Loading...

Reînnoirea profesiunii religioase

Reînnoirea profesiunii religioase

Distribuie cu:

Reînnoirea profesiunii religioase

Reînnoirea profesiunii religioase

 

Sâmbătă 1 iunie, în cadrul rugăciunii de seară de la ora 18:30, ce cuprinde Sfântul Rozariu şi Vesperele, a avut loc reînnoirea profesiunii religioase a fraţilor cu profesiune simplă. Acest lucru s-a desfăşurat în capela Institutului Franciscan din Roman, momentul de rugăciune fiind celebrat de părintele provincial al OFMConv. din România, Emilian Cătălin.

 

 

După proclamarea evangheliei, a urmat cuvântul de învăţătură al părintelui provincial. Acesta a adresat câteva cuvinte tuturor celor prezenţi în capelă, dar în mod special făcând referire la fraţii care urmează să-şi reînnoiască profesiunea religioasă.

„Pace şi bine!” au fost primele sale cuvinte. Un salut care i-a devenit foarte drag. În continuarea predicii a scos în evidenţă motivaţia pentru care îi spunem DA lui Dumnezeu. Care este această motivaţie? Suntem motivaţi de faptul că nu noi l-am ales pe Dumnezeu ci el ne-a ales pe noi. Să ţinem minte acest lucru! Drumul pe care l-am ales reprezintă împlinirea voinţei lui Dumnezeu cu noi. Pentru a realiza această voinţă trebuie să închegăm un raport personal cu Dumnezeu. Trebuie să ne împrietenim cu Isus şi implicit cu Sfânta Treime. Niciodată să nu piară din noi duhul rugăciunii în timpul anilor de formare, deoarece în această perioadă trebuie să deprindem această artă a rugăciunii. Să închegăm o relaţie cu Dumnezeu pentru ca mai apoi să nu cădem pradă societăţii care poate, cu multă uşurinţă, să ne ofere un program zilnic, din care Dumnezeu lipseşte.
Părintele a amintit şi de sfaturile evanghelice: castitatea, sărăcia şi ascultarea. Fraţii nu trebuie să rămână la punctul „0”, adică nu trebuie să se mulţumească cu faptul de a nu cădea în păcat, ci trebuie să exceleze, să strălucească în ochii lumii. Cămaşa albă a chemării noastre trebuie să o păstrăm întotdeauna imaculată şi, astfel, oamenii să vadă, în cei din faţa lor, în fraţi, exemple vii de credinţă, de trăire spirituală.
În concluzie, dacă am ales această viaţă, să trăim din plin aşa cum trebuie să trăim şi să excelăm, să strălucim.
După omilie, a urmat ritualul propriu-zis al reînnoirii profesiunii religioase. Părintele provincial, Emilian Cătălin a făcut „prezenţa”, moment în care toţi cei 17 fraţi, care urmau să-şi reînnoiască profesiunea, au răspuns „prezent”. A urmat rugăciunea de reînnoire a profesiunii religioase, la sfârşitul ei părintele Emilian Cătălin felicitându-i pentru alegerea făcută şi pentru DA-ul reînnoit, îndemnându-i să fie statornici. După binecuvântarea finală, un ropot de aplauze s-a făcut auzit în capelă, gest prin care i-am felicitat pe fraţii care tocmai au reînnoit profesiunea religioasă.

Pace şi bine!

Andrei Marius

Awesome Flickr Gallery Error - Invalid signature

Distribuie cu: