Loading...

Roman: Profesiune solemnă

Sâmbătă, 7 octombrie 2023, când Biserica o cinstește pe Sfânta Fecioara Maria, Regina Rozariului, sora Maria Ecaterina Boaşă a Voinței Divine a profesat pentru toată viața sfaturile evanghelice în cadrul Sfintei Liturghii, la Mănăstirea „Sfânta Maria a Îngerilor” a Surorilor Clarise din Roman, la doar câteva zile după ce comunitatea a sărbătorit jubileul celor 25 de ani de profesiune de viață consacrată a sorei Maria Tereza Bogliş a Duhului Sfânt.

Roman: Profesiunea solemnă a sorei Maria Ecaterina a Voinței Divine

Distribuie cu:

La ora 10.30 a început Sfânta Liturghie solemnă prezidată de Excelenţa Sa Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, alături de dânsul au fost pr. Ionel-Emilian Dumea, vicar provincial, pr. Alexandru Olaru, asistent provincial al Surorilor Clarise, pr. Sebastian Bilboc, decan de Roman, pr. Fabian Iacob, paroh de Luizi-Călugăra și alți preoți de la Institutul Teologic Franciscan din Roman și din împrejurimi, dar și persoane consacrate.

La această frumoasă celebrare s-au alăturat cu emoție, de asemenea, membrii familiei și mulți prieteni ai sorei Maria Ecaterina, un grup venit din satul ei natal, Luizi-Călugăra, îmbrăcați în costume naționale, precum și alți credincioși care au dorit să se roage împreună și să mulțumească Domnului pentru acest mare dar.

Imnul care a însoțit procesiunea de la intrare a ilustrat deja realitatea spirituală ce urma să aibă loc. Cuvintele lui Cristos sunau astfel: Vino, mireasa mea, așeză-te la dreapta mea!, în timp ce sora Maria Ecaterina înainta spre altar cu lampa aprinsă în mână, pentru a răspunde chemării Domnului și a se consacra Lui pentru totdeauna prin voturile de castitate, sărăcie și ascultare.

În predica sa, Preasfințitul Petru Sescu a subliniat cum de-a lungul vieții sale, sora Ecaterina a fost atentă să discearnă chemarea Domnului în mod gradual, dar și dispusă să ia decizii hotărâte pentru a fi tot mai fidelă inspirațiilor sale. Această disponibilitate sufletească a ajutat-o să se asemene cu cea avută de Fecioara Maria la Bunavestire, care nu s-a dat înapoi de la planul de mântuire al lui Dumnezeu în ciuda misterului ce îl învăluia. Deși a fost un moment de bucurie, Evanghelia se încheie prin cuvintele „și îngerul a plecat de la ea”, ceea ce ilustrează faptul că experiențele spirituale extraordinare sunt momente deseori scurte, pasagere, însă viață obișnuită de fiecare zi este locul în care noi dăm dovadă de adeziunea noastră la Cristos și punem în practică poruncile și învățăturile sale, în ciuda dificultăților ce se ivesc. Preasfințitul a lăudat, apoi, frumoasa rugăciune a Rozariului, care pe data de 7 octombrie este amintită într-un mod cu totul special, deoarece marchează un moment istoric, câștigarea bătăliei de la Lepanto, atunci când o flotă a Ligii Sfinte a învins definitiv armata otomană, iar Papa Pius al V-lea a atribuit această victorie intervenției Mamei lui Dumnezeu și protecției sale. În același mod, și în viața noastră, Sfântul Rozariu trebuie folosit ca o armă pentru a lupta împotriva celui Rău și a dobândi virtuțile ce au strălucit în misterele vieții lui Cristos.

Un alt moment deosebit al celebrării a fost intonarea Litaniei tuturor sfinților în timp ce sora Ecaterina era prosternată la pământ pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu prin mijlocirea lor, urmată de profesarea voturilor călugărești în mâinile sorei Maria Tereza Bogliş a Duhului Sfânt, responsabila acestei comunități, și de salutul fratern din partea tuturor surorilor care au marcat în acest mod primirea ei pentru totdeauna în sânul comunității și al Ordinului Clariselor.

La finalul celebrării, pr. Alexandru Olaru a dat citire unei speciale binecuvântări a Sfântului Părinte papa Francisc acordată sorei Maria Ecaterina, familiei sale și întregii comunități călugărești. Un gest emoționant, de asemenea, a fost făcut de mama ei înaintată în vârstă, atunci când i-a înmânat buchetul de flori și a îmbrățișat-o în semn de prețuire și de oferire lui Dumnezeu. Preasfințitul Petru Sescu a dorit astfel să sublinieze mărturia de viață creștină pe care această mamă a demonstrat-o de-a lungul vieții sale, prin faptul că șase copii din cei nouă ai familiei i-a oferit Bisericii, iar Dumnezeu i-a chemat la viața consacrată prin diferite carisme religioase devenind o adevărată binecuvântare pentru Biserică.

Îi dorim sorei Maria Ecaterina Boașă a Voinței Divine, ca în simplitatea vieții de sărăcie și contemplație, să se unească din ce în ce mai mult cu Cristos, Mirele său divin, și să poarte în rugăciune nevoile spirituale ale noastre și ale lumii întregi.

*

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Distribuie cu: