Adevărata putere a Papei este aceea de a-i sluji pe săraci
Distribuie cu:
Liturghia de inaugurare a pontificatului. Cuvintele Papei Francisc a mişcat inimile a 200 de mii de persoane.
Explozii de bucurie alternate cu momente de rugăciune. Papa Francisc a vorbit clar astăzi, în piaţa San Pietro, la liturghia de inaugurare, care deschide oficial pontificatul său. Înainte de a primi din mâinile cardinalilor Jean-Louis Tauran şi Angelo Sodano palium şi inelul pescarului, Pontiful a ales stema pontificatului său.
„Miserando atque eligendo” este fraza din stema sa pontificală. La un moment dat Papa a cerut să fie oprit Jeep-ul pentru a coborî în mulţime şi pentru a-l îmbrăţişa pe un paraplegic. Au fost prezente peste 130 de delegaţii din întreaga lume: 31 de preşedinţi de stat, 6 suverani, 3 principi ereditari, 11 capi de guvern. Au fost şi 33 de delegaţii ale Bisericilor / confesiunilor creştine, printre care Patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu I.
La omilie Papa a subliniat: „Cum îşi trăieşte Iosif chemarea sa de a avea grijă de Maria, de Isus, de Biserică? Printr-o ascultare constantă faţă de Dumnezeu, faţă de semnele sale … ”. „Datoria de a avea grijă, însă – a continuat – nu ne priveşte doar pe noi, creştinii, ci … îi priveşte pe toţi. Înseamnă să avem grijă de întreaga creaţie, de frumuseţea creaţiei, aşa cum ni se spune în cartea Facerii şi aşa cum ne-a arătat Sf. Francisc de Assisi: înseamnă să respecţi orice creatură a lui Dumnezeu ambientul în care trăieşti. Înseamnă să ai grijă de oameni, de toţi oamenii, de orice persoană, … în special faţă de copii, de bătrâni, de cei care sunt mai gingaşi şi, deseori, stau la periferia inimii noastre. Înseamnă să avem grijă unul faţă de celălalt în familie: soţii să aibă grijă unul de altul; iar părinţii să aibă grijă de fii lor …”
„Astăzi, de sărbătoarea Sf. Iosif, celebrăm începutul slujirii noului Episcop de Roma, Succesorul lui Petru, care are o putere. Desigur, Isus Cristos i-a dat o putere lui Petru, însă de ce fel de putere e vorba? La întreita întrebare a lui Isus despre iubire, urmează o triplă invitaţie: paşte mieluşeii mei, paşte oiţele mele. Să nu uităm niciodată că adevărata putere este slujirea, şi că însuşi Papa, pentru a-şi exercita puterea, trebuie să se acomodeze cu acea slujire care îşi are punctul cel mai luminos în Cruce; trebuie să privească la slujirea umilă, concretă, plină de credinţă, a Sf. Iosif şi, precum el, să-şi deschidă braţele, pentru a-l proteja pe întreg Poporul lui Dumnezeu …”.
Este istorică prezenţa în piaţă a Patriarhului ecumenic al Bisericii ortodoxe, Bartolomeu I. Este pentru prima dată, din 1024, anul în care cele două Biserici s-au separat, când la înscăunarea unui Pontif asistă un Patriarh ecumenic, care-şi are reşedinţa la Istambul (vechiul Constantinopol) şi care-i considerat „primus inter pares” dintre cei 14 patriarhi orientali şi punct de referinţă al comuniunii din Biserica ortodoxă.
Bartolomeu I a subliniat importanţa apropierii dintre Biserica catolică şi cea ortodoxă pentru a lucra împreună în vederea unei viitoare reunificări dintre toate bisericile creştine, care reprezintă un miliard şi jumătate de credincioşi în lume.
„Doresc continuarea efortului de înaintare spre reconciliere şi consolidarea dialogului, în vederea aflării unităţii dintre Bisericile noastre surori”, a declarat Bartolomeu I într-un mesaj trimis noului Pontif.
Sursa: http://vaticaninsider.lastampa.it/
Traducere şi adaptare: fr. Adrian Măgdici OFMConv