Loading...

Roma: Întâlnire fraternă

În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2023 s-a desfășurat, la Colegiul Internațional „Seraphicum” din Roma, întâlnirea fraternă anuală a fraților franciscani români care își desfășoară activitatea pastorală în Italia. La întâlnire a participat și fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministrul provincial, prezent pentru vizita canonică a fraților români din Italia.

Întâlnire fraternă a fraților conventuali români în Cetatea Eternă

Distribuie cu:

Programul întâlnirii a început în după-amiaza zilei de 30 noiembrie, odată cu sosirea fraților din diferitele părți ale Italiei. Apoi a avut loc un schimb de păreri și un dialog fratern din partea Ministrului provincial, iar Sfânta Liturghie a deschis oficial acest moment de fraternitate caracterizat de bucuria reîntâlnirii.

În dimineața primei zile din decembrie, care corespunde și cu Ziua Națională a României, eveniment ce marchează cel mai important moment din istoria românilor, în care Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român, în anul 1918, frații s-au adunat în inima Romei, Cetatea Eternă, impozantă și copleșitoare. Colosseum-ul te face să te simți mic, iar când ajungi la Columna lui Traian ai senzația că te-ai întors în timp. Roma te surprinde la fiecare colț de stradă cu încă un vestigiu, o coloană sau o statuie și, chiar și atunci când credeai ca ai ajuns să o cunoști, redescoperi ceva nou.

Tot aici, în această inimă eternă, la mică depărtare de Piazza Venezia, frații au avut posibilitatea să viziteze Palazzo Colonna, unul dintre cele mai mari și mai vechi palate private din Roma. Construcția palatului a durat cinci secole, de aici și suprapunerea diferitelor stiluri arhitecturale, exterioare și interioare, care îl caracterizează, reflectând astfel diferitele epoci cărora îi aparține. Sălile sale sunt de fapt una dintre Minunile Romei și sunt decorul unei colecții impresionante de opere de artă: picturi, sculpturi și mobilier din secolul al XIV-lea până în secolul al XVIII-lea. Situată în interiorul palatului cu același nume, Galeria Colonna, este o bijuterie autentică a barocului roman. Aceasta a fost concepută ca o sală impunătoare pentru a sărbători cu mare fast victoria flotei creștine asupra turcilor în bătălia de la Lepanto din 1571. Galeria are, de asemenea, decorațiuni somptuoase, oglinzi splendide și tapițerii și mobilier rafinat. E greu să nu rămâi uimit de Cetatea Eternă, romantică, sacră și pioasă, cu atâtea repere culturale și artistice care fac din ea un muzeu în aer liber.

Frații s-au îndreptat mai apoi către Curia generală, foarte aproape de Palazzo Colonna, unde au fost întâmpinați de fr. Jan Maciejowski, Vicarul general, împărtășind, în spiritul specific al comuniunii fraterne, experiențele pe care Ordinul nostru le trăiește astăzi peste tot în lume.

A urmat apoi momentul cel mai important al zilei, și anume, Rugăciunea cea mai frumoasă și mai înălțătoare: sfânta și dumnezeiasca Liturghie, celebrată de fr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministrul provincial. Cât de frumos este atunci când frații, prin rugăciune și prin cânt, în Domnul se unesc, și-n dragoste cu toții, pe Domnul preamăresc; ca roua ce se varsă, pe câmpuri și prin văi, și binecuvântarea cădea-va peste ei. Rugăciune a fost îndreptată în mod special spre țara noastră, dar și spre toți frații provinciei noastre.

Această zi atât de specială s-a încheiat cu o cină și o frumoasă serată fraternă specific românească, unde bunul gust și gustul cel bun s-au îmbinat în cea mai frumoasă armonie.

Un gând de prețuire și de mulțumire fr. Cristinel Gal și fr. Roca Anton pentru organizarea impecabilă a acestor zile fraterne. Domnul să ne întărească și să reverse asupra noastră belșug de pace și bine!

*

Publicată de Provincia OFMConv. din România pe Luni, 4 decembrie 2023

Distribuie cu: