Nisiporești: luarea în posesie canonică a parohiei
Distribuie cu:
,,Da, vreau” sunt cuvintele rostite hotărât de părintele Anton Bogdănel, în ziua de 5 octombrie, 2014, la Liturghia solemnă celebrate cu ocazia învestirii sale în oficiul de paroh al Bisericii din Nisiporeşti cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.
Acceptul părintelui Bogdănel a fost rostit în prezenţa vicarului provincial, părintele Fabian Iacob, delegatul Provinciei Franciscane „Sf. Iosif”, care a dat citire Decretului de numire în oficiul de paroh al Excelenţei sale, episcop Petru Gherghel.
La această solemnitate au luat parte un număr de 16 preoţi, apropiaţi părintelui Anton Bogdănel, precum şi credincioşii din Nisiporeşti.
Părintele vicar provincial i-a înmânat părintelui Bogdănel simbolurile ,,autorităţii’’ de paroh: crucea, cartea sfântă şi cheia.
În continuare părintele vicar provincial a vorbit despre rolul preotului într-o comunitate catolică, acela de a conduce poporul lui Dumnezeu la mântuire, muncind în via Domnului şi dedicându-şi întreaga viaţă slujirii celui Preaînalt. În această epocă în care credinţa în Dumnezeu este într-o drastică scădere, preotul are datoria de a ţine mereu aprinsă făclia speranţei, a dorinţei de mântuire, a îndemnării poporului lui Dumnezeu pe calea cea dreaptă.
După ce vicarul provincial a amintit rolul şi îndatoriile preotului într-o comunitate, părintele Anton Bogdănel a răspuns afirmativ – ,,Da, vreau” la propunerea superiorilor de a accepta slujirea de paroh.
Noul paroh a rostit apoi cuvântul de învăţătură insistând pe faptul că omul l-a dezamăgit de multe ori pe Dumnezeu. Omul este via din Evanghelie, pe care Dumnezeu a îngrădit-o, a sădit sămânţă bună, a îngrijit-o cu dragoste, dar via a făcut struguri sălbatici. Ca să ne mântuiască, Dumnezeu l-a trimis pe pământ chiar pe Fiul său, dar oamenii l-au prigonit şi l-au răstignit. De aici dezamăgirea celui Atotputernic.
Comunitatea din Nisiporeşti a primit cu bucurie numirea părintelui Bogdănel ca paroh, considerând-o ca pe o continuare a activităţii sale în parohia noastră, unde a activat ca vicar în perioadele: 2002-2004, 2009-2014.
Deoarece părintele cunoaşte foarte bine problemele comunităţii, ştie că nu-i va fi uşor, dar şi-a manifestat voinţa de a învinge toate greutăţile, de a fi un păstor bun, înţelept, dar si intransigent atunci când situaţia o va cere.
Mult succes, părinte, Dumnezeu să vă ajute, să vă ţină sănătos, să vă dea putere de muncă pe măsura responsabilităţilor asumate şi să vă bucuraţi de sprijinul comunităţii !
Fam. Mihăică Laurenţiu