Loading...

Sărbătoare la Sanctuarul din Oradea

Ca în fiecare an, în mijlocul verii, în luna lui august, credincioșii se îndreaptă spre marile locuri de pelerinaj spre a-l lăuda pe Dumnezeu prin mijlocirea sfinților în special în zilele de 14-15 august, zile în care cer mijlocirea specială a Sfintei Fecioare Maria cu ocazia solemnității Adormirea Maicii Domnului. La Sanctuarul Eparhial din Oradea au avut loc momente înălțătoare de rugăciune și laudă lui Dumnezeu pentru toate. 

Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului” la Sanctuarul din Oradea

Distribuie cu:

Deja de la 1 august, când începe Postul Maicii Domnului în Biserica răsăriteană, pentru credincioșii de la Sanctuar și din Oradea începe și sărbătoarea hramului. Timp de 14 zile în fiecare seară ne-am rugat la Sfintele Liturghii, am cântat Paraclisul Maicii Domnului, iar la finalul acestei devoțiuni pr. Sergiu Antal OFMConv a ținut cuvântul de învățătură și zidire sufletească, evocând etapele din viața Maicii Domnului, meditații îmbogățite cu exemple din viețile sfinților și gânduri pentru fiecare zi. În încheierea meditației, părintele, seară de seară, a propus câte o rugăciune practică, rugăciune scurtă care să fie recitată și învățată de toți cei prezenți la Paraclis.

În ajunul sărbătorii, 14 august, programul a început cu devoțiunea Paraclisului. Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului a fost prezidată de PS Virgil, alături de mulți preoți și pelerini. În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și ridicarea la treapta sub-diaconatului a unui tânăr aspirant la Sacramentul Preoției, care locuiește în Italia și va sluji una dintre comunitățile greco-catolice de acolo. După Sfânta Liturghie a urmat recitarea devoțiunii Rozariului, condus și recitat de grupurile parohiale Reuniunea Mariană, Terțiarii Franciscani și pelerini. Ca la fiecare Sanctuar, din program nu a lipsit nici devoțiunea Calea Sfintei Cruci, care a fost condusă și animată de preoții de la Sanctuar.

Înainte de Liturghia de noapte a avut loc și un ceas de Adorație euharistică animată de tineri și de spiritualul grupului Allegria Tineretul Franciscan, pr. Gabriel Pal. La miezul nopții s-a oficiat Sfânta Liturghie cu procesiunea cu lumânări aprinse în jurul bisericii. Toate aceste momente au fost ocazii de a locui împreună în casa Maicii Domnului, împreună cu Preacurata, momente în care ne-am reîncărcat spiritual în credință și iubire față de Dumnezeu și de semeni.

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului la Sanctuar s-au celebrat trei Sfinte Liturghii. Slujba solemnă de hram a fost celebrată de pr. Mihai Vătămănelu, vicarul general al Eparhiei de Oradea care a ținut și cuvântul de învățătură. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Iulian a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoare și tuturor care s-au ostenit ca sărbătoarea să fie frumoasă și organizată. După Sfânta Liturghie, toți preoții și credincioșii au înconjurat biserica Sanctuarului, purtând pe umeri Statuia Sfintei Fecioare de la Fatima prezentă în Sanctuar, cântând și lăudându-l pe Dumnezeu.

După procesiune, toți credincioșii au trecut prin fața Statui Sfintei Fecioare, unde s-au rugat și i-au cerut ajutorul. Voluntarii au oferit credincioșilor daruri pentru trup și bucuria copiilor. Spre seară s-a recitat devoțiunea Rozariului și s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de seară. Toate aceste momente au fost transmise și prin mijloacele de comunicare fie internet, Radio Maria sau Maria Tv. Mulțumim Preacuratei pentru aceste zile de încărcare spirituală și continuăm să îi cerem mijlocirea în rugăciunile noastre.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 18 august 2021

Distribuie cu: