Loading...

Liban: Hirotonire întru preoție

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, în biserica „Sfântul Anton de Padova” din Sin-El-Fil (Beirut, Liban) fratele Nicolas Abou Anny a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor Excelenței Sale, Mons. Cesar Essayan, OFMConv.

Hirotonire întru preoție în Custodia de Orient și Țara Sfântă

Distribuie cu:

Fratele Nicolas Abou Anny, aparținând Custodiei provinciale de Orient și Țara Sfântă, după un parcurs formativ de cinci ani la Assisi, s-a întors anul trecut în țara natală, atât pentru a-și începe activitatea pastorală, cât și pentru a se pregăti în vederea hirotonirii. Prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a Excelenței Sale, Mons. Cesar Essayan OFMConv., Vicar apostolic al Latinilor din Beirut, a fost sfințit diacon la 19 septembrie 2021, în Conventul „Sfântul Francisc din Assisi” din Zahle, și apoi hirotonit preot la 3 septembrie 2022 în biserica „Sfântul Anton de Padova” din Sin-El-Fil (Beirut).

Hirotonirea întru preoție a fost precedată de o veghe de rugăciune, în data de 1 septembrie, animată de guardianul conventului, fr. Roger Kouyoumdji, și la care au luat parte atât credincioși, cât și confrați. Guardianul, la începutul adorației euharistice, a amintit de cuvintele adresate de Seraficul Părinte Francisc fraților săi preoți: „Aveți grijă, fraților preoți, de demnitatea voastră și fiți sfinți căci El este Sfânt”. Tocmai asta a implorat de la Duhul Sfânt și fr. Nicolas, să fie plăsmuit și transformat pentru a fi totul pentru El.

Fr. Nicolas a trăit nenumărate emoții la celebrarea din 3 septembrie: «După acel „Iată-mă”, am răspuns din nou cu „Da” să mă dedic altarului Domnului și să fiu parte a Bisericii în rândul clerului împreună cu frații mei preoți și să slujesc Împărăția lui Dumnezeu și spre Slava Sa. Îmi amintesc că am trăit o bucurie imensă pe durata celebrării; o asemenea bucurie a fost împărtășită de toți cei prezenți, de confrații veniți din Liban și din diferitele locuri ale lumii. La celebrare am văzut cum Domnul continuă să făurească și să plămădească făptura sa. Am devenit conștient de miracolul său din mine; prin impunerea mâinilor și prin ungerea cu Sfânta Crismă, El m-a transformat ontologic în așa fel încât, după cum spune sfântul Paul, „nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine” (Gal 2,20)».

În cadrul omiliei, Mons. Essayan a rememorat pe scurt parcursul vocațional al fr. Nicolas, începând cu momentul când, fiind Custode, l-a primit în Joia Sfântă din 2014, până în momentul hirotonirii. Plecând de la Cuvântul Domnului proclamat în cadrul celebrării, l-a îndemnat pe cel hirotonit, spunându-i: „Nu poți să-l urmezi pe El, dacă nu-L iubești mai mult decât pe toți ceilalți, mai mult și decât pe tine însuți (…); ești chemat să imiți o atare Iubire a lui Dumnezeu ca să-i poți iubi pe alții (…)”. Apoi a continuat afirmând: „Ai grijă ca numai Dumnezeu să fie singurul izvor din viața ta, care să-ți potolească setea și să te hrănească cu Iubirea sa. Ba mai mult, fii gata să devii prizonierul lui Cristos (…)”. Foarte emoționant a fost momentul când, adresându-se fratelui Nicolas, l-a invitat să devină „om al Euharistiei” și să facă din viața lui o mulțumire adusă Lui, imitându-l în iubirea față de Tatăl și față de frați. Drept care i-a lăsat pildă trei modele de sfințenie: părintele martir iezuit Nicolas Kluiters; fericitul papă Ioan Paul I și sfântul Francisc din Assisi. Apoi a concluzionat spunând: „Dacă Dumnezeu te-a chemat pe calea asta, te-a chemat căci te vrea sfânt, prin urmare nu rătăci de la cale”.

Înainte de binecuvântare, părintele Nicolas i-a mulțumit bunului Dumnezeu pentru darul vieții și al chemării, atât ca frate franciscan, cât și ca preot. De asemenea, și-a exprimat recunoștința față de Preasfinția Sa Cesar pentru grija și dragostea arătată. A amintit de toți cei care l-au însoțit pe drumul chemării și de toți cei care au colaborat ca sărbătoarea să fie trăită din plin de toți în simplitate. La final, părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, a luat cuvântul spunând: „Să ne bucurăm cu toții, căci astăzi Biserica din Liban, Provincia și Custodia s-au îmbogățit cu acest nou preot”; a mulțumit apoi părinților și familiei noului hirotonit pentru darul făcut Bisericii, dar care reflectă credința lor vie, și a încheiat dorindu-i părintelui Nicolas: „să creadă în tot ce vestește, să învețe mereu ceea ce crede și să trăiască mereu ceea ce învață. Fii preot mereu și pentru totdeauna. Domnul să te binecuvânteze!”.

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: