Sărăcia, smerenia şi blândeţea
Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, după sfântul Marcu, capitolul 6, papa Francisc a spus, în omilia Sfintei Liturghii celebrată joi dimineaţă, în capela Casei Sfânta Marta, din Vatican, că a fi comunitate creştină înseamnă o vindecare reciprocă, prin smerenie şi blândeţe.
Distribuie cu:
«Prima formă de vindecare este convertirea, în sensul deschiderii inimii, pentru a lăsa să intre Cuvântul lui Dumnezeu. A te converti înseamnă a p8rivi în altă direcţie, a merge în altă direcţie. Acest lucru deschide inima şi arată alte lucruri. Însă, dacă inima este închisă, nu poate fi vindecată. Dacă cineva este bolnav şi din încăpăţânare nu vrea să meargă la doctor, nu va fi vindecat. Celor îndărătnici le spune mai întâi: „Convertiţi-vă, deschideţi-vă inima”. Chiar dacă noi, creştinii facem lucruri bune, dacă inima este închisă, atunci acel bine este doar un strat superficial de vopsea.»
Referindu-se la textul Evangheliei, în care se relatează despre trimiterea apostolilor pentru a predica, astfel încât oamenii să se convertească, pontiful a evidenţiat care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un apostol, în primul rând smerenia şi blândeţea.
Papa Francisc: «Dacă un apostol, un trimis, unul dintre noi – în acest loc suntem numeroşi cei trimişi – merge în misiune cu nasul un pic pe sus, crezându-se superior altora sau căutând vreun interes omenesc – sau urmărind poate vreo funcţie în Biserică, nu va vindeca niciodată pe nimeni, nu va reuşi să deschidă inima nimănui, deoarece cuvântul său nu va avea autoritate. Un discipol va avea autoritate dacă urmează paşii lui Cristos. Şi care sunt paşii lui Cristos? Sărăcia. Din Dumnezeu s-a făcut om! S-a anulat! S-a despuiat! Sărăcia care duce la blândeţe, la smerenie. Isus cel smerit care merge pe străzi pentru a vindeca. Un apostol cu un astfel de comportament, de sărăcie, de smerenie, de blândeţe, este în măsură să aibă autoritate pentru a spune: „Convertiţi-vă”, pentru a deschide inimile.»
«Cu toţii avem nevoie să fim vindecaţi, deoarece suferim cu toţii de boli spirituale , Dar, cu un astfel de comportament avem cu toţii posibilitatea de a-i vindeca pe alţii», a spus Sfântul Părinte în încheierea omiliei, invocând de la Domnul, pentru noi toţi, harul de a vindeca aşa cum vindeca El.
***
Material apărut pe www.vaticannews.va/ro