Începerea Anului de Noviciat și îmbrăcarea „hainei încercării”

Distribuie cu:
În seara zilei de sâmbătă, 17 septembrie 2016, în sărbătoarea „Sfintelor Stigmate ale Sf. Francisc din Assisi”, la Prăjești, s-a celebrat Sfânta Liturghie de începere a Anului de Noviciat, prezidată de către ministrul provincial, fr. Teofil Petrișor, alături de alți 26 de confrați preoți, în cadrul căreia a avut loc și ritul intrării în viața religioasă a zece postulanți, care au primit, astfel, „haina încercării”.
Chiar la începutul Sfintei Liturghii, magistrul de novici, fr. Augustin-Petrică Patrașcu, după ce i-a salutat pe cei prezenți, le-a adresat celor zece tineri întrebarea cu care și Sărăcuțul din Assisi s-a confruntat la începutul chemării sale: „Ce vrei ca eu să fac, Doamne?”, iar răspunsul lui Francisc, și al altor sfinții franciscani, trebuie să fie și răspunsul dat astăzi de către ei.
După proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu și apelul postulanților, a urmat omilia rostită de către părintele Teofil Petrișor, care a ținut să indice semnificația „hainei încercării”, pe care tinerii postulanții urmau să o îmbrace în curând. Anume, că haina aleasă de sfântul Francisc nu a fost spontană și la întâmplare, de vreme ce chiar el a ținut să precizeze în Regulă, că „Dumnezeu m-a chemat pe calea umilinței și mi-a arătat calea simplității” (FF 1564). Așadar, cunoscută fiind dragostea Sărăcuțului pentru creaturile lui Dumnezeu, haina aleasă de el „a fost de penajul ciocârliei, care este de culoare pământie, elementul cel mai umil al naturii” (FF 1813). Și un alt înțeles al „hainei încercării” este aceea că ea este făcută în formă de cruce. Iar misterul lui Dumnezeu Răstignit a fost cinstit atât de mult de Francisc, încât, înainte cu doi ani de moarte, a primit Sfintele Stigmate ale Mântuitorului, sărbătoare ce tocmai era celebrată.
După acest moment, postulanții au cerut să primească „haina încercării” și să-l urmeze pe Cristos, după exemplul sfântului Francisc, sărac, umil și iubitor al crucii.
Cei zece frați novici sunt:
1. Antonică Iosif-Ionuț din Parohia R.-C. „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” – Hălăucești (IS);
2. Bîrsan Iosif-Alexandru din Parohia R.-C. „Sfânta Fecioară Maria, Regină” – Coman (BC);
3. Bejan Andrei din Parohia R.-C. „Adormirea Maicii Domnului” – Pildești (NT);
4. Blaj Claudiu din Parohia R.-C. „Sfântul Iosif Muncitorul” – Buruienești (NT);
5. Blăjuț Mihai-Andrei din Parohia R.-C. „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” – Hălăucești (IS);
6. Ferenț Damian-Cristian din Parohia R.-C. „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” – Tărâța (BC);
7. Frîncu Claudiu din Parohia R.-C. „Sfântul Anton de Padova” – Faraoani (BC);
8. Iștoc Cristian din Parohia R.-C. „Trupul și Sângele Domnului” –Gherăești (NT);
9. Sandu Cristian-Ciprian din Parohia R.-C. „Sfântul Mihail” – Sarata (BC);
10. Saranci Daniel-Antonio din Parohia R.-C. „Sfântul Anton de Padova” – Iași;
La finalul Sfintei Liturghii, ministrul provincial i-a încurajat pe cei zece frați novici și i-a îndemnat să fie dispuși în acest an la contemplație, rugăciune și muncă. Totodată le-a adresat câteva cuvinte de îmbărbătare și felicitare noii echipe formative a Noviciatului, alcătuită din fr. Augustin-Petrică Patrașcu, Magistru de novici, fr. Alexandru Olaru, Vicemagistru de novici, și fr. Ioan Dâscă, administratorul Casei de Noviciat.
Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă în sărbătoarea „Primirii stigmatelor sfântului Francisc din Assisi”.
Fr. Carol Daniel Sabău, OFMConv.
∗∗∗
∗∗∗
În sărbătoarea „Sfintelor Stigmate ale Sf. Francisc din Assisi”, în cadrul Sfintei Litughii, de la ora 18:00, celebrată…
Posted by Provincia OFMConv. din România on 17 Septembrie 2016