Loading...

Pordenone (IT): Pelerinajul comunităţii române la Cascia şi Assisi

Pr. Ciprian Ghiurcă, credincioşi ai comunităţii române din Pordenone şi pr. Andrei Ficău

Distribuie cu:

Pr. Ciprian Ghiurcă, credincioşi ai comunităţii române din Pordenone şi pr. Andrei Ficău

Pr. Ciprian Ghiurcă, credincioşi ai comunităţii române din Pordenone şi pr. Andrei Ficău

 

 

Cu ocazia Anului Credinţei, pr. Ciprian Ghiurcă, responsabilul comunităţii române din Pordenone (Italia), a organizat un pelerinaj pentru 55 de persoane din această comunitate la Cascia şi Assisi, în zilele de 1 şi 2 iunie 2013. Fotografii –>

 

 

 

Sâmbătă dimineaţă, 1 iunie, lăsând în urmă grijile de fiecare zi, 55 de adulţi şi copii, am plecat într-un pelerinaj de peste 500 km, purtând în suflet speranţa unei reînnoiri spirituale. Aşteptările noastre nu au fost zadarnice: sub călăuza părintelui, timpul a trecut prin rugăciuni şi cântece, sufletele ni s-au uşurat, şi mulţi dintre noi au descoperit în aceste locuri sfinte, ceea ce căutau, poate de multă vreme. Am îngenuncheat plini de smerenie în bazilicile dedicate marilor sfinţi, luminaţi de exemplul pe care l-au dat prin viaţa şi sacrificiul lor, făcându-ne în acelaşi timp un examen de conştiinţă şi apreciind ceea ce Domnul ne oferă în fiecare zi.

Din păcate ziua de sâmbătă ne-a fost umbrită de vestea morţii părintelui Isidor Mocanu, pe care eu l-am cunoscut personal, în timpul vacanţelor, petrecute la bunici în Gherăieşti. Împreună ne-am rugat pentru dânsul, mulţumind Domnului pentru privilegiul de a-l fi avut în mijlocul nostru. În jurul orei 16.00 am ajuns la bazilica dedicată sfintei Rita, unde ne-am rugat în tăcere, cerându-i lui Dumnezeu, prin intermediul ei, haruri pentru familiile noastre. Am vizitat apoi Capela Miracolului euharistic, după care ne-am reluat drumul spre Assisi.

Seara de sâmbătă am încheiat-o cu slujba celebrată în capela surorilor franciscane din Assisi. Ceea ce-a urmat duminică avea să încununeze toate aşteptările noastre. Dimineaţă am luat parte la slujba din bazilica inferioară a sfântului Francisc, la care a concelebrat şi părintele Ciprian. Am auzit cu plăcere cum, printre pelerinii prezenţi, celebrantul principal a menţionat şi grupul nostru de români de la Pordenone. Dorim să-i mulţumim pe această cale şi fratelui Andrei Ficău, care s-a oferit să fie ghidul nostru în bazilică şi la Sacrul Convent şi pentru că ne-a binecuvântat la mormântul sfântului Francisc. După-amiază am vizitat bazilica „Sfânta Clara”, unde ne-am oprit pentru o scurtă rugăciune în faţa crucii sfântului Damian şi la criptă, apoi am poposit la „Sfânta Maria a Îngerilor”, unde ne-am rugat pentru obţinerea indulgenţei plenare. Ultima etapă a pelerinajului a fost sanctuarul din Rivortoto, unde pentru prima dată sfântul Francisc, împreună cu alţi tineri, a hotărât să-şi închine viaţa lui Dumnezeu, trăind în rugăciune, umilinţă şi fraternitate.

Încărcaţi de trăiri intense, reînnoiţi de harul lui Dumnezeu, obosiţi, dar, în acelaşi timp, mult mai puternici în a înfrunta problemele inerente ale vieţii, ne-am întors la casele noastre, împărtăşind cu ceilalţi această minunată experienţă.

Mulţumim în mod special părintelui Ciprian, pentru tot efortul depus la organizarea acestui pelerinaj şi pentru tot ceea ce face pentru comunitatea noastră. Domnul să-i dea belşug de haruri, pentru a ne ţine uniţi în credinţă şi în trăirea învăţăturilor lui Dumnezeu!

Iuliana Iştoc
sursă:  www.ercis.ro

Distribuie cu: