Loading...

Papa săracilor preferă Domus Sancta Marthae

Domus Sancta Marthae

Distribuie cu:

Domus Sancta Marthae

Domus Sancta Marthae

 

Apartamentul papal de la cel de-al treilea etaj al Palatului Apostolic, după ce a fost restructurat în grabă, acum este gata. Însă Papa Francisc nu va merge acolo; cel puţin nu în curând.

„Până la noi ordine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Frederico Lombardi, pontiful argentinian va rămâne la Domus Sancta Marthae, rezidenţa în care au stat cardinalii în timpul conclavului şi unde de obicei locuiesc un anumit număr de preoţi şi episcopi care slujesc în Vatican.

Papa a ales o „locuinţă simplă, stând în preajma altor preoţi şi episcopi”, a explicat părintele Lombardi. Rămânând la Sf. Marta va putea sta „cu ceilalţi membri ai clerului”, departe de luxoasa izolare pe care i-o oferă apartamentul pontifical.

Aşa după cum îi este obiceiul, papa Bergoglio a celebrat Liturghia la ora 07.00 în capela de la Domus, de această dată cu locatarii rezidenţi, care s-au întors în camerele lor după terminarea conclavului. În timpul omiliei, a relatat părintele Lombardi, Francisc „a lăsat să se înţeleagă că vrea să rămână cu ei, cel puţin pentru o anumită perioadă de timp”.

Şi-au dat seama cu toţii că Papei Francisc îi place viaţa comunitară de la Domus Sancta Marthae. Faptul că poate întâlni persoane şi că poate să stea la masă cu acestea, posibilitatea de a celebra Liturghia într-o capelă destul de încăpătoare etc., sunt elemente care au jucat un rol esenţial în decizia pe care a luat-o Francisc.

Gestul lui Bergoglio este un gest care denotă simplitatea. Denotă acea normalitate şi afabilitate care i-a frapat în zilele trecute pe delegaţii diferitor confesiuni religioase, în special delegaţiile ortodoxe ale patriarhatelor de Constantinopol şi Moscova, care au rămas plăcut surprinse pentru că au putut împărţi aceiaşi masă cu Papa.

Se pare că, pentru a fi convins să se mute în apartamentul din Palatul Apostolic, Pontifului i s-a spus că la Domus Sancta Marthae trebuiau să se întoarcă preoţii care lucrează în Curie şi că, rămânând acolo, ar fi fost prea aproape de aceştia. Bergoglio, însă, a răspuns: „Sunt obişnuit să stau cu preoţii mei”. Decizia Papei, de altfel, nici nu trebuie să ne mire din moment ce, pe când era arhiepiscop de Buenos Aires, era obişnuit să stea doar într-o singură cameră proprie.

Alessandro Speciale & Andrea Tornielli
Sursa: http://vaticaninsider.lastampa.it
traducere şi adaptare: fr. Adrian Măgdici

Distribuie cu: