Loading...

Prietenii sfântului Francisc

Cine a fost cel mai bun și credincios prieten al Sfântului Francisc din Assisi? Este dificil de identificat unul singur, căci Sfântul a avut relații strânse cu mai multe persoane care ulterior aveau să aibă un rol semnificativ în drumul său spiritual. Cu toate acestea, putem identifica patru persoane, care, din varii motive, au fost drept prietenii și tovarășii săi cei mai apropiați, cu care Francisc a împărtășit ceva din viața și spiritualitatea sa.

Cine a fost cel mai bun prieten al sfântului Francisc?

Distribuie cu:

1. Bernard de Quintavalle
Considerat primul însoțitor al lui Francisc, Bernard provenea dintr-o familie înstărită din Assisi și a fost primul care să-l urmeze pe sfânt în alegerea sa de sărăcie și radicalitate evanghelică. Prietenia lor avea ca temei credința și dorința comună de a-l imita pe Cristos.

2. Clara din Assisi
Figură esențială în mișcarea franciscană, Clara nu a fost doar o femeie de mare spiritualitate, ci și o prietenă dragă a lui Francisc. Cei doi împărtășeau o puternică relație de prietenie și respect reciproc, având ca temei pasiunea lor comună pentru sărăcie și iubirea față de Dumnezeu.

3. Leon
Frate cu origini modeste, Leon a ajuns unul dintre cei mai apropiați și credincioși prieteni ai lui Francisc. Prietenia lor era caracterizată de o simplitate tandră și de o încredere reciprocă profundă. Leon a rămas alături de Francisc până la moarte, fiindu-i alături în cele mai grele momente.

4. Egidiu din Assisi
Frate cunoscut pentru simplitatea și dragostea sa față de natură, Egidiu a fost un tovarăș de drum și de rugăciune al lui Francisc. Prietenia lor avea ca temei căutarea comună a lui Dumnezeu și contemplarea frumuseții creației.

Alți prieteni apropiați ai lui Francisc
Pe lângă aceștia, îi amintim și pe Angelo de Rieti, Rufino și Masseo, alți prieteni însemnați ai lui Francisc. Fiecare dintre ei a contribuit într-un chip extraordinar la viața și lucrarea Sfântului din Assisi, prin propria personalitate și carismă. În cele din urmă, prietenia a fost un element esențial în viața Sfântului Francisc, considerându-și prietenii drept frați și surori în Cristos, cu care putea împărtăși bucuria Evangheliei și viața de sfințenie.

Traducere din limba italiană de fr. Carol Daniel Sabău

*

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.it

Distribuie cu: