Loading...

Oradea: Zile de formare

În perioada 16-19 septembrie 2021, în Conventul „Maica Domnului” de la Oradea au avut loc trei zile de formare pentru frații religioși ai Provinciei Franciscane din România. La zilele de formare permanentă au participat Ministrul provincial, fr. Damian Gheorghe Pătrașcu, Vicarul provincial, fr. Emilian Dumea, și fr. Lucian Horlescu, președintele Comisiei de formare permanentă.

Zile de formare pentru frații religioși la Oradea

Distribuie cu:

Întâlnirea a fost deschisă cu o zi de reculegere pregătită de fr. Mihai Vătămanelu, vicarul general al Episcopiei de Oradea. Tematica acestei zile s-a concentrat asupra identității. În meditațiile sale, fr. Mihai s-a inspirat din evanghelia după Matei capitolul 18.  A scos în evidență minoritatea și corectarea frățească. A punctat umilința de a merge pe calea de jos:  „Adevăr vă spun, dacă nu vă veți întoarce și nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în împărăția cerurilor”.

Acest fapt pentru noi frații religioși trebuie să reprezinte acel grad de umilință de a ști să cerem milostivirea Tatălui, altfel riscăm să fim disprețuiți și călcați în picioare de cei din jur și să uităm că ținta vieților noastre rămâne Isus.

În cea de-a doua meditație s-a scos în evidență corectarea frățească: a viețui împreună. Într-o fraternitate totul constă în iubirea și în modul cum știm să-l iertăm pe fratele de lângă noi. Dacă dorim să corectăm pe cineva prima dată să pornim de la noi.

A urmat un timp de reflexie personală. Ministrul provincial a mulțumit fiecărui frate pentru implicare și exemplu personal acolo unde este. Frații au continuat cu diferite întrebări și reflecții personale.

În ziua următoare frații au participat la o ieșire comunitară în zona Beiușului unde au vizitat rezervațiile naturale de la Peștera Meziad, Peștera Urșilor și Mina de Bauxit de cristale contemplând frumusețile lăsate de Dumnezeu.

În ultima zi de formare frații au participat la liturghia parohială celebrată de pr. Iulian Robu, parohul comunității greco-catolice de la Oradea, alături de pr. Emilian Dumea, vicarul provincial, și pr. Horlescu Lucian care a rostit cuvântul de învățătură și zidire sufletească.

Mulțumim fraților care au fost prezenți, comunității care ne-a găzduit, cât și Ministrului provincial pentru prezență și pentru gândurile împărtășite.

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Duminică, 19 septembrie 2021

Distribuie cu: