Loading...

Radio Maria: A fi preot în Japonia

Emisiunea „Planeta creştină”, realizată de pr. Cristian Bîrnat şi difuzată pe postul „Radio Maria” luni, 22 ianuarie 2018, a avut ca subiect „A fi preot în Japonia”.

Pr. Petru Iștoc

Distribuie cu:

În această frumoasă ţară din continentul asiatic activează şi un preot franciscan român, originar din Gherăeşti, judeţul Neamţ, părintele Petru Iştoc. El a avut bunăvoinţa de a ne împărtăşi din experienţa sa.

Interviul cu părintele Petru a debutat cu semnul crucii şi rugăciunea Tatăl nostru, în limba japoneză, o limbă pe care părintele o vorbeşte, celebrând astfel Sfânta Liturghie, predicând, conversând.

După o scurtă prezentare a vocaţiei sale la sfânta Preoţie, a vorbit despre gândul său de a merge misionar în Asia.

Printre altele, părintele a afirmat că budiştii şi şintoiştii îi privesc cu admiraţie pe creştini.

Japonia este o ţară insulară din Asia de Est, situată pe un lanţ de insule aflate între Oceanul Pacific şi Marea Japoniei, la est de Peninsula Coreeană. Denumirea oficială este Nipponkoku, textual „Ţara de la originea soarelui”. Este cunoscută în româneşte şi sub numele de Ţara Soarelui Răsare. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum şi o multitudine de insule mici (peste 5.000).

Japonia este considerată o mare putere, având a treia cea mai mare economie a lumii şi fiind al patrulea cel mai mare exportator şi importator. Ţara beneficiază de o forţă de muncă înalt calificată şi este printre cele mai educate ţări din lume, unde marea parte a cetăţenilor săi deţin studii superioare. Japonia este o ţară dezvoltată, ce are un nivel foarte ridicat de dezvoltare umană, speranţă de viaţă ridicată, infrastructură avansată şi un nivel scăzut de corupţie. Japonia este cunoscută la nivel mondial pentru contribuţiile sale în ştiinţă şi tehnologie.

Anul trecut era o ştire de la BBC care scria că o companie feroviară din Japonia şi-a cerut scuze după ce unul dintre trenurile sale a plecat din gară cu 20 de secunde mai devreme decât era programat. 20 de secunde!

***

Creştinismul în Japonia

„Istoria comunităţii creştine din Japonia este exemplară”, afirma papa Francisc în 2015, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la descoperirea „creştinilor ascunşi” din Japonia. Aceasta a trăit o persecuţie foarte dură la începutul secolului al XVII-lea. Au fost numeroşi martiri. Membrii clerului au fost excluşi şi mii de creştini au fost ucişi. În Japonia nu a rămas practic niciun preot. Au fost toţi excluşi.

Aceasta se întâmpla în 1597, la 50 de ani de când au ajuns în Japonia misionarii iezuiţi, urmaţi de călugării franciscani şi dominicani. Shogunul credea că în spatele apostolatului acestora ar exista intenţii de cuceriri militare. De aceea, creştinii au devenit „kakure kirishitan” (japoneză), creştini ascunşi: trăiau în catacombe şi neavând preoţi cei care botezau copiii erau taţii. Tot ei le transmiteau învăţătura creştină. În numele credinţei au murit multe persoane: dintre acestea se amintesc 26 de martiri ucişi la Nagasaki şi 188 care şi-au pierdut viaţa în al doilea val al persecuţiilor, între 1603 şi 1639, femei, copii, familii întregi. Însă comunitatea a rezistat, camuflând simbolurile religioase în spatele celor budiste.

„Creştinii ascunşi” din Japonia au avut şansa la o „nouă viaţă” abia în 1865, când Japonia a redeschis porţile misionarilor francezi – care în Vinerea Mare au celebrat Sfânta Liturghie în faţa a 10.000 de credincioşi, după cum i-a amintit şi papa Francisc: „Au supravieţuit prin graţia Botezului lor”, a afirmat suveranul pontif în cadrul aceluiaşi mesaj. Acesta este un lucru mare: Poporul lui Dumnezeu transmite credinţa, îşi botează fiii şi merge mai departe. Ei au păstrat deşi în clandestinitate, un spirit comunitar foarte puternic, pentru că Botezul i-au făcut să devină un singur trup în Cristos: erau izolaţi şi ascunşi, dar în acelaşi timp erau mădulare ale Bisericii şi parte a poporului lui Dumnezeu.

***

Material apărut pe www.ercis.ro.

***

Înregistrarea emisiunii „A fi preot în Japonia”:

Distribuie cu: