Loading...

Roman: Inaugurare „ Librăria sfântul Anton ” și lansare de cărți

Distribuie cu:

Pe data de 19.11.2015, începând cu orele 16.30, în sala „Petru Albert” din incinta Institutului Teologic Franciscan din Roman, Editura Serafica, împreună cu instituțiile din Conventul Sfântul Francisc din Roman, a organizat inaugurarea „ Librăriei sfântul Anton ”, precedată de lansarea a trei cărți din colecția „Viața consacrată”: GIUSEPPE CREA, Secretul fericirii în viaţa consacrată. Însemnări psihologice şi metodologice, traducere din limba italiană de pr. Lucian Horlescu OFMConv.; UBALDO TERRINONI, Cuvântul lui Dumnezeu şi voturile religioase, traducere din limba italiană de pr. Cristian Clopoţel OFMConv.; MICHELE GIULIO MASCIARELLI, Măgarul lui Cristos. Preotul, slujitor din iubire, traducere din limba italiană de pr. Eugen Blăjuţ OFMConv.
Invitații de onoare la acest eveniment au fost pr. Joaquín Ángel Agesta Cuevas, Asistent General CIMP și pr. Emilian Cătălin, Ministru Provincial. În cuvântul lor de salut au subliniat importanța evanghelizării prin cultură, după exemplul sfântului Maximilian Kolbe, și i-au felicitat pe membrii Editurii Serafica, încurajându-i în activitatea lor. Actualmente această echipă este alcătuită din patru doamne angajate și cinci frați ai Provinciei: Lenuța Varga la librărie, Luminița Mandache și Dana Novac la tipografie și distribuire, Elena Butnariu la contabilitate. Frații care slujesc acestei Edituri, în ordinea în care au început, sunt: Gheorghe Antal, Daniel Romila, Dumitru Patraș, Marius Tomulesei, Mihai Afrențoae și Carol Sabău.
Sfințirea „Librăriei sfântul Anton”, din partea părintelui Provincial Emilian Cătălin, a fost urmată de un aperitiv simplu, ce s-a transformat într-o adevărată agapă frățească. Bucuria participanților a fost tot timpul vizibilă, intensificându-se mai ales la acest act final. Novicii, însoțiți de părintele Magistru, Gabriel Neculăeș, precum și de fratele Romeo Mateiaș, au intensificat speranțele viitorului Provinciei noastre, spre care priveau cu încredere și elevii celor două clase a XII-a ale „Liceului Teologic sfântul Francisc din Roman”, însoțiți de Directorul lor, părintele Cristinel Sociu.

În continuare prezint cuvântul introductiv cu ocazia evenimentului respectiv.

DE LA IDEE LA CARTE
Editura Serafica în slujba vieții consacrate
Introducere
Cu deosebită bucurie și onorat de misiunea-mi încredințată de a prezenta echipa ce stă în spatele siglei „Editura Serafica”, vin în fața dumneavoastră propunându-vă să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă să fim în slujba vieții consacrate, prin intermediul Editurii noastre. În acest sens, cu permisiunea și cu efortul atenției dumneavoastră, încerc să expun gândul meu, declinându-l în trei caracteristici: 1) Etiologia gândului; 2) Cartea, izvor de atitudine și comportament; 3) Editura Serafica în slujba vieții consacrate.
1. Etiologia gândului
Într-una din cărțile sale despre inițierea în viața creștină, sfântul Augustin încearcă să explice etiologia gândului. După părerea sa, gândul ia naștere într-un loc „sacru”, sub formă de imagine. Aceasta se produce cu o viteză de nedescris și, pentru a se transforma în limbaj, trece printr-un proces îndelungat, în urma căruia își pierde puțin din originalitatea sa. În alte cuvinte, capacitatea de redare a limbajului este cu mult mai lentă decât viteza cu care se formează imaginea. Oricum, undeva, într-un loc „sacru”, are loc zămislirea imaginii care devine gând și mai apoi limbaj.
Gândul exprimat de cineva, prin intermediul limbajului, întâmpină același proces din partea ascultătorului, dar în sens invers. Adică de la limbajul enunțătorului se trece prin filtrul ascultătorului, care ajunge în același loc „sacru”, unde se transformă în imagine. Numai că imaginea ascultătorului nu este aceeași cu a enunțătorului. De aceea există uneori neînțelegeri între persoane. Mai întâi de toate, pentru că însuși enunțătorul nu reușește mereu să exprime ceea ce și-a imaginat, iar mai apoi, pentru că ascultătorul nu înțelege întotdeauna ceea ce a auzit.
În cuvinte platonice, ideea este imutabilă, în timp ce lucrurile existente sunt o copie a ideilor, iar percepția lor suferă o modificare și este subiectivă. Ideea are o existență autonomă și este cu mult mai mult decât un concept sau o reprezentare, situându-se într-o zonă supracerească sau hiperuranică. Este vorba despre acea zonă „sacră”, unde are origine imaginea sau gândul, numai că pentru Augustin imaginea naște în baza unei percepții, în timp ce pentru Platon ideea are o origine autonomă. Cu o finalitate practică, probabil și reductivă, folosesc termenii „idee” și „imagine” pentru a descrie același concept, ce ne trimite la locul „sacru” unde se formează gândul.
2. Cartea, izvor de atitudine și comportament
La un alt nivel, acela al fantasmei, dintre ideile sau imaginile existente în locul „sacru” al formării gândului, unele se bucură de adeziunea intelectului și se materializează în limbaj. Acest limbaj poate fi redat oral, cu ajutorul oratoriei, sau poate fi pus în scris, devenind carte.
În baza celor spuse, cartea nu reprezintă în totalitate ideea autorului, întrucât pierde ceva din originea sa, odată ieșită din locul acela „sacru”, pentru a fi transpusă în instrument lingvistic, oral sau scris. Acest nivel, despre care vorbesc, se poate numi fantasmă, nu în sensul de spectru sau sperietoare, ci de imaginar, de la imagine. La ora actuală, în lume funcţionează peste 40 de laboratoare şi institute de cercetare a imaginarului, grupate într-o reţea cu centre în Franţa, Belgia, Brazilia, Israel, Portugalia, Spania, Corea, Canada, Polonia, Cehia şi România.
Deci cartea este rezultatul adeziunii intelectului la imagine sau idee. La rândul său, cartea, odată ieșită din mâna autorului, prin intermediul unei edituri, scapă de sub controlul autorului însuși. Este vorba despre acel proces invers al formării imaginii, în urma percepției subiective a limbajului cărții. Totodată, în timpul acestui proces, unele aspecte ale cărții se vor bucura de adeziunea intelectului cititorului și, cu ajutorul voinței, devin izvor de atitudine și de comportament.
3. Editura Serafica în slujba vieții consacrate
Editura Serafica este o instituție aflată sub patronajul Provinciei sfântul Iosif din România, autoritatea care decide apartenența membrilor, din care este formată echipa, ce stă în spatele produsului finit, numit carte. Această echipă actualmente este alcătuită din patru doamne angajate și patru frați ai Provinciei: Lenuța Varga la librărie, Luminița Mandache și Dana Novac la tipografie și distribuire, Elena Butnariu la contabilitate. Frații care slujesc acestei Edituri, în ordinea în care au început, sunt: Gheorghe Antal, Daniel Romila, Dumitru Patraș, Marius Tomulesei, Mihai Afrențoae și Carol Sabău. Împreună, această echipă încearcă să materializeze gândul autorilor și munca traducătorilor, prezentând cititorilor produsul finit, cartea.
Astăzi, Editura Serafica se bucură de prezența dumneavoastră și vă propune lansarea a trei cărți, ce au aceeași temă a anului eclezial catolic: „Viața consacrată”.
Pe această cale mulțumesc fraților care s-au angajat atât la traducerea cărților respective, cât și la lansarea lor, precum și dumneavoastră tuturor pentru prezență și mărturie: împreună atestăm că viața consacrată merită efortul pregătirii și al participării la acest eveniment deosebit! O mulțumire deosebită o adresez Asistentului general, Juaqin Agesta, și părintelui Provincial, Emilian Cătălin, pentru că ne onorează cu prezența, încurajând activitatea de evanghelizare a culturii, prin intermediul activității editoriale.

Prezentarea colecției „Viața consacrată” și a traducătorilor
Colecția „Viața consacrată” a fost lansată cu ocazia anului în curs 2015, dedicat tocmai vieții consacrate. Inserată în Provincia Sfântul Iosif din România, Editura Serafica își propune să contribuie la această invitație a Papei Francisc, promovând autori și traducători interesați de această temă.
La activ, colecția respectivă are trei volume, toate în traducere, iar traducătorii coincid și cu prezentatorii de carte de la acest eveniment. Ordinea prezentării urmează itinerariul formativ în viața consacrată: formarea umană, formarea religioasă și, pentru cei care se simt chemați la această slujire, formarea la preoție.

1. Prima carte ce urmează să fie prezentată îi aparține autorului Giuseppe Crea, misionar combonian, actualmente profesor ordinar la Institutul de teologie a vieții consacrate, ce poartă numele Claretianum. Ca profesor invitat, activează și la școala superioară de psihologie clinică, din cadrul Universității Pontificale Saleziene din Roma, în calitate de specialist în psihoterapie, mai precis ca analist tranzacțional.
Secretul-fericirii-in-viata-consacrataCartea actuală se numește Secretul fericirii în viața consacrată. Însemnări psihologice și metodologice. Autorul își propune să dea răspuns la unele întrebări: Ce este fericirea? Există fericirea? Mai ales, există fericirea în viața consacrată?
Cartea respectivă susține că – citez din introducere – „fericirea nu există în mod abstract, ci există mai degrabă persoane care luptă și se angajează să fie fericite. Anul vieții consacrate, prilej cu care a fost scrisă această carte, confirmă întru-totul acest lucru. Există persoane care își consacră viața pentru a fi fericite și pentru a-i face fericiți și pe alții. Mai mult, aceste persoane aleg să se consacre unui scop atât de nobil, în virtutea căruia se simt motivate să facă această alegere”.
Traducătorul și prezentatorul acestei cărți este părintele Lucian Horlescu. El a studiat mai întâi la Institutul nostru din Roman, apoi a fost trimis în Germania, unde și-a terminat studiile de teologie, la Universitatea din Würzburg, mai apoi a activat ca vicar parohial la parohia franciscană din Keiseslautern. În cele din urmă a fost trimis la Roma pentru specializare în psihologie, la Universitatea Pontificală Saleziană, unde a dobândit licența și masterul în științe umane, cu specializare în psihologie clinică. Actualmente viețuiește în Conventul sfântul Francisc de Assisi din Roman, având misiunea de formator invitat pe la casele noastre de formare.

2. A doua carte îi aparține autorului Ubaldo Terrinoni, franciscan capucin din Provincia de Roma, Italia. El a studiat la Institutul Pontifical Biblicum, unde a obținut masterul în științe biblice, mai apoi la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut doctoratul în teologie dogmatică. Actualmente este profesor la Institutul de științe religioase din Viterbo, Italia, și la Institutul de drept pontifical, numit Uniunea superioarelor majore din Italia.
Cuvantul-lui-Dumnezeu-si-voturile-religioaseCartea prezentată se numește Cuvântul lui Dumnezeu și voturile religioase. În prefața cărții autorul afirmă: „Firul roșu al acestei reflecții îl constituie cuvântul lui Dumnezeu, care, prin succesiunea personajelor biblice, poate lumina, explica și motiva „unirea” dintre unele persoane din Biserică cu Dumnezeu prin legături speciale de iubire, care sunt voturile. Recurgerea la cuvântul lui Dumnezeu e firească deoarece, știm din istorie, garanția oricărei reforme […] se realizează doar prin reîntoarcerea la acest unic Izvor”.
Traducătorul și prezentatorul acestei cărți este părintele Cristian Clopoțel, fost student la Institutul nostru teologic din Roman, unde a terminat studiile filosofice și teologice. Mai apoi a fost trimis la Institutul Pontifical Biblicum din Roma, unde a obținut masterul în științe biblice, cu specializare în Cărțile sapiențiale. Actualmente predă cursuri de sfânta Scriptură și limbi străine la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

3. A treia carte îi aparține autorului Michele Giulio Masciarelli, preot în arhidieceza de Chieti-Vasto, Italia. Este specializat în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, în filozofie la Universitatea Gabriele D’Annunzio din Abruzzo, mai precis din Chieti, precum și în drept canonic la Universitatea Pontificală Lateranense din Roma. Actualmente predă teologie dogmatică la Facultatea Marianum din Roma și la Institutul teologic din Chieti, Abruzzo. În data de 15.03.2015 a fost numit consilier pentru Sinodul Episcopilor care a avut loc la Roma în perioada 4-25 octombrie, având titlul: Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană.
Magarul-lui-CristosCartea prezentată este intitulată Măgarul lui Cristos. Preotul, slujitor din iubire. Din titlu rezultă că tratează despre preoție, văzută din prisma slujirii gratuite și fără pretenții. Citez din textul de pe copertă: „Măgarul de Crăciun suflă în grota sfântă încălzindu-l pe Pruncul Isus. Şi preotul trebuie să încălzească sufletele, cu căldura uşoară şi plăcută a fraternităţii sale baptismale şi a paternităţii sale sacerdotale, fără să neglijeze căldura umanităţii sale… Măgarul de Paști îl duce pe regele umil, dar totuşi un rege pentru totdeauna… Face aceasta cu capul plecat, fără să profite în nici un mod că are pe spatele său un rege… Acest măgar îl învaţă pe preot să-i fie de ajuns Isus, să guste bucuria de a-l duce personal pe umerii şi în inima sa, să simtă gustul spiritual de a-l purta la alţii, de a-l sluji, însoţindu-l acolo unde vrea El să meargă. Măgarul din zilele feriale îşi umple încetineala privind când ici când acolo, întorcându-şi capul înapoi, fără să arate obsesia calului care priveşte înainte, cu tensiune, tipică curselor de alergare”.
Traducătorul și prezentatorul acestei cărți este părintele Eugen Blăjuț jr. El a studiat la Iași, unde și-a obținut licența în teologie, mai apoi a fost trimis la Padova, unde și-a obținut Masterul în spiritualitate, cu specializare în direcțiunea spirituală. Fost Rector al Liceului Teologic Franciscan din Roman și Magistru de Novici la Prășești, actualmente este Director spiritual la Institutul nostru teologic din Roman.

Consemnat, pr. Mihai Afrențoae

Distribuie cu: