Loading...

Funeraliile sr. Maria Farțade

Sr. Maria Farțade, născută la Luizi-Călugăra (BC), în ziua de 3 septembrie 1941, și decedată în ziua de 25 iunie 2023, a fost condusă pe ultimul drum, marți, 27 iunie 2023, fiind înmormântată în satul natal așa cum și-a dorit.

Luizi-Călugăra: Funeraliile sr. Maria Farțade, SFMA

Distribuie cu:

Adunate în număr mare în comunitatea de la Hălăucești pentru Adunarea provincială, eveniment de verificare și de programare a familiei noastre religioase din România, ne-am rugat împreună și pentru fericirea veșnică a sr. Maria și am meditat la lucrurile de pe urmă și la ceea ce este într-adevăr esențial în viață.

Marți, în ziua înmormântării, după ce ne-am luat rămas bun de la sr. Maria în capela comunității „Sf. Rita” din Hălăucești și ne-am rugat pentru odihna ei veșnică împreună cu pr. vicar Mihai Cherecheș, am pornit spre Luizi-Călugăra. Ajungând la fosta casă a sorei Maria Farțade, astăzi locuită de surorile franciscane, am poposit pentru un moment de rugăciune împreună cu rudele, vecinii și cu surorile din comunitatea de acolo. Apoi ne-am îndreptat spre biserica parohială „Înălțarea Sf. Cruci” unde, la ora 16.00, am celebrat recviemul și Sfânta Liturghie de înmormântare, precedate fiind de rugăciunea Rozariului împreună cu credincioșii din localitate. Celebrarea a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România. Au concelebrat: pr. paroh Fabian Iacob, pr. Carmil Farțade, nepotul sr. Maria, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Alois Ilieș, pr. Francisc-Lucian Ghervase și pr. Cristian Aiojoaei.

La începutul Sfintei Liturghii, sr. Ana Vereș a citit biografia sr. Maria, îmbogățită mai apoi de cuvintele pr. Carmil de la predică: „Sr. Maria a avut o candelă plină de virtuți cu care acum se prezintă în fața lui Cristos. Și a intrat în sala nunții nu oricum, ci ca mireasă a lui Isus. Aceasta este marea bucurie care ne umple inima”. Apoi a adăugat: „Sr. Maria încă din copilărie și-a dorit să fie mireasa lui Cristos. Și să știți că nu a avut o copilărie ușoară! (…) Dimineața pe la ora 5, fie în copilărie și apoi în tinerețe, împreună cu sora ei Genoveva se sculau, se rugau, mergeau să mulgă vacile, apoi cu canistrele pline de lapte mergeau pe jos până la Bacău și acolo lăsau laptele la adresele respective. Și pe tot drumul ele se rugau. Ajungând acasă repede se schimbau și mergeau la câmp. Iar în fiecare seară veneau la Liturghie și își încheiau ziua de muncă în fața lui Isus”. Și ca mărturie pr. Carmil a confirmat faptul că „sr. Maria și-a trăit viața în ascultare, umilință și slujire (…)”. Și n-a ezitat să ne îndemne și pe noi ca „dimineața când luăm haina călugărească să ne amintim că este haina de mireasă, este semnul oferirii totale lui Cristos, este haina iubirii, este haina slujirii, este haina umilinței, haina urmării lui Cristos, subliniind că, această viață de mireasă nu este ușoară, dar este frumoasă”.

La finalul omeliei, pr. Carmil ne-a povestit că într-una din vizitele făcute sorei Maria în ultima perioadă, aceasta i-a spus că: „Nimic nu mă mai oprește aici pe pământ (…), îl voi vedea pe Cristos, îi voi vedea pe părinți, pe frații mei, pe sora mea și va fi o zi frumoasă”. Apoi părintele a continuat: „Aceasta este ziua cea frumoasă pe care Domnul a pregătit-o pentru sr. Maria”. Și într-adevăr, ce este mai frumos decât momentul în care îl poți vedea față în față pe Cel pe care l-ai iubit și slujit o viață!

La sfârșitul liturghiei pr. Damian Patrașcu a ținut să-i mulțumească personal sr. Maria pentru că de multe ori, pe când era la Nisiporești, lua și el din ostiile pe care le pregătea ea și sr. Genoveva. Și ne-a invitat să ne rugăm împreună ca Domnul să o conducă în paradis.

După Sfintei Liturghii ne-am îndreptat cu toții spre cimitir unde sr. Maria a fost înmormântată în cavoul familiei, alături de părinți, de sr. Genoveva și de ceilalți trei frați preoți.

Având în cer încă o mijlocitoare continuăm drumul nostru de credință sperând că într-o zi ne vom bucura împreună cu sr. Maria printre aleșii Domnului în împărăția cerească.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

*

Mai multe imagini puteți vedea aici.

Distribuie cu: