Loading...

Roman: După-amiază muzicală în cinstea Sf. Cecilia

Distribuie cu:

Cecilia_big_15Sâmbată, 21 nov. 2015, h 15.00, în parohia „Isus Bunul Păstor”, Roman, va avea loc un eveniment, organizat de Schola Cant. Muşatină, intitulat „După-amiază muzicală în cinstea Sf. Cecilia”.

Sfânta Cecilia, alături de Felicitas, Perpetua, Agata, Lucia, Agneza şi Anastasia, face parte din pleiada tinerelor martire din primele vremuri ale creştinismului, amintite în Canonul roman, cea mai veche rugăciune euharistică din ritul roman.

Pomenită la 22 noiembrie, potrivit calendarului atât latin cât şi bizantin, Cecilia era din Roma, din neam strălucit, şi a fost o tânără fecioară, martirizată în secolul al III-lea pentru că a refuzat să aducă jertfe idolilor păgâni. Drept mărturie a existenţei sale, stă bazilica de pe Trastevere din Roma care îi poartă numele.

Dacă, privitor la biografia ei, se cunosc prea puţine informaţii cu o bază istorică, începând cu perioada târzie a Evului Mediu, există o documentaţie explicită referitoare la legătura dintre muzică şi Sf. Cecilia. Din secolul al XV-lea, simbolul sfintei este orga. În diferite picturi, Sf. Cecilia este înfăţişată cântând la orgă, harpă sau alte instrumente muzicale. De atunci şi până în zilele noastre, în spaţiul european occidental, sfânta este socotită patroana muzicii sacre, a instituţiilor şi a tuturor acelora, care se ocupă de acest meşteşug.

Departamentul de Muzică Schola Cantorum Muşatină al Academiei “Petru Tocănel”, din cadrul Institutului Teologic Franciscan, doreşte să nu treacă neobservată această zi, cu prilejul căreia va organiza o după amiază în cinstea Sf. Cecilia, gândită sub forma unui laborator muzical. În spiritul mişcării ceciliene (“mişcarea ceciliană” a fost oficializată în 1870 prin opera papei Leon al XIII-lea şi a cunoscut o largă răspândire şi a interesat întreaga Europă catolică; dintre fraţii franciscani români care au aderat la această mişcare la începutul secolului al XX-lea, îl amintim pe părintele Bonaventura Morariu), iniţiativa urmăreşte restituirea demnităţii muzicii în sânul liturgiei, educaţia corală a participanţilor, împreună cu recunoaşterea talentului artistic a unor tineri interpreţi vocali şi instrumentali.

Evenimentul este organizat în colaborare cu parohia “Isus, Bunul Păstor” din Roman, parohia “Sf. Francisc de Assisi” din Rotunda şi Liceul Teologic Franciscan.

Iniţiativa în cinstea Sfintei Cecilia va fi găzduită de parohia “Isus, Bunul Păstor” din Roman, sâmbătă, 21 noiembrie, începând cu ora 15.00. După conferinţa iniţială “Sfânta Cecilia şi muzica”, va urma o repetiţie a corurilor participante în cadrul căreia vor fi amintite principiile care stau la baza unui cor, recitaluri de orgă şi vocale, urmate de un moment coral polifonic.

După amiaza se va încheia cu Sfânta Liturghie solemnă de la ora 18.00, unde toţi îi vor aduce laudă şi mulţumire bunului Dumnezeu.

Pr. Dumea Cristian

Distribuie cu: