Loading...

Roman: Deschiderea anului școlar

Luni, 9 septembrie 2019, la Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”, din Roman, a avut loc deschiderea anului școlar 2019-2020, care a  început în capela seminarului, cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Marius Bîlha, rector la Institutul Teologic Franciscan și membru în Definitoriul provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România, alături de care au concelebrat pr. Cristinel Sociu, directorul liceului, pr. Marius Vătămănelu, profesor la Institutul Teologic Franciscan și director spiritual în cadrul seminarului nostru, și preoții formatori.

Roman: Deschiderea anului școlar 2019-2020, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”

Distribuie cu:

Din voința și harul lui Dumnezeu, am avut privilegiul să ascultăm din nou clopoțelul, care anunța deschiderea anului școlar 2019-2020, la Liceul Teologic Romano Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”. Unii dintre elevii noștri au plecat, deoarece au încheiat ciclul liceal, alții au venit și au pășit acum pe un nou drum, însoțiți și îndrumați de profesorii și formatorii lor, care au misiunea grea, dar nobilă și frumoasă, de a forma caractere, de a promova valorile intelectuale, spirituale, morale, de a cultiva frumosul, bunul gust, onoarea, demnitatea, solidaritatea, iubirea etc. „Educaţia este asemenea unei arte: artă mai mare decât aceasta nu există, pentru că, dacă toate artele aduc un folos pentru lumea de aici, arta educaţiei se săvârşeşte în vederea accederii în lumea viitoare”, spunea sfântul Ioan Gură de Aur, părinte al Bisericii, care a lăsat o moștenire literară vastă. 

La ora 10.00 a început sfânta Liturghie, în cadrul căreia pr. Marius Bîlha, la predică, a amintit de vizita papei Francisc în țara noastră și de cuvintele adresate tinerilor, la Iași: “Sfânta Fecioară Maria, care ne este Mamă, cultivă visurile fiilor ei, le păzește speranțele (…) Un tânăr care nu visează este un tânăr anesteziat, care nu înțelege niciodată viața, forța vieții”. În continuare, părintele a evidențiat rolul fundamental  pe care îl are familia, școala și biserica în formarea și educația tinerilor, în a-i provoca să viseze, să ajungă să descopere visul lui Dumnezeu cu ei, vocația lor, pe care să o trăiască cu bucurie și entuziasm, aducând roade, dăruindu-se.

Înainte de binecuvântarea finală, părintele director le-a mulțumit preoților prezenți la altar, a urat bun-venit elevilor și cadrelor didactice și a salutat prezența doamnei Cristina Prăjescu, reprezentanta primarului Municipiului Roman în consiliul de administrație al școlii noastre, prin care a transmis gânduri de recunoștință și de mulțumire domnului primar Lucian Ovidiu Micu pentru buna colaborare și pentru sprijinul acordat. Un cuvânt aparte a adresat elevilor din clasa a IX-a, atât de la profilul teologic, cât și de la profilul pedagogic, pe care i-a îndemnat să pășească cu speranță, încredere și curaj pe drumul pe care și l-au ales, asigurându-i de toată susținerea.

După sfânta Liturghie, elevii au mers în sălile de clasă, unde s-au întâlnit cu profesorii diriginți și cu preoții formatori, au primit manualele și au stabilit împreună obiectivele pentru noul an școlar.

În speranța că va exista o sincronizare de intenții și acțiuni în cadrul relației de cooperare școală-familie-biserică, pornim din nou la drum sub călăuzirea și lumina Duhului Sfânt, duhul înțelepciunii și al înțelegerii, al cunoașterii și al științei, pentru a da randament maxim, pentru a fi capabili să depășim orice dificultate, iar apoi, cu răbdare, să culegem roadele. Să nu uităm că lucrurile mari se realizează cu sacrificiu și cu jertfă! Așadar, cu Domnul înainte!

* * *

Luni, 9 septembrie 2019, la Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi”, din Roman, a avut loc…

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Miercuri, 11 septembrie 2019

Distribuie cu: