Loading...

Oradea: Eveniment evocativ

Terțiarii franciscani de la Oradea au organizat duminică, 1 octombrie 2023,  o conferință cu tema ,,Franciscanii de ieri și de azi” și o lansare de carte cu titlul ,,Ion M. Gârleanu, poezii și comentarii”.

Eveniment evocativ organizat de frații franciscani de la Oradea

Distribuie cu:

Conferința a fost susținută de fr. Iosif Bisoc OFMConv. La eveniment au participat ca invitați, episcopul greco-catolic al eparhiei de Oradea, PS Virgil Bercea, și rectorul sanctuarului eparhial ,,Maica Domnului”, pr. Iulian Robu OFMConv, mai mulți terțiari franciscani și credincioși.

S-au amintit de evenimentele triste dar și plăcute care fac parte din viața bisericii. Astfel în luna octombrie 1948, acum 75 de ani au fost arestați cei 6 episcopi greco-catolici care deranjau guvernul comunist pentru că erau în legătură cu occidentul, cu Vaticanul. A urmat apoi arestarea protopopilor, a canonicilor, a preoților și a credincioșilor care nu doreau să treacă la o altă credință.

Și preoții franciscani care au venit în Ardeal, să ajute biserica unită cu Roma, au fost urmăriți și închiși de Securitate.

Primii franciscani sosiți în eparhia de Oradea, în anul 1929, au fost fr. Ion Gârleanu și fr. Dominic Niculăeș la chemarea episcopului de atunci, astăzi Fericitul Valeriu-Traian Frențiu, episcop martir.

Tot în octombrie 1993, adică acum 30 de ani, s-a format prima fraternitate franciscană orădeană datorită episcopului Vasile Hossu care încredințează fraților minori conventuali, terminarea și îngrijirea bisericii ,,Maica Domnului”. Ctitor, guardian și prim paroh este fr. Ștefan Tătaru OFMconv. care este înmormântat în curtea bisericii.

Părintele provincial Iosif Sabău OFMconv. (1926-2001) a emis un document în martie 1994 prin care arată că activitatea religioasă, pastorală și formativă în ritul oriental este continuarea aceleia care a existat înainte de 1948, iar conventul se consideră continuarea conventului franciscan canonic întemeiat  în 1930, situat în cartierul Ioșia din Oradea.

Episcopul Vasile Hossu a cunoscut prietenia fraților franciscani din anii 1940 când era la Seminarul teologic  și a avut ca îndrumător spiritual pe preotul Ion Gârleanu OFMconv. Totodată s-a cunoscut cu Ștefan Tătaru, Iosif Sabău și cu Eugen Blăjuț, fiind toți tineri seminariști la Oradea și apoi persecutați și închiși în diverse închisori pentru credința greco-catolică. Acești patru prieteni s-au reîntâlnit după 40 de ani ca să se dăruiască  bisericii reînviate după lunga agonie comunistă și să trasmită abecedarul credinței prin exemplul lor de viață.

Mulțumiri și recunoștință pentru preoții din Ordinul Franciscan Conventual care au slujit aici, precum: Ștefan Tătaru, Eugen Blăjut sr., Iosif Sabău, Damian Blăjuț.

Prin decretul cu nr. 843 din 9 august 2018, Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a ridicat biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Oradea, la rang de Sanctuar dedicat Preacuratei Fecioare Maria, sanctuar încredințat păstoririi Fraților Franciscani Minori Conventuali.

La finalul evenimentului s-au oferit tuturor celor prezenți o broșură de prezentare a Sanctuarului, o iconiță cu rugăciune pentru episcopii martiri și un pix personalizat.

Totodată primii terțiari franciscani orădeni împlinesc 20 de ani de la depunerea voturilor solemne.

Dorim întregii familii franciscane acum la împlinirea a 800 de ani de la aprobarea Regulii scrise de Sfântul Francisc din Assisi, un călduros La mulți și binecuvântați ani! Pace și bine!

*

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Distribuie cu: