Loading...

Nisiporești: Profesiune perpetuă

Întreaga Familie Franciscană, în ziua de 17 septembrie, își amintește de Sfântul Francisc din Assisi, care în anul 1224, pe Muntele Verna, în timpul rugăciunii a primit în trupul său rănile Mântuitorului.

Profesiunea perpetuă a sorei Ionela-Florentina Pal, SFMA

Distribuie cu:

Pentru Surorile Franciscane Misionare de Assisi din România ziua de 17 septembrie 2022 a fost o zi cu o semnificație cu totul aparte, căci au avut bucuria de a trăi momentul consacrării definitive a sorei Ionela-Florentina Pal, moment celebrat în cadrul Sfintei Liturghii din biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești, satul ei natal. Poate ne întrebăm ce legătură există între această sărbătoare cu o nuanță de suferință și profesarea sfaturilor Evanghelice? Legătura este aceasta, anume în orice consacrare, în orice stare de viață am fi, suntem chemați să ne asemănăm cu Isus Cristos răstignit, căci noi toți am fost răscumpărați și mântuiți prin rănile sfinte al Mântuitorului.  

„Binecuvântează suflete al meu pe Domnul și nu uita nicicând de darurile sale!” (Ps 102). Acestea sunt cuvintele pe care sora Ionela le-a ales ca motto pentru această zi specială din viața ei, profesiunea perpetuă.

Printr-un DA ferm spus pentru totdeauna chemării lui Dumnezeu, sr. Ionela, în fața sr. Bernaveta Ciobanu, superioara provincială, și a celor prezenți, s-a angajat să trăiască sfaturile evanghelice de ascultare, sărăcie și castitate, urmându-l pe Isus sărac și răstignit.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Emilian Dumea, vicar provincial al Fraților Minori Conventuali din România, împreună cu alți preoți concelebranți, printre care îl amintim pe pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași.

La această celebrare a luat parte și un număr mare de surori din Congregația Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, familiari, terțiari și consăteni, care au însoțit-o pe sora Ionela cu rugăciunea și afecțiunea lor.

Cuvântul de învățătură a fost proclamat de pr. Bogdan Balașcă, OFMConv., care a explicat în trei puncte ceea ce celebrăm: cine vrea să îl urmeze pe Isus este chemat zilnic la o dăruire totală de sine care presupune și o renunțare la sine și la siguranțele proprii. Acest lucru poate fi văzut și ca o modalitate de a trăi sărăcia. Părintele predicator, pe mai departe, ne-a îndemnat să ne întrebăm în fiecare zi pe cine urmăm, pe Isus sau propriile alegeri și capricii? Putem să-l alegem pe Isus numai dacă pășim pe urmele Sale, dacă ne luăm în fiecare zi crucea, dacă o primim și îi dăm un sens, aşa cum a făcut și sfântul Francisc.  

Suntem recunoscătoare pr. Fabian Blaj, parohul comunității din Nisiporești, și tuturor acelora care au ajutat la buna organizare a sărbătorii. 

Mulţumim Tatălui ceresc pentru darul sorei Ionela și o încredințăm mijlocirii sfintei Fecioare Maria și a Părintelui nostru sfântul Francisc de Assisi, pentru a rămâne fidelă iubirii lui Cristos și pentru a avea mereu curaj să trăiască fiecare zi cu bucurie și generozitate în slujirea încredințată.

Pace și bine!

Sr. Monica și Sr. Bernadeta, SFMA

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: