Loading...

Huşi: Invitaţie la sfinţirea bisericii şi consacrarea altarului

Distribuie cu:

Biserica „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Huşi va fi sfinţită şi altarul va fi consacrat în cadrul Liturghiei din 4 septembrie 2016, la ora 11.00, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Anton Coşa, episcop de Chişinău. Printre concelebranţi va fi pr. Teofil Petrişor, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România a Ordinului Fraţilor Minori Conventuali.


 

husi_altar

Oraşul Huşi din judeţul Vaslui este situat în partea estică a României, aproape de vama Albiţa, la graniţă cu Republica Moldova.

Numele oraşului „Huşi” este atestat documentar încă din anul 1487, începând cu această dată, de fapt, Huşi este reşedinţă de curte domnească (1487-1852), apoi târg domnesc şi capitală de ocol din 1520, reşedinţă de episcopie ortodoxă din anul 1589, oraş din anul 1832 când a devenit şi reşedinţă de ţinut, şi în cele din urmă judeţ între anii 1834 şi 1949.

Existenţa localităţii este atestată însă mult înainte de anul 1487, iar aici a existat o comunitate catolică încă înainte de anul 1420, când s-a declanşat prozelitismul husit în Moldova.

În anul 1587 episcopul Bernardino Quirini, care a vizitat comunitatea din Huşi, relata că aici existau 1030 de case, iar catolici erau în număr de 72 de familii cu 435 suflete, aceştia aveau şi o biserică de lemn.

Prefectul misiunii franciscane, pr. Giovanni Crisostomo di Giovanni, în raportul său din 9 aprilie 1762, aminteşte două comunităţi catolice la Huşi: una în cartierul Corni, cu biserica „Sfântul Anton”, şi cealaltă în oraş, cu biserica „Sfânta Cruce”. Biserica veche din Corni a fost pe deal, în partea de nord-est.

În anul 1840, episcopul Antonio de Stefano a construit o altă biserică, în locul în care se află cea de astăzi.

Creşterea însemnată a comunităţii catolice din Huşi (la sfârşitul secolului al XIX-lea se numărau aici 700 de familii) a făcut ca biserica ridicată la 1840 să devină neîncăpătoare. Astfel parohul Bernardin Just OFMConv. între anii 1898 şi 1900 a construit o nouă biserică, cea actuală din Huşi – Corni.

De-a lungul anilor şi din cauza diferitelor intemperii ale timpurilor, biserica „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Huşi-Corni a suferit mai multe daune, fiind nevoie de mai multe intervenţii de consolidare, renovare şi înfrumuseţare. Principalele lucrări de renovare s-au realizat în anii 1932, 1940 şi 1957.

După anul 1990, datorită preoţilor Iosif Simon, Andrei Ficău şi Damian Pişta, s-au realizat mai multe consolidări şi renovări ale actualei bisericii.

Din anul 2008 cu sprijinul episcopilor de Iaşi, Petru Gherghel şi Aurel Percă, al Provinciei noastre Franciscane, a arhitectului Anghel Teodor, a domnului inginer Neagu, a domnului de fericita amintire Franţ Gheorghe, a firmei CERACONS reprezentata de domnii Albert Romila şi Eugen Capraru, binefăcătorilor şi autorităţilor locale, s-a demarat un amplu proiect de consolidare, renovare şi decorare a bisericii. Astfel, s-a refăcut acoperişul, s-a restaurat măreţul altar din lemn care îşi are existenţa încă din anul 1900, s-a refăcut duşumeaua, s-au realizat vitraliile şi s-a refăcut în întregime pictura.

Astfel, comunitatea se bucură astăzi de o splendidă biserică, iar bucuria noastră este împărtăşită cu toţi cei de bună voie care trec pragul bisericii noastre.

Pr. Benone Butacu, OFMConv.

Distribuie cu: