Loading...

Nuestra Señora de la Candelaria – protectoarea minerilor

Distribuie cu:

Dragi frați și în veci binecuvântați fii ai Seraficului Părinte Francisc. Aș dori să vă împărtășesc în câteva cuvinte, emoțiile pe care orașul Copiapo și cu el întreaga regiune a deșertului Atacama, din Chile, le trăiește in perioada 26 ianuarie – 3 februarie, când Biserica locala celebrează marea sărbătoare a Sfintei Fecioare Maria „de la Candelaria” protectoarea minerilor, al cărei sanctuar se afla în Copiapo. („Candela” este lampa pe care muncitorii o folosesc atunci când coboară în mină.)
Trebuie să știm înainte de toate ca Atacama este o regiune minieră, foarte bogată în aur, cupru, argint și alte metale. Aici în orașul Copiapo se găsește de asemenea și o comunitate bine închegată de români, circa 40 de familii, experți în domeniul mineritului și foarte apreciați de către localnici.
Șapte zile de novene, rugăciuni, liturghii și adorații euharistice, pregătesc credincioșii din toată regiunea, pentru ziua de 2 februarie, Sărbătoarea prezentării Domnului în Templu, zi de mare sărbătoare, procesiuni și dansuri în onoarea Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus.
Istoria acestui Sanctuar începe în anul 1780, când un localnic pe nume Mariano Caro Inca, aflandu-se în munți și fiind surprins de o furtună, s-a refugiat într-o peșteră unde a găsit o piatra pe care era gravată Maria cu pruncul Isus în brațe. Caro Inca, om credincios și plin de fervoare, a luat această piatră și punând-o în desaga măgarului său a dus-o în oraș, iar in ziua de 2 februarie, zi în care Domnul nostru Isus Cristos a fost prezentat în Templu, Caro Inca a prezentat această imagine în Biserică.
Din acel moment credincioșii au început să venereze pe Maria cu pruncul Isus în brațe ca și protectoare a minerilor. Pentru mineri „La Virgen de la Candelaria” are o semnificație aparte, ea fiind mama protectoare, lumina și călăuza de fiecare dată când coboară în adâncurile pământului. Micul sanctuar din Copiapo, construit din lemn și pământ, este vizitat astăzi de foarte mulți pelerini, care vin să se roage Sfintei Fecioare Maria și Pruncului Isus pentru, sănătate, ajutor în nevoi, binecuvântare în familie și să mulțumească pentru nenumăratele haruri și pentru mulțimea binecuvântărilor primite.
Și așa cum este tradiția la popoarele americii latine, credincioșii îți manifestă credința în mod vizibil, exteriorizându-se prin dansuri și procesiuni cum rar mi-a fost dat să văd. Mulțimea se apropie de Statuia Sfintei Fecioare, dansând în costume tradiționale, bătând și suflând în instrumente muzicale specifice zonei din care vin.
Încredințându-vă ocrotirii “Sfintei Fecioare Maria de la Candelaria” vă îmbrățișez și vă salut cu Pace si Bine!

Din Chile cu drag fr. Emilian Dumea

[AFG_gallery id=’85’]

Distribuie cu: