Loading...

Roman: Întâlnirea guardianilor

În zilele de 9-10 aprilie 2019, a avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman întâlnirea formativă a fraților guardiani, iar această întâlnire a avut ca temă Formarea Responsabilității.

Roman: Întâlnirea formativă a fraților guardiani

Distribuie cu:

După cuvântul de salut și introducerea în aceste zile de formare a fr. Sorin Giurgi, a urmat conferința susținută de fr. Lucian Horlescu în care a vorbit despre importanța responsabilității în procesul de maturizare al persoanei, capabilă să acționeze, în mod liber și responsabil, în conformitate cu propriile norme și valori. O persoană devine responsabilă atunci când își asumă atât propriile acțiuni cât și acțiunile și comportamentele celorlalți. Există tendința ca omul actual să fugă sau să nu-și asume propriile acțiuni, de aceea fuga de responsabilitate riscă să devină o fugă permanentă din fața vieții. Tocmai de aceea este necesară adoptarea unei autoanalize clare, sincere asupra propriei fragilități și a lipsei de responsabilitate în situații concrete, ca mai apoi să avem curajul să ne abținem de la ridicarea vocii sau a mâinii, într-un mod agresiv și răzbunător, asupra celorlalți.

Activitățile dinamice coordonate de către domnul profesor Alois Gherguț au îmbinat foarte bine dimensiunea teoretică cu cea practică provocându-i pe frații prezenți să înțeleagă mai bine asocierea dintre responsabilitate (raportare la valori) și răspundere (raportare la norme), responsabilitate și demnitate, responsabilitate și libertate, responsabilitate și iresponsabilitate. Pentru domnul prof. Alois Gherguț responsabilitatea se asumă, se însușește în structura caracterului și se manifestă în conduită unei persoane. Nu putem vorbi despre responsabilitate fără să facem referință la disponibilitate.

La sfârșitul acestor două zile de formare, fr. Sorin Giurgi a mulțumit fraților care au participat, dar și fr. Ștefan Acatrinei, guardianul Conventului din Roman, pentru disponibilitatea cu care găzduiește fiecare întâlnire. Printre altele, ne-a îndemnat să nu uităm că Sărbătoarea Paștelui, care se apropie, devine modelul nostru de responsabilitate pentru că, drumul pascal al lui Cristos este, de fapt, centrul credinței, vieții, misiunii și slujirii noastre.

Părintele provincial a participat la această întâlnire formativă, iar la final a mulțumit Comisiei de Formare Permanentă care a organizat această întâlnire atât de utilă care ne poate ajuta să comunicăm, să ne cunoaștem mai bine și să creștem în responsabilitate.

***

În zilele de 9-10 aprilie 2019, a avut loc la Institutul Teologic Franciscan din Roman întâlnirea formativă a fraților guardiani, iar această întâlnire a avut ca temă #Formarea #Responsabilității. #Paceșibine!

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 10 aprilie 2019

Distribuie cu: