Loading...

Roman: Cinci frați franciscani au fost hirotoniți diaconi

Roman: Cinci frați franciscani au fost hirotoniți diaconi.

Distribuie cu:

Cinci frați franciscani conventuali au fost sfințiți diaconi, marți, 4 octombrie 2016, în solemnitatea „Sfântului Francisc din Assisi”. Sfânta Liturghie și ritul hirotonirii diaconale au fost prezidate de către Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova și s-au desfășurat în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Au mai concelebrat, fr. Teofil Petrișor, ministru provincial, fr. Ștefan Acatrinei, guardianul conventului din Roman, fr. Marius Petru Bîlha rectorul formator al Institutului Franciscan, mons. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic din Iași, părinții formatori și profesori, parohi, vicari, precum și alți preoți reprezentanți ai diferitelor ordine religioase și congregații din Biserica locală de Iași. Lor li s-au alăturat persoanele consacrate, seminariștii și numărul mare de credincioși, veniți din localitățile de origine ale părinților diaconi.

Solemnitatea „Sfântului Francisc din Assisi” a început, la Institutul Franciscan din Roman, cu vigilia din seara zilei de 3 octombrie, când an de an, urmașii Sărăcuțului din Assisi comemorează ceea ce tradiția franciscană numește Transitus sancti Francisci, adică  trecerea din această viață a sfântului Francisc. Anul acesta se împlinesc 790 de ani de când Seraficul Părinte în seara zilei de 3 octombrie 1226, „pleca asemenea unui călător în locurile înalte ale cerurilor, el care a fost atât de învrednicit de Dumnezeu și iubit de oameni (Fr. Elia, Scrisoarea adresată tuturor fraților cu ocazia morții sf. Francisc).

În cadrul acestui moment de priveghere și rugăciune s-a relatat momentul plecării lui Francisc în casa Tatălui veșnic, așa cum îl relatează biografii săi, s-au amintit trăsăturile fizice și spirituale ale Sărăcuțului, s-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii în persoana sa, ca și pentru „sora noastră moarte trupească”, de care nici un om viu nu poate scăpa, iar pe cei pe care-i surprinde făcând voința lui Dumnezeu „nu-i poate vătăma” (Sf. Francisc, Cântecul Fratelui Soare).

Imediat după vigilie, frații ce urmau să primească a doua zi Ordinul Diaconatului au făcut promisiunea de credință și jurământul înainte de hirotonire înainte ministrului provincial, fr. Teofil Petrișor, și a martorilor.

În ziua de 4 octombrie, începând cu ora 10.30, în capela Institutului Franciscan din Roman, devenită neîncăpătoare datorită mulțimii de preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși, Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, a celebrat Sfânta Liturghie și ritul hirotonirii diaconale a următorilor cinci frați franciscani:

  1. Blaj Marius-Andrei, Sagna (NT);
  2. Cojoc Robert, Berzunţi (BC);
  3. Isciuc Paul-Aurel, Satu Nou – Rediu II, com. Bâra – (NT);
  4. Mîrţ Andrei, Pildeşti (NT);
  5. Percă Mihai, Săbăoani (NT) (Parohia „Înălţarea Sfintei Cruci”)

În cuvântul de învățătură, Excelența Sa, Nunțiul Apostolic, plecând de la Cuvântul proclamat la Sfânta Evanghelie – „Jugul meu este plăcut, iar povara mea este ușoară” (Mt 11,30) -, precum și de la exemplul sfântului Francisc, i-a îndemnat pe tinerii candidați la diaconat să trăiască și să oglindească în lume iubirea lui Isus și să vestească Evanghelia cu entuziasm și curaj, având convingerea că jugul lui Isus nu face sclavi, ci eliberează, iar povara Sa are aripile iubirii.

Celebrarea a continuat cu ritul hirotonirii, liturgia euharistică și binecuvântarea finală.

Înainte de binecuvântarea finală, un reprezentant al părinților diaconi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la formare lor, precum și la pregătirea sărbătorii hirotonirii; de asemenea, ministrul provincial a adresat un cuvânt de recunoștință Excelenței Sale, Nunțiul Apostolic, pentru că a binevoit să viziteze Provincia Franciscană și Institutul Teologic de la Roman, trăind și împărtășind cu frații franciscani și cu toți cei veniți la sărbătoarea Sfântului Francisc, momente frumoase de rugăciune, bucurie și comuniune fraternă.

Îi felicităm pe tinerii diaconi pentru darul pe care l-au primit cu bucurie și le dorim să fie slujitori fideli și plini de zel ai Împărăției lui Dumnezeu, după exemplul sfântului diacon Francisc din Assisi!

∗∗∗

interior-pace-si-bine

∗∗∗

Marți, 04 octombrie 2016, la ora 10:30, ES mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica…

Posted by Provincia OFMConv. din România on 4 Octombrie 2016

Distribuie cu: