Loading...

Roman: Hirotonire de diaconi

Vineri, 4 octombrie, 2019, comunitatea fraţilor de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au celebrat cu mare solemnitate şi bucurie hramul conventului în sărbătoarea „Sfântului Părinte Francisc din Assisi”, cu acest prilej fiind hirotoniţi diaconi 4 noi fraţi franciscani: 3 fraţi ai Provinciei noastre – Fr. Blaj Emanuel-Petrică, din Parohia „Înălţarea Domnului” – Sagna, Fr Cherecheş Mihai, din Parohia „Sfânta Treime” – Butea, Fr. Pal Cristian, din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Nisiporeşti – şi un frate al Custodiei Ordinului  Fraților Minori Capucini, din România:  Fr. Benchea Adrian Joca, din Parohia  „Sf. Marcu”Cleja (BC).

Roman: Hramul conventului și hirotonire de diaconi

Distribuie cu:

Fraţii au pregătit cu mult entuziasm şi seriozitate această sărbătoare, pentru ca ea să fie într-adevăr un moment de laudă şi mulţumire lui Dumnezeu şi slujitorului Său, sfântul Francisc, un nou început binecuvântat de an formativ și academic şi o bucurie autentică pentru fraţii neodiaconi. Acest moment de sărbătoare a fost pregătit şi la nivel spiritual, mai întâi printr-o zi de reculegere (în ziua de luni, 30 septembrie) iar apoi prin celebrarea şi rugăciunea Transitus-ului, adică a trecerii Sfântului Părinte Francisc din această lume în patria fericiților din ceruri, în seara zilei de 3 octombrie, în capela Institutului, așa cum se obișnuiește în tradiția franciscană; cu acest prilej, cei 3 fraţi candidaţi la diaconat ai Provinciei noastre au rostit jurământul și profesiunea de credință, aşa cum prevăd sfintele canoane înaintea hirotonirii. Această celebrare a fost prezidată de Ministrul provincial, pr. Teofil Petrişor, care în cuvântul de învăţătură a prezentat fraţilor portretul Sfântului Francisc ca om evanghelic, care a întrupat în viaţa sa, prin ascultare, slujire şi trăire, Cuvântul Domnului, devenind o imagine vie şi mereu actuală a lui Cristos şi a Evangheliei sale.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului cu ritualul hirotonirii diaconale a avut loc la ora 10.30, în capela Institutului Teologic, şi a fost prezidată de Excelența Sa Mons. Iosif Păuleţ, Episcop de Iași, însoţit de prezenţa şi participarea părintelui Ministru provincial, Teofil Petrisor, a părintelui custode al fraţilor capucini, Lucian Dumea, a tuturor celorlalţi părinţi formatori şi profesori, a numeroşi preoţi oaspeţi şi a unui mare număr de credincioşi. Pentru toţi cei prezenţi, dar în special pentru noii candidaţi la diaconat, Preasfinţitul Iosif a adresat un puternic şi entuziast cuvânt de învăţătură, plecând de la Cuvântul lui Dumnezeu şi de la mărturia de sfinţenie a Sărăcuţului din Assisi. Astfel, Preasfinţia Sa ne-a provocat pe toţi să medităm la 3 cuvinte ce exprimă realităţi capitale ale vieţii de sfinţenie a sfântului Francisc şi ale vocaţiei fiecăruia, acestea fiind: cruce, slujire şi comuniune. Din contemplarea Crucii şi Răstignitului să ne luăm forţa necesară pentru a merge înainte, prin slujire să edificăm Biserica şi să predicăm Evanghelia, în primul rând cu exemplul vieţii, iar prin comuniunea cu Cristos să creăm comuniune şi între noi.

La sfârşitul acestei solemne şi înălţătoare celebrări, fraţii au fost bucuroşi să primească cuvântul de mulţumire al fraţilor neodiaconi, rostit de pr. diac. Mihai Cherecheş; de asemenea, Părintele Provincial a ţinut să adreseze un cuvânt de salut, de recunoştinţă, de felicitare şi de urare Preasfinţitului Iosif, pentru noua misiune apostolică încredinţată şi la prima sa vizită oficială în comunitatea conventuală şi în Institutul din Roman. La rândul său, Excelenţa Sa a adresat fraţilor şi noilor părinţi diaconi felicitările, urările şi binecuvântarea Preasfinţiei Sale pentru noul an de studiu, de muncă şi de formare ce le stă înainte, invitând pe toţi la bucurie, o bucurie adevărată care să se vadă şi pe chipuri.

Îl rugăm pe Domnul şi pe sfântul nostru Părinte Francisc să binecuvânteze noul an formativ și academic, precum şi pe fraţii care au fost hirotoniţi în treapta diaconatului.

* * *

În seara zilei de 3 octombrie 2019, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, așa cum se obișnuiește în…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Sâmbătă, 5 octombrie 2019

Distribuie cu: