Loading...

O haină franciscană

Povestea fratelui Mychal Judge, capelanul pompierilor din New York, decedat la 11 septembrie 2001.

O haină franciscană printre dărâmăturile din 11 septembrie 2001

Distribuie cu:

Cu toții ne aducem aminte unde eram. Cu toții ne amintim ce făceam. Cu toții ne aducem aminte cu cine eram în acea zi devenită memorabilă pentru istoria recentă a lumii. 11 septembrie 2001.  Ziua rămâne de neșters, imagini cumplite cu morți, flăcări, geamuri și oțel topit. Toate de neșters. Câte vieți în acea dimineață, la cele două turnuri, nu s-au spulberat ca niște castele de nisip. Vieți și familii, chipuri și trupuri, istorii care s-au stins în acea zi, într-o clipită.

Printre aceste istorii, una e aparte, cea a părintelui Mychal Judge, frate franciscan, capelanul pompierilor din New York. O haină franciscană printre dărâmături. O mărturie de sfințenie, zilnică. „Cine este pompier, știe că în meseria asta sunt zile bune și sunt zile rele, dar niciodată zile de plictis. Voi faceți ceea ce Dumnezeu v-a cerut să faceți. Mergeți, puneți piciorul în prag și faceți-vă datoria, mereu e un mister sau poate o surpriză. Când vă cheamă la datorie, n-aveți de unde să știți pentru ce, dar este Dumnezeu cel care vă cheamă. Iubiți-vă unii pe alții și colaborați”. Sunt cuvintele fratelui Mychal, spuse cu o zi înainte să moară, în timpul unei celebrări de redeschidere a unei mai vechi stații de pompieri din Bronx.

Emmet Judge – numele de dinaintea profesiunii voturilor evanghelice a fratelui Mychal – s-a născut în Brooklyn, în anul 1933. Fiul unor părinți imigranți din Irlanda. Tatăl lui moare pe când Judge avea doar șase ani. Și era deja timpul să-și suflece mânecile ca s-o ajute pe mama și pe cele două surori ale sale, așa că va lustrui pantofi în gara din Pennsylvania și va presta tot felul de munci neînsemnate. Însă vocația la preoție a fost mereu prezentă în viață, așa cum afirmă sora sa geamănă Dympna. La 15 ani intră în Ordinul franciscan. Iar la 27 de ani primește obediența de a sluji în cele mai sărace parohii din New Jersey, East Rutherford și West Milford, unde se va ocupa de grupurile afectate de sinucideri ale tinerilor și dependența de alcool.

În anul 1986, fratele Mychal este repartizat la biserica „Sfântul Francisc din Assisi”. Pe strada cu numărul 31 din Manhattan, aproape de stația de pompieri din New York. În 1992 ajunge capelan, și va mărturisi: „Dintotdeauna am vrut să fiu preot sau pompier. Acum sunt și una și alta”.

Fratele franciscan a fost mereu aproape de cei din urmă, de cei marginalizați. Se ocupa de cei tineri, de dependenții de alcool și de droguri. Activitatea sa însuma 24 de ore din 24. A fost un slujitor al lui Dumnezeu care și-a trăit vocația cu desăvârșită abnegație. Primea, conform mărturiilor, în medie, pe zi, undeva la 50 de apeluri din partea credincioșilor din parohie. Până pe 11 septembrie 2001 când misiunea sa pe pământ s-a încheiat.

11 septembrie, ora 8.50. Primul avion deturnat de Al Qaeda se lovește de unul dintre turnurile World Trade Center. Părintele Judge urcă la bordul autospecialei nr. 1, din strada cu numărul 31. Este nevoit să ajungă imediat pentru a îngriji un prim pompier rănit grav. Și chiar în acea misiune își va găsi sfârșitul, ajungând pentru statisticile istoriei, victima numărul 0001 din marea tragedie americană, ce va marca istoria recentă a lumii.

„În acea dimineață groaznică l-am întâlnit la mică distanță de cele două turnuri și i-am spus: Părinte, rugați-vă pentru noi toți. M-am rugat deja, domnule primar, și mă voi ruga și mai târziu, mi-a răspuns. Și a alergat în interiorul turnurilor, împreună cu alți pompieri. Era ultima dată când l-am văzut”.  Mărturia îi aparține lui Rudolh Giuliani, pe atunci primar al orașului New York.

* * *

Material apărut pe www.sanfrancescopatronoditalia.it

Distribuie cu: