Loading...

Nisiporești: Moment comemorativ

În Duminica Rusaliilor, 28 mai 2023, comunitatea credincioșilor și a fraților din Nisiporești au celebrat și un eveniment comemorativ, anume împlinirea a 100 de ani de la nașterea părintelui Gheorghe Dumitraș, fiu al comunității, al Bisericii și al Provinciei Franciscane din Moldova. Acest act de cinstire a amintirii sale prin rugăciune, la altarul Domnului, prin pioasă evocare, în inimile fraților, este o datorie și un act de recunoștință față de Dumnezeu și față de acest frate vrednic.

Comemorarea pr. Gheorghe Dumitraș, OFMConv., la 100 de ani de la naștere

Distribuie cu:

La acest eveniment de rugăciune și omagial, deopotrivă, au fost prezenți părintele ministru provincial, Damian-Gheorghe Pătrașcu, împreună cu alți 15 confrați preoți și comunitatea formativă a studenților teologi de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, autoritățile locale, numeroși credincioși din parohie, alături de alți oaspeți și prieteni care s-au alăturat comunității și rudelor părintelui Dumitraș. 

Momentul central a fost celebrarea Sfintei Liturghii solemne de Rusalii, la ora 11.00, în cadrul căreia a fost evocată figura și personalitatea părintelui Gheorghe Dumitraș ce strălucește astăzi înaintea noastră ca model de fidelitate și de jertfă curajoasă în slujba lui Cristos, a Bisericii și a fraților săi, frate care, prin vocea sa angelică, prin cântul lui minunat, a luminat închisorile comuniste timp de 12 ani, meritându-și frumosul nume de Ciocârlia subteranelor.

În cuvântul de învățătură din cadrul omiliei, părintele Virgil Blaj, rector formativ al Institutului Teologic Franciscan din Roman, a evidențiat virtuțile eroice și viața plină de suferințe a părintelui Dumitraș, îndurate în închisorile comuniste timp de 14 ani, dovedind că acest frate a fost un exemplu elocvent de tărie a credinței, vădind lucrarea minunată a Duhului Sfânt în el.

De asemenea, părintele Ministru provincial, în cuvântul de mulțumire de la sfârșitul Sfintei Liturghii a elogiat virtuțile și meritele acestui confrate vrednic, subliniind că noi, frații de astăzi, suntem rodul sacrificiilor și suferințelor fraților noștri martiri din temnițele comuniste. Părintele provincial a adresat un cuvânt de mulțumire și de încurajare familiei părintelui Dumitraș, și ea greu încercată în acele timpuri de prigoană.

La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântul de mulțumire al părintelui paroh, Fabian Blaj, preoții și credincioșii au pornit în procesiune spre cimitir, pentru a se ruga la mormântul părintelui Dumitraș pentru sufletul său și pentru sufletele tuturor preoților franciscani răposați înmormântați aici.

Celebrarea s-a încheiat cu rugăciunea de binecuvântare și cu frumosul cântec Christus vincit, atât de îndrăgit de părintele Dumitraș. Fie ca Domnul să dăruiască în continuare acestei comunități fii și fiice dornice să urmeze chemări și slujiri sfinte, spre lauda și mărirea Numelui Său, spre folosul nostru și al întregii sale Sfinte Biserici.

*

Mai multe imagini se pot vedea aici.

Distribuie cu: