cadourilor pentru familiile aniversate, oferite din partea primăriei comunei și a parohiei și care au fost înmânate de PS Petru, însoțite de încurajarea și binecuvântarea sa și de către primarul comunei.

După agapa frățească de la casa parohială, Excelența Sa, mons. Petru Sescu, a mers în vizită la Casa de Postulandat a Provinciei Franciscane Conventuale „Sfântul Iosif” din România, unde a fost primit cu bucurie de către frați, care i-au prezentat istoricul casei și activitățile formative și pastoral-vocaționale pe care le desfășoară acolo.

Îi aducem laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru această zi atât de frumoasă și plină de har pentru sărbătoarea Sfintei Familii, care a fost încununată cu vizita episcopului auxiliar al Diecezei noastre, pe care îl însoțim cu rugăciunea noastră în misiunea de succesor al apostolilor și Păstor al turmei Domnului.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: