O nouă Universitate Pontificală Franciscană în Roma
Distribuie cu:
CONFERINȚA MINIȘTRILOR GENERALI
A PRIMULUI ORDIN FRANCISCAN ȘI A ORDINULUI TERȚIAR REGULAR
Dragi frați!
Domnul să vă dăruiască pacea Sa!
Dorim să împărtășim cu voi un proiect care este pe cale să se înfăptuiască, acela al unei noi Universități Pontificale Franciscane în Roma.
Acest proiect s-a conturat de mult timp, de când noi Miniștrii generali ai Primului Ordin l-am gândit, ascultând de glasul Duhului Sfânt, care ne spune că în aceste vremuri de diviziune și fărâmițare suntem chemați să promovăm identitatea noastră unitară care își trage seva din faptul că suntem fii ai sfântului Francisc, moștenitorii experienței și intuiției sale evanghelice. Chiar dacă istoria, diferite sensibilități și carisme ne-au divizat, suntem conștienți că Ordinul, înființat de sfântul Francisc este unul singur și că unitatea în diversitate este vocația la care suntem chemați pentru a fi semne vizibile în istoria prezenței și acțiunii lui Dumnezeu – Unul și Întreit.
Recitind istoria trecutului nu putem nega că interpretările și căile pe care le-am urmat ne-au divizat: dar este o istorie care în lumina semnelor timpului de astăzi, putem afirma că ea a însemnat și o bogăție în diversitatea ei interpretativă. Și, nu au lipsit, apoi, itinerarii comune în ceea ce privește reflecția teologică și spirituală întru a recunoaște primatul iubirii lui Dumnezeu în revelație și în practica experienței spirituale.
Semnele timpului pe care le trăim ne arată, de altfel, că puterea pe care Dumnezeu vrea să ne-o dăruiască să nu fie împrăștiată, dar ne îndeamnă să colaborăm în sinergie tocmai datorită faptului că avem același izvor de inspirație comun.
La acest proiect suntem invitați de Îndemnul Sfântului Părinte, Papa Francisc, care la 4 octombrie 2013, la Assisi, ne solicita să fim semn de unitate al identității franciscane comune.
Acestea sunt motivele care ne-au determinat să luăm această decizie în data de 2 octombrie cu ocazia întâlnirii noastre anuale de la Assisi și lucrăm la un proiect comun, acela de a înființa la Roma o unică Universitate Pontificală Franciscană. Considerăm că a sosit timpul unor transformări în ceea ce privește prezența noastră în lumea academică romană, a căror forțe nu trebuie să fie divizate dar adunate într-o unică identitate comună și în domeniul exercitării ministerului intelectual.
Plecând de la acest patrimoniu existent dorim să urmăm o cale sigură, decizională, care să reflecte noutatea și unitatea în ceea ce privește prezența noastră calificată din punct de vedere eclezial și universitar care știe să adune forțele pentru o slujire intelectuală semnificativă și eficientă.
Considerăm că proiectul unei singure Universități Franciscane se plasează în misiunea de evanghelizare proprie a Bisericii, care dorește să pătrundă “ de spiritul aceleași Evanghelii moduri de gândire, criterii de judecată, norme de acțiune” ale omului (Sapientia Christiana, nr. 4).
Ca expresie academică unitară a Familiei franciscane angajamentul ei va fi orientat spre valorizarea unei “științe” speciale al primatului iubirii care este caracteristica proprie a Școlii franciscane, oferind o nouă vigoare căii afective care de-a lungul istoriei a fost explorată în mod variat.
Este o tradiție a gândirii și o experiență pe care astăzi, luminată de reflecția eclezială contemporană, provocată de întrebările și căutările omului și ale culturilor poate fi un instrument nou conceptual pentru a exprima cu limbajul omului de astăzi frumusețea vieții divine care ne înveșmântă prin har.
Profesorii Centrelor universitare romane au fost deja contactați și dorim să ne folosim în mod deosebit de contribuția lor pe acest drum la care dorim să ne angajăm dar și pentru acest proiect care ne fascinează. Știm deja că în Vatican, până la cele mai înalte nivele, această inițiativă a nostră a adus multă bucurie care corespunde indicațiilor Congregației pentru Educația Catolică a Universităților romane.
Din acest motiv am mandatat Secretariatele pentru Formare și Studii ale familiilor noastre să formeze un grup de coordonare care să elaboreze un parcurs pe etape al acestui proiect până la Paști 2018. Cerem colaborarea tuturor pentru ca această mlădiță a vitalității franciscane să crească, să se dezvolte, să dea mărturie despre dorința de unitate, reconciliere și creativitate de care lumea are nevoie.
Roma, 29 noiembrie 2015, Sărbătoarea Tuturor Sfinților Franciscani
Miniștrii generali
______________________
Fr. Marco Tasca, OFMConv.
Fr. Mauro Jöhri, OFMCap.
Fr. Michael A. Perry, OFM
Fr. Nicholas Polichnowski, TOR