Atelier Muzical II. Roman 15 iunie 2013, ora 8:00
Distribuie cu:
Cea de a doua întâlnire a cântăreților bisericești, dascălilor, dirijorilor, organiștilor, responsabililor muzicali și a tuturor celor interesați de muzica sacră, din dieceza de Iași, va avea loc sâmbătă, 15 iunie 2013, începând cu ora 8:00.
Cele câteva modificări ale programului, față de întâlnirea avută pe 20 aprilie, se datorează atât dorințelor dumneavoastră cât și scopului pe care organizatorii îl au în vedere pentru această întîlnire. Programul va aloca
– mai mult spațiu ansamblului coral, pentru exemplificarea tehnicilor dirijorale și de interpretare a partiturilor propuse pentru studiu
– cât și timp de împărtășire a experiențelor muzicale și a metodelor de organizare pentru o mai bună animare a Sfintelor Liturghii. Reamintim că atelierul programat pentru 26 septembrie, pentru care sunt invitate personalități reprezentative la nivel național și internațional, are ca scop stabilirea unei strategii de promovare și susținere a activităților muzicale din parohiile noastre.
Dat fiind interesul manifestat la prima întâlnire a noastră, vă așteptăm pe cât mai mulți să ne îmbogățim reciproc din frumusețea muzicii sacre. Înscrierile se pot face pe adresa festival@festumdomini.ro sau la telefon 0757 809 388.
Organizatorii Festum Domini
www.festumdomini.ro
www.facebook.com/festum.domini
–––––––––––––––––––––––––
câteva rânduri despre
Atelierul Muzical din 20 aprilie 2013
„Avem o mare nevoie de sprijin” a fost remarca participanţilor la ediţiile anterioare ale festivalului de muzică sacră Festum Domini. Astfel, pentru a veni în ajutorul celor interesaţi, în ziua de 20 aprilie 2013, în colaborare cu Școala de cântăreţi bisericești din Roman, Oficiul pentru muzică sacră și cânt bisericesc al diecezei de Iași și Academia Petru Tocănel, la Institutul Teologic Romano – Catolic Sf. Francisc de Assisi, au avut loc 16 cursuri cu un bogat conţinut teoretic şi practic. Ele au fost structurate în funcţie de gradul de pregătire al cursanţilor şi au fost structurate sub numele de „Atelier”.
S-au pus în discuţie problemele cu care se confruntă persoanele direct responsabile de activitatea muzicală din dieceza noastră, încercându-se astfel o rezolvare a lor cu ajutorul informaţiilor culese din domenii precum liturgia sacră, muzica gregoriană, canto, armonie, dirijat, orgă, teorie, solfegiu, ansamblu coral, tehnoredactarea partiturilor. Fiecare cursant a avut posibilitatea de a opta pentru oricare din aceste cursuri, bineînţeles în funcţie de nevoile fiecăruia.
Atelierul a început la orele 1100,în capela institutului, cu o rugăciune în care s-a implorat ajutorul divin necesar acestei zile. La ora 1130, cursanţii s-au îndreptat spre sălile destinate desfășurării cursurilor, până la 1330 , când s-au reunit toţi participanţii pentru a forma un ansamblu coral ce avea să înveţe noţiuni ce ţin de interpretarea unei partituri din repertoriul gregorian şi cel polifonic. Programul a continuat cu pauza de prânz de la orele 1420, urmând ca, mai apoi, la orele 1500, să se revină în sălile de curs. Atelierul s-a încheiat la orele 1800, iar cursanţii s-au adunat din nou în capela Institutului pentru a-i mulţumi Domnului pentru tot ce au realizat în această zi minunată. Atelierul a luat sfârşit în jurul orelor 1900, când ne-am îndreptat spre Biserica „Inima neprihănită a Mariei” din Roman, pentru a participa la concertul aniversar „Cristos a înviat” susţinut de corul şi orchestra de cameră „Schola cantorum muşatină” ale departamentului de muzică din cadrul Academiei „Petru Tocănel”, avându-l ca dirijor pe fr. Cristian Dumea.
Cursurile au fost susţinute de către Pr. Florin Spătariu – dirijor al corului Catedralei din Iaşi şi membru al Oficiului pentru muzică sacră şi cânt bisericesc al diecezei de Iaşi; Pr. Eugen Budău – director executiv al Şcolii de cântăreţi bisericeşti din Roman; Pr. Ciprian Antălucă OFMConv – profesor de muzică la Institutul Teologic din Roman şi membru al Academiei „Petru Tocănel”; Pr. Marcelin Amariei – profesor la Institutul Teologic din Roman, pentru mai mulţi ani a fost organistul principal al Institutului; Prof. Ovidiu Trifan – profesor la Şcoala de Muzică „Sergiu Celibidache” din Roman; Prof. Adrian Irinel-Aciobăniţei – compozitor şi organist; Marian Străjeru – dirijor al corului „Jubilate” al parohiei Sf. Anton din Iaşi; Andrei Doboş – organist al corului „Jubilate” al parohiei Sf. Anton din Iaşi.
După această experienţă a atelierului de la Roman, Pr. Florin Spătariu ne împărtăşeşte că a constatat o deschidere deosebit de mare din partea numeroşilor participanţi, circa 100 de persoane, care s-au dovedit a fi foarte interesaţi de noţiunile expuse. Efectul acestor cursuri ar fi bine atins dacă ar fi o continuitate, astfel pe viitor se doresc a fi ateliere mai intense, ansamblu coral mai amplu deoarece într-un astfel de ansamblu se pot ataca elemente practice; ceea ce a fost expus la teorie să fie acoperit şi în practică prin exemplificări concrete. Sfinţia sa consideră că este un început promiţător şi speră ca efectul să fie cel scontat.
„A fost o experienţă foarte frumoasă deoarece păreau foarte interesaţi în ceea ce priveşte cântul gregorian. Timpul a fost puţin dar cu siguranţă le va prinde foarte bine deoarece tot ce au învăţat aici ei pot să practice şi să înveţe cu cei din parohii. Sigur că iniţiativa aceasta a fost doar un început dar este o provocare să continuăm şi după festivalul din perioada 26-28 septembrie 2013. Aceste întâlniri au menirea de a-i pregăti pe cei care se ocupă în parohiile noastre de activitățile muzicale”, a spus părintele Ciprian Antălucă.
Impresiile au continuat să apară şi, în acest sens, domnul Toma Neculai, dascăl al comunităţii din Gherăieşti ne mărturiseşte: „Eu, la început, nu mi-am dat seama ce anume va fi aici, dar sunt multe lucruri foarte interesante, în ceea ce priveşte muzica gregoriană, formarea unui cor, tehnica dirijorală şi multe altele. Toate acestea sunt lucruri benefice ce ar trebui făcute mai des”.
La finalul cursurilor, participanţii au primit o bogată bibliografie ce le va fi de mare ajutor pentru studiul personal care este indispensabil, întrucât timpul alocat acestor întâlniri nu poate suplini timpul îndelungat necesar unui traseu ce duce către „performanţă”.
Aceasta a fost prima manifestare de acest gen cu care sperăm că am reuşit să stârnim curiozitatea şi interesul pentru muzica sacră. Următoarea manifestare este programată în data de 15 iunie 2013 unde îi aşteptăm pe toți cei interesați ca, împreună, să punem în valoare darurile minunate primite de la Dumnezeu.
Eduard Iosif Antal