Loading...

Întâlnirea preoţilor profesori de la seminarul romaşcan şi de la cel ieşean

27 aprilie 2013, întâlnirea preoţilor profesori

Distribuie cu:

27 aprilie 2013, întâlnirea preoţilor profesori

27 aprilie 2013, întâlnirea preoţilor profesori

Institutul Teologic Romano-Catolic Sfântul Iosif din Iaşi a fost gazda întâlnirii dintre preoţii profesori ai Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman şi cei ai Institutului Teologic din Iaşi. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 27 aprilie 2013, iar la acest eveniment au fost prezenţi aproximativ 35 de preoţi. –> FOTO

Întâlnirea a început cu celebrarea sfintei Liturghii în capela Institutului Teologic. Celebrarea a fost prezidată de părintele Maximilian Pal, avându-i alături pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic din Iaşi, pe pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, rector al Institutului Teologic Franciscan din Roman, împreună cu ceilalţi preoţi profesori şi formatori ai celor două institute teologice. La începutul sfintei Liturghii, pr. Benone Lucaci a adresat un cuvânt de mulţumire preoţilor profesori de la Institutul Franciscan pentru răspunsul pozitiv pe care l-au dat invitaţie de a participa la acest moment de comuniune şi împărtăşire. De asemenea, părintele rector le-a urat bun venit preoţilor profesori şi le-a dorit tuturor celor prezenţi la altar o zi rodnică şi luminată de Duhul Sfânt.

În cadrul sfintei Liturghii care a început la ora 10.00, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu a rostit cuvântul de învăţătură scoţând în evidenţă încrederea ucenicilor în misiunea pe care o aveau de îndeplinit, în ciuda încercărilor pe care le întâmpinau. Părintele a amintit faptul că ucenicii erau conştienţi că primul protagonist al evanghelizării nu erau ei, ci Dumnezeu. El este cel care revarsă cuvântul său asupra oamenilor prin apostoli. De aceea, apostolilor nu le este frică să-l vestească pe Cristos ştiind că nu câştigă şi nu pierd nimic în ordinea logicii umane. Iudeii nu le provoacă durere iar bucuria pentru cei care aderă la credinţă îi determină să fie mulţumiţi şi să conştientizeze că sunt slujitori. De aceea, preotul convins de rodul său nu alege locul, nici timpul şi nici persoanele pentru care trebuie să-l vestească pe Dumnezeu, căci orice timp, orice loc şi orice persoană sunt potrivite pentru acest lucru.

De aceea, a amintit părintele, suntem chemaţi să nu uităm acest lucru: poporul nu este proprietatea preotului. Sfinţirea nu se realizează în raport cu credinţa predicată, pentru că am fost aleşi pentru a da mărturie. Preotul este instrument, dar şi semn (sare şi lumină) şi el nu trebuie să lipsească poporul de indicatoare spre viaţa veşnică. Părintele a amintit în continuare de mesajul adresat preoţilor de către Papa Francisc în cadrul sfintei Liturghii a crismei celebrată în acest an: preoţii să devină tot mai mult păstori care iau mirosul turmei lor. Părintele a continuat acest gând al papei spunând: să luăm şi mirosul lui Dumnezeu, prin transmiterea cuvântului său. Să luăm acest miros zilnic din rugăciune, meditaţie şi Liturghie „mestecând Cuvântul său”.

Preluând gândul Evangheliei proclamate astăzi, părintele a precizat că discipolul îl poate depăşi pe maestru, pentru aceasta el nu are nevoie decât de credinţă măcar cât un bob de muştar. Aşa după cum o mamă nu este invidioasă pe copilul ei, care după ce a învăţat să meargă, aleargă mai repede ca ea, tot aşa nici Dumnezeu nu este invidios pentru că ştie că putem face lucruri mari acceptând harul credinţei pentru a fi lumină, instrumente.

Programul a continuat cu un meci de fotbal disputat pe terenul de fotbal al Institutului Teologic, unde învingătoare a fost echipa formată de preoţii de la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

Întâlnirea a continuat la Horpaz, jud. Iaşi, unde preoţii s-au transferat în cursul după-amiezii pentru a continua momentele de comuniune.

Dumnezeu să binecuvânteze cu rodnicie, durată şi colaborare aceste momente de har pe care le-au trăit toţi în prezenţa lui Cristos cel înviat. –> FOTO

Virgiliu Demşa-Crainicu

Distribuie cu: