Loading...

Institutul Teologic Franciscan din Roman: solemnitatea Sf. Iosif

19 martie 2013, solemnitatea Sf. Iosif, patronul Provinciei OFMConv. din România (Institutul Teologic Franciscan din Roman)

Distribuie cu:

19 martie 2013, solemnitatea Sf. Iosif, patronul Provinciei OFMConv. din România (Institutul Teologic Franciscan din Roman)

Institutul Teologic Franciscan din Roman. Solemnitatea Sf. Iosif, patronul Provinciei OFMConv. din România

Sărbătoarea Sfântului Iosif a început în seara zilei de 18 martie, odată cu celebrarea solemnă a primilor vesperi ai acestei solemnități  Momentul de rugăciune a fost condus de părintele Amariei Marcelin, profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, concelebranţi fiind părintele Pătraşcu Gheorghe Damian, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, şi părintele Pal Irimia-Romică, formator la Liceul Teologic Franciscan din Roman. Vesperele au fost ținute în limba latină, în cânt gregorian. Antifonarii au fost preoţii Antălucă Ciprian şi Dumea Cristian. La acest moment spiritual au participat studenții Institutului Franciscan, elevii de la Liceul Franciscan și preoții comunității din Roman.

La omilia din ajunul solemnității, părintele Pătrașcu Gheorghe Damian, închipuind un dialog imaginar cu purtătorul de grijă al lui Isus, i-a adresat această întrebare: ,,Sfinte Iosife, ce a însemnat credința pentru viata ta atât de frământată, plină de surprize şi evenimente neprevăzute ?’’ Şi şi-a imaginat cam un astfel de răspuns: ,,Fiule, înainte să înțeleg ceva, darul credinței m-a copleșit. Cu mintea nu înțelegeam ce vrea Dumnezeu de la mine, dar, inima îmi spunea că este vorba de un lucru ce mă depăşeşte şi unicul răspuns, pe care puteam să-l dau acestui plan, era DA’’. Trebuie să-l lăsăm pe Isus, Cuvântul făcut trup, să ne umple inima şi mintea de speranţă, credinţă şi iubire.

Liturghia solemnă din ziua de 19 martie a fost celebrată de părintele provincial al OFMConv. din România, Cătălin Emilian, fiind prezenți şi aproximativ 30 de preoţi concelebranţi. La aceasta liturghie pe lângă studenţi, elevi şi mulţi oaspeţi, am avut deosebita bucurie de a-i avea în mijlocul nostru şi pe cei şase fraţi novici de la Prăjeşti, însoţiţi fiind de către rectorul lor, părintele Horvat Ioan şi de vice-rectorul, părintele diacon Alistar Marius.

Părintele Amariei Marcelin, OFMConv., a fost cel care a predicat, exprimându-şi bucuria că Sfântul Iosif este patronul Bisericii Universale şi a Provinciei Franciscane din România. Se întreabă părintele: ,,Ce putem spune noi despre viaţa Sfântului Iosif? Sau mai bine zis, care este mesajul său pentru noi ?’’ Sfântul Iosif este un model de ascultare pentru toţi oamenii. Ascultă de înger când îi spune să nu îi fie frică de vestea zămislirii şi astfel să o ia la sine pe Maria. Tot de înger ascultă când acesta îi spune să plece în Egipt căci Irod dorea să ucidă Copilul nou-născut, simţindu-şi ameninţată domnia. Iosif şi-a dat seama că planul lui Dumnezeu nu suportă amânare şi că, doar Dumnezeu poate împlini planul său de mântuire asupra fiecăruia dintre noi.

Sfântul Iosif ne cere să fim întotdeauna deschişi planului lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi, chiar dacă uneori nu înţelegem ceea ce vrea de la noi. Să ne oferim întotdeauna aproapelui nostru, în nevoile sale şi să ne îndeplinim îndatoririle, de fiecare zi, cu seninătate şi multă dragoste. Astfel, vom reuşi să devenim cu adevărat creştini.

La sfârşitul liturghiei părintele provincial a ţinut să multumească pentru prezenţă, în capela Institutului, tuturor credincioşilor şi pentru buna organizare a acestei sărbători. Părintele i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru cei peste 300 de fraţi franciscani români, cu profesiune simplă şi solemnă, care se află atât la noi în ţară cât şi în străinătate.

Pace şi bine!

fr. Andrei Marius, postulant

[AFG_gallery id=’25’]

Distribuie cu: