Loading...

Roman: Dincolo de diferențe…

Sub genericul „Dincolo de diferențe… putem crea o lume fraternă?”, marți, 27 septembrie 2022, începând cu ora 19.00, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, Academia „Petru Tocănel” a reluat șirul conferințelor lunare.

Activități culturale organizate de Academia „Petru Tocănel” din Roman

Distribuie cu:

O temă actuală, dacă privim contextul internațional, o temă interesantă, provocatoare, care a început minunat, cu o seară de poveste…

Prima poveste a fost spusă de elevii clasei a IV-a B, de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, coordonați de prof. Mihaela Huci și prof. Cătălina Bostan. Vocile elevilor au adus în fața auditoriului cuvintele magice ale lui Anton de Saint-Exupery, „Micul prinț”, venind printre noi, într-o dramatizare originală, cu cântece, mișcare scenică, talent și multă dăruire din partea micilor actori.

 „Povestea” a continuat cu o prezentare interesantă a invitatului serii, în persoana lui Vlad Ropotică, trainer, speaker, realizator Ercis FM, care a „vrăjit” efectiv publicul printr-un discurs dinamic, elevat, cu tema „Despre credință printre oamenii secolului XXI”. Cu măiestrie, a adus în discuție întrebarea: „Mai are rost… să credem în Dumnezeu?” după o scurtă analiză a credinței în spațiul public românesc și nu numai, invitatul serii ne-a propus, printre altele, șapte verbe ale religiei, într-o astfel de ordine: a te teme, a te supune, a spune, a crede, a face, a înțelege și a fi. Însă, efectul lor l-a analizat în ordine inversă, astfel lui „a fi” îi corespunde „chip, asemănare, fiu”. „A înțelege” are în dreptul lui „de ce?”, „a face” se definește prin „etic și moral”, motivând de fiecare dată cu exemple din viața de zi cu zi. „A crede” se traduce cu „cred corect”, „a spune” are ca acțiune „mărturisirea”, „a te supune” este „voință și rațiune”, iar „a te teme” se aliniază cu „în dragoste (…)”.

Pe parcursul întregului cuvânt, Vlad Ropotică a generat energie, având o chimie apropiată cu publicul, a folosit un limbaj accesibil, cu „povești” din viața reală ce au plăcut auditoriului și au creat o atmosferă degajată, interesantă, deschisă.

Moderatorul conferinței, pr. Paul Mîrț, președintele Academiei franciscane, încheie „povestea” într-un dialog cu invitatul seri, aducând în încheiere mulțumiri sponsorilor și colaboratorilor.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: