Roman: Atelier muzical pentru cei interesaţi de muzica sacră
Distribuie cu:
Academia „Petru Tocănel” a Institutului Teologic Franciscan din Roman, Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Roman şi Oficiul pentru Muzică Sacră şi Cânt Bisericesc al Diecezei de Iaşi organizează, în ziua de 20 aprilie 2013, primul atelier muzical gratuit la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Invitaţia este adresată în special dascălilor, dirijorilor, cântăreţilor bisericeşti, precum şi tuturor celor interesaţi de muzica sacră (laici sau persoane consacrate).
De ce?
Intenţiile noastre sunt rezultatul numeroaselor solicitări venite din partea mai multor persoane implicate din punct de vedere muzical în pregătirea şi desfăşurarea activităţilor liturgice. Pentru a-şi putea îndeplini în condiţii optime misiunea ce le-a fost încredinţată, solicitanţii şi-au manifestat dorinţa de a fi sprijiniţi, în acest sens, de persoane competente care să le acorde asistenţă de specialitate.
Reflectând asupra documentelor care afirmă valoarea inestimabilă a muzicii sacre în tradiţia Bisericii, precum şi asupra întâietăţii pe care i-o acordă Conciliul Vatican II în raport cu alte expresii ale artei, considerăm oportună concretizarea unei strategii de actualizare şi formare în domeniul muzicii sacre.
Pentru cine?
Cu toate că demersul nostru se adresează tuturor celor interesaţi, laici sau persoane consacrate, considerăm că preocuparea faţă de un suport muzical corespunzător transmiterii mesajului divin şi comuniunii cu Dumnezeu este o datorie în special pentru acele persoane în a căror sferă de preocupări se regăseşte şi responsabilitatea calităţii celebrărilor liturgice animate prin cânt: cantor, organist, cântăreţ bisericesc, dirijor, .
Din partea cui?
Aceste întâlniri sunt organizate de comun acord şi în colaborare cu Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Roman, Oficiul pentru Muzică Sacră şi Cânt Bisericesc al Diecezei de Iaşi şi Academia „Petru Tocănel” a Institutului Teologic Franciscan din Roman, şi vor cuprinde:
Ce cuprinde?
În funcţie de interesele dumneavoastră, putem aborda:
-
Liturgia sacră: principii generale
-
Muzica gregoriană
-
Alegerea şi evaluarea muzicii
-
Ghid de observaţie pentru ansamblul coral
-
Eficientizarea repetiţiei
-
Bazele tehnice ale cântului
-
Teoria muzicii
-
Acompaniament
-
Dirijat
Când şi unde?
În acest an, deoarece proiectul este la început, propunem trei întâlniri care se vor desfăşura la Institutul Teologic Franciscan din str. Ştefan cel Mare, nr. 268 B, Roman (NT):
-
20 aprilie 2013, începând cu ora 11.00;
-
15 iunie 2013, începând cu ora 11.00;
-
26 septembrie 2013, începând cu ora 10.30.
Ce trebuie să fac?
Cursurile sunt gratuite, participanţilor revenindu-le doar asigurarea cheltuielilor individuale de transport şi masa de prânz (la pachet). Alte detalii vor fi comunicate ulterior, direct persoanei/persoanelor care participă la aceste întâlniri, formularul de participare fiind trimis fie în plic, pe adresa: pr. Ciprian Antălucă, str. Ştefan cel Mare, 268 B, 611040 Roman, jud. Neamţ; fie prin e-mail: ciprianantaluca@yahoo.it (sau la telefon 0757/809388). Formularul de participare poate fi cerut de la adresele menţionate sau de la festival@festumdomini.ro. Alte informaţii sunt disponibile la adresele: www.festumdomini.ro şi www.facebook.com/festum.domini
Pr. Dragoş Kelemen, OFMConv.