Loading...

Prăjești: Întâlnirea formatorilor

În prima parte a zilei de sâmbătă, 25 februarie 2023, la Casa de Postulandat din Prăjești (BC), a avut loc întâlnirea formatorilor Provinciei, din toate casele de formare ale Provinciei: liceu, postulandat, noviciat și institut, în vederea evaluării primei părți a parcursului formativ din acest cuadrieniu.

Întâlnirea formatorilor la Postulandatul Franciscan din Prăjești

Distribuie cu:

După primirea călduroasă din partea comunității fraților de la Postulandat, la ora 10.00, a urmat întâlnirea și discuțiile cu pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial. Reuniunea s-a deschis cu o rugăciune și cu salutul Ministrului provincial adresat tuturor formatorilor prezenți. A urmat o meditație ținută de către pr. Damian pe marginea textului din Lc 24, 13-35, cu titlul: Discipolii în drum spre Emaus. În reflecția sa, părintele provincial a subliniat trei aspecte fundamentale care trebuie să fie luate în considerație de către frații chemați la misiunea de a  forma tinerele generații de frați: 1) discipoli ai maestrului; 2) maeștri ai discipolilor; 3) discipoli cu discipolii.

Înainte de a fi formatori suntem discipoli, astfel încât, înainte de a vorbi despre El este necesar să vorbim cu El. Împreună și asemenea lui Isus îi însoțim pe ucenici în drum spre Emaus, spre Paști; ei au dreptul să fie călăuziți pe drumul cel drept. Se poate întâmpla ca împreună cu discipolii să traversăm momente de „seară”, de „întuneric”, însă tocmai în aceste clipe, Domnul înviat se apropie de noi, ne ascultă și ne reaprinde în inimi pasiunea pentru Împărăția sa. Pr. Damian i-a îndemnat pe frații prezenți să se lase „frânți” de Cristos și să se dăruiască slujirii încredințate asemenea lui Isus care ni se oferă în Sfânta Euharistie. De asemenea, a subliniat faptul că potrivit documentelor oficiale ale Ordinului, formarea trebuie să fie activitatea prioritară a fiecărei Provincii și i-a îndemnat pe formatori să continue cu încredere în Dumnezeu slujirea ce le-a fost încredințată.

După meditație a urmat un timp dedicat dialogului și împărtășirii, în care frații formatori au vorbit despre proiectul formativ specific fiecărei etape de formare, despre dificultățile pe care le întâmpină, ca și despre bucuriile de care Dumnezeu nu-i lipsește în slujirea formativă.

Pr. Virgil Blaj, președintele Comisiei de formare inițială, a reamintit ulterioarele activități programate pentru cea de-a doua parte a acestui an formativ: 12 mai: Întâlnire de formare a formatorilor (invitat pentru conferința online Pr. Giuseppe Forlai); 19-22 iunie: Întâlnirea formatorilor FIMP ce se va desfășura la Assisi; 13 mai: Întâlnirea tuturor seminariștilor Provinciei franciscane, la Roman. În continuare, pr. Virgil i-a mulțumit Ministrului provincial pentru prezența sa la reuniune și pentru susținerea pe care o acordă caselor de formare. De asemenea, un cuvânt de mulțumire și recunoștință l-a adresat și formatorilor prezenți pentru dedicarea și implicarea lor în actul formativ.

Întâlnirea s-a încheiat cu rugăciunea Ora Medie urmată de o agapă frățească organizată de frații de la Postulandat, într-o atmosferă de bucurie și de comuniune fraternă.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: