Loading...

Întâlnirea episcopilor OFMConv

În Ordinul Fraților Minori Conventuali sunt 25 de Arhiepiscopi și Episcopi răspândiți pe cele cinci continente, la care se adaugă doi Cardinali creați în ultimele două Consistorii prezidate de Papa Francisc. Cu prilejul celui de-al optulea centenar de la aprobarea Regulii, 18 frați dintre aceștia s-au întâlnit la Curia generală a Ordinului Fraților Minori Conventuali, situată lângă bazilica „Cei Doisprezece Apostoli” din centrul istoric al Romei, între 20 și 22 noiembrie 2023 și, apoi, pelerini la mormântul Sfântului Francisc din Assisi în ziua de 23 noiembrie.

Întâlnirea episcopilor franciscani conventuali la Roma și Assisi

Distribuie cu:

Întrunirea s-a deschis cu celebrarea Sfintei Liturghii în Cripta Bazilicii „Celor Doisprezece Apostoli” și a continuat cu salutul Ministrului general, fr. Carlos Trovarelli, și meditația sa despre Regula confirmată. Bunăoară, a fost timp suficient ca în cele două zile să fie prezentate trei ample reflecții, anume, a mons. Felice Accrocca, arhiepiscop de Benevento, despre slujirea episcopală în lumina Regulii confirmate, a pr. Antonio Spadaro SJ despre slujirea episcopală în magisteriul Papei Francisc și, în cele din urmă, a mons. Filippo Iannone, Prefect al Dicasterului pentru textele legislative, care a descris ridicarea fraților consacrați în treapta Episcopatului, cu privire la relațiile juridice și fraterne cu Ordinul.

În cadrul întâlnirii, prelații au împărtășit o bună parte din experiențele lor, generând astfel o dezbatere deschisă asupra problemelor și perspectivelor ecleziale, regăsite în diferitele culturi de pe cele cinci continente.

Miercuri, 22 noiembrie, confrații au participat la Audiența generală cu Sfântul Părinte din Piața Sfântul Petru, purtând haina religioasă, semn vizibil al identității lor franciscane în slujirea Bisericii universale; cu această ocazie, i-au dăruit Papei o icoană reprezentându-l pe Sfântul Francisc din Assisi și un semn de solidaritate pentru operele de caritate. Odată încheiată Audiența generală, Cardinalul Mauro Gambetti a prezidat Sfânta Liturghie în Cripta Bazilicii, la mormântul Vicarului lui Cristos, în aniversarea Consacrării sale episcopale, primită în Bazilica din Assisi în anul 2020. Prânzul oferit de Penitențiaria apostolică a încheiat șederea în Cetatea Vaticanului.

Pelerinajul la mormântul Sfântului Francisc și în orașul Assisi a simbolizat reîntoarcerea la izvorul Carismei și, totodată, a fost un prilej să-l întâlnească pe Custodele general al Sacrului Convent, fr. Marco Moroni, și, nu în cele din urmă, să sărbătorească ziua de naștere a Cardinalului François Bustillo.

*

După un material apărut pe www.ofmconv.net

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 4 decembrie 2023

Distribuie cu: