Loading...

Roman: Expoziție de presepii

Vineri, 8 decembrie 2023, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a celebrat Sfânta Liturghie solemnă, la finalul căreia a binecuvântat și deschis oficial expoziția de presepii, organizată de Provincia „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România în incinta seminarului, cu ocazia celui de-al VIII-lea centenar al reprezentării scenei Nașterii Domnului de către Sfântul Francisc din Assisi, la Greccio, în anul 1223. Evenimentul a fost transmis de Radio ERCIS FM.

Deschiderea expoziției de presepii la Institutul Franciscan din Roman

Distribuie cu:

Cu opt secole în urmă, în noaptea de Crăciun a anului 1223, într-un cătun de munte din regiunea Lazio a Italiei, pe nume Greccio, Sfântul Francisc din Assisi a dorit să reprezinte Nașterea Domnului. Potrivit relatării Sfântului Bonaventura, „pentru ca aceasta să nu fie considerată de noutate, a cerut și a obținut mai întâi permisiunea Sfântului Părinte. A pus să se pregătească un staul, a pus să se aducă acolo fân și a rânduit să fie dus în locul acela un bou și un măgar. Se adună frații, aleargă poporul; pădurea răsună de voci și acea venerabilă noapte devine strălucitoare datorită numeroaselor lumini, solemnă și sonoră de laude armonioase. Omul lui Dumnezeu stătea în fața ieslei, plin de pietate, stropit de lacrimi, copleșit de bucurie” (Leggenda major, X).

În același spirit s-a desfășurat și evenimentul celebrării solemnității Neprihănitei Zămisliri și a deschiderii expoziției de circa 30 de presepii create de peste 20 de participanți, reprezentând frați franciscani, grupuri parohiale de copii și de tineri, seminariști și elevi, persoane consacrate și credincioși laici.

Atât pregătirea acestor „mici capodopere” – cum le-a numit papa Francisc în Scrisoarea apostolică Admirabile signum despre semnificația și valoarea ieslei (2019) – cât și amenajarea lor au fost însoțite de o bucurie specifică care s-a putut citi pe chipurile tuturor persoanelor care au contribuit la realizarea acestei inițiative și la celebrarea de deschidere, semn că ea a fost inspirată de Dumnezeu spre binele și folosul sufletesc al tuturor.

Atât prezența, prezidarea celebrării, cât și cuvântul de învățătură al Preasfințitului Iosif, au completat cadrul aniversar și sărbătoresc al momentului. În cadrul omiliei, Păstorul Diecezei de Iași a scos în evidență însemnătatea harului lui Dumnezeu în viața Preasfintei Fecioare Maria, precum și învățătura pe care fiecare credincios o poate primi pentru viața sa personală, atunci când o contemplă pe Neprihănita Zămislirea în toată frumusețea plinătății harului de care s-a bucurat. „Este o sărbătoare la care creștinii țin foarte mult pentru că este o sărbătoare a nostalgiei omului după armonie, după frumos, după fericire, după ceea ce a pierdut prin păcat”, a spus printre altele Preasfințitul. La finalul cuvântării, făcând legătura dintre solemnitatea zilei și binecuvântarea expoziției de presepii, PS Iosif a ținut să precizeze că „nu ne putem închipui reprezentarea Nașterii Mântuitorului nostru Isus Cristos fără Sfânta Fecioară Maria, iar pe Maria nu ne-o putem închipui altfel decât Neprihănită”.

După binecuvântarea solemnă de la finalul Sfintei Liturghii, Episcopul a rostit o rugăciune de binecuvântare a presepiilor, urmată de stropirea acestora cu apă sfințită. Totodată, cei prezenți s-au rugat pentru obținerea indulgenței plenare acordată de Penitențiaria Apostolică, în condițiile obişnuite, de la 8 decembrie 2023, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Sfintei Fecioare Maria, până la 2 februarie 2024, sărbătoarea prezentării în Templu a Domnului nostru Isus Cristos, tuturor credincioșilor catolici care vor vizita bisericile administrate de familiile franciscane din întreaga lume şi se vor opri în rugăciune în faţa scenei Naşterii Domnului amenajate în aceste lăcașuri de cult.

Expoziția de presepii va rămâne deschisă zilnică vizitării, între orele 8.00 și 17.00, până la data de 2 februarie 2024. De asemenea, unele exponate pot fi achiziționate cu condiția de a fi luate acasă după închiderea expoziției.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Sâmbătă, 9 decembrie 2023

Distribuie cu: