Loading...

La mulţi ani pentru PS Petru Gherghel

PS Petru Gherghel, Episcop de Iași

Distribuie cu:

PS Petru Gherghel, Episcop de Iași

PS Petru Gherghel, Episcop de Iași

Se împlinesc, la 1 mai 2013, 23 de ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop. Ne alăturăm felicitărilor şi rugăciunilor PS Aurel Percă, ale tuturor preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor din dieceză pentru a-i spune împreună cu vizitatorii acestui sit: La mulţi şi binecuvântaţi ani! Fie ca Domnul să-i binecuvânteze paşii! Îl rugăm pe Domnul să păstreze în sănătate pe episcopul nostru, să-l ajute ca, prin viaţa, cuvântul şi rugăciunea sa, să fie mereu un adevărat păstor pentru turma pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o.

 

Episcopul de Iaşi s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuţi. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici (ordinariu la dispoziţia Sfântului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai acelaşi an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. „Ca toţi să fie una”: acestea sunt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.

sursa: http://ercis.ro
Pr. Cornel Cadar

Distribuie cu: