Loading...

Funeraliile pr. Gheorghe Antal, OFMConv.

Vineri, 30 decembrie 2016, la Faraoani (jud. Bacău) au avut loc funeraliile pr. Gheorghe Antal OFMConv. care a fost chemat în casa Tatălui ceresc în ziua de 28 decembrie a.c., în spitalul din Roman (Neamț), unde fusese internat în urma unor complicații cardio-respiratorii.

Funeraliile Pr. Gheorghe Antal, OFMConv.

Distribuie cu:

Sicriul cu trupul părintelui a fost adus și așezat în biserica din satul său natal, Faraoani, în după-amiaza zile de 29 decembrie, când părintele paroh împreună cu un număr mare de credincioși l-au întâmpinat în centrul satului și l-au condus în biserică, unde la ora 17.00 pr. Adrian-Sorin Giurgi, vicar provincial, împreună cu alți preoți au celebrat Sfânta Liturghie.

Vineri, 30 decembrie, începând cu ora 10.00, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, împreună cu circa 60 de preoți, au celebrat Sfânta Liturghie și ritul înmormântării părintelui decedat.

Celebrarea a început cu procesiunea din casa parohială spre biserică, unde corul împreună cu credincioșii adunați în număr mare în biserică, cu seminariștii și persoanele consacrate, intonau cântecul de intrare, slăvind și lăudând pe Dumnezeu, creatorul și dătătorul vieții.

Imediat după începerea Sfintei Liturghii și cuvântul de salut al ministrului provincial, fr. Virgil Blaj, secretar provincial, a dat citire biografiei părintelui Gheorghe Antal, punctând principalele evenimente din viața sa, activitățile pe care le-a desfășurat cu mult zel în cadrul provinciei și a Bisericii locale, precum și calitățile și virtuțile care l-au caracterizat și care l-au făcut să fie stimat și admirat de confrații săi, de preoți și credincioși.

După proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu din sărbătoarea Sfintei Familii, pr. Mihai Afrențoae, care a rostit cuvântul de învățătură, plecând de la exemplul sfântului Iosif, omul „viselor”, care s-a deschis „visului” lui Dumnezeu și l-a împlinit cu multă credință și generozitate în viața sa, a evidențiat că și părintele Antal, în felul său și după chemarea primită, a știut să urmeze până la capăt, cu determinare și dăruire, visul pe care Dumnezeu l-a avut cu el, în ciuda multor încercări prin care a trebuit să treacă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ministrul provincial a mulțumit tuturor acelora care în ultimii ani și mai ales în ultimele zile s-au îngrijit de părintele Gheorghe, în special comunitatea fraților conventului „Sf. Francisc din Assisi” din Roman, acolo unde a trăit și slujit părintele din anul 1992, mai întâi ca secretar, format și director spiritual la Seminarul minor, apoi ca responsabil al tipăririi și distribuirii cărților cu caracter spiritual și devoțional, ca și a obiectelor religioase, activitatea ce a pus bazele Editurii „Serafica”, prin care astăzi frații mai tineri duc mai departe lucrarea începută de părintele răposat.

Ministrul provincial a ținut să-și exprime recunoștința și față de surorilor franciscane care au colaborat foarte mult cu părintele Antal. De asemenea, i-a mulțumit părintelui paroh care s-a ocupat cu multă grijă și implicare pentru pregătirea și buna desfășurare a funeraliilor părintelui răposat, și, nu în ultimului rând, i s-a mulțumit corului și credincioșilor parohiei Faraoani, care au arătat prin prezența, cântările și rugăciunile lor cât de mult l-au prețuit pe părintele și cât de apropiați sunt de preoții pe care Dumnezeu i-a rânduit să îi slujească.

Deși PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, nu a putut participa la această celebrare, a trimis atât ministrului provincial cât și fraților provinciei franciscane, precum și rudelor părintelui Antal, un mesaj în care și-a exprimat condoleanțele și apropierea spirituală prin rugăciune „cu dorința de odihnă și fericire veșnică de la Domnul vieții și al răsplății” pentru pr. Antal, „un om tăcut și dăruit rugăciunii și persoanelor consacrate”.

După Sfânta Liturghie s-a format procesiunea spre cimitir, acolo unde a fost condus în rugăciune și depus pentru mult așteptata zi a învierii, sicriul cu trupul părintelui răposat.

Cei prezenți au primit la ieșirea din biserică și din cimitir un mic dar și o amintire întru odihna veșnică a părintelui Gheorghe Antal, iar preoții, seminariștii și persoanele consacrate s-au adunat în oratoriul parohiei unde au servit prânzul oferit de provincia franciscană.

Pentru tot exemplul bun pe care ni l-a dat părintele Antal, îi mulțumim lui Dumnezeu și îl rugăm să-l primească asemenea slujitorului credincios în rândul sfinților și aleșilor săi, iar nouă să ne de-a harul de a-i imita credința și virtuțile.

***

Biografia pr. Gheorghe Antal OFMConv.

Pr. Gheorghe Antal OFMConv. s-a născut la Faraoani, jud. Bacău în data de 03 aprilie 1932, fiind primul dintre cei 7 copii ai soților Mihai și Varvara.

La vârsta de 7 ani a început școala primară frecventând cinci clase, cu întrerupere de un an, în 1944, din cauza războiului. Un an mai târziu, în 1945 a fost admis și a intrat în Seminarul Franciscan din Hălăucești unde a absolvit Gimnaziul.

În 1948, regimul comunist a închis Seminarul, tocmai când tânărul seminarist Gheorghe, în vârstă de 17 ani, se pregătea să dea examenul de capacitate pentru a continua cursurile superioare liceale.

La data de 13 martie 1949, securitatea a arestat preoții care slujeau în comunitatea din Faraoani împreună cu un grup de credincioși, iar după două zile, l-au arestat și pe seminaristul Gheorghe Antal care se întorsese acasă după închiderea seminarului din Hălăucești. După 8 zile de interogatorii și torturi (a fost legat cu cablul electric și curentat) a fost eliberat, rămânând însă permanent sub controlul și supravegherea agenților securității.

În 1952 a fost încorporat în armată, iar în decembrie 1955, imediat după încheierea stagiului militar, i-a cerut pr. Alois Herciu (ministru provincial în clandestinitate) să-l recomande ca să poată intra în Seminarul din Alba-Iulia. Părintele Herciu i-a cerut să mai aibă răbdare până în anul următor căci începuse deja anul școlar.

În 1956 având recomandările PS Ioan Duma și ale pr. Dumitru Lucaci, tânărul Gheorghe s-a prezentat în fața PS Marton Aron, Episcop de Alba Iulia, căruia i-a exprimat dorința de a putea intra în seminar. Întrucât între timp se pusese restricția ca în seminar să nu mai fie primiți decât tineri până la 17 ani, iar la Teologie numai cei cu diplomă de bacalaureat, părintele nu a putut fi primit și i s-a cerut să mai aștepte până când bunul Dumnezeu va orândui altfel.

Între timp a continuat formarea spirituală sub îndrumarea directorului spiritual pr. Matei Ghiuzan ca și pregătirea filosofico-teologică sub îndrumarea pr. Anton Olaru și a pr. Gheorghe Pătrașcu (ministru provincial în clandestinitate), iar la 14 septembrie 1980 a fost hirotonit preot în secret la Slănic Moldova de către cardinalul Alexandru Todea.

Între anii 1983-1984 a făcut noviciatul și la 12.12.1984 a făcut profesiunea temporară și apoi la 15.02.1988 profesiunea solemnă în Ordinul Fraților Minori Conventuali.

Până în decembrie 1989, când a căzut regimul comunist, părintele Gheorghe a continuat să locuiască în casa sa din Faraoani și să activeze ca organist în biserica din localitate, fără a-și putea manifesta în public identitatea de preot și de frate franciscan.

Tot în secret, având aprobarea pr. Gheorghe Pătrașcu s-a ocupat de pregătirea unui număr de circa 30 de tinere care doreau să intre în viața consacrată în Institutul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi. Majoritatea dintre ele au depus profesiunea religioasă în clandestinitate iar acum sunt surori franciscane cu profesiune perpetuă slujind în diferitele case și opere ale institutului.

În anul 1990, părintele Gheorghe s-a pensionat și a fost trimis de către superiorii Ordinului Franciscan la București ca asistent spiritual al surorilor franciscane care lucrau la spitalul municipal din București.

În anul 1992 a fost transferat la Seminarul Liceal Franciscan din Roman unde a slujit ca secretar, formator și director spiritual, iar în anul 1996 a fost numit magistru de novici al noviciatului de la Luizi Călugăra.

În 1997, a revenit la Roman, la Institutul Teologic Franciscan unde i s-a încredințat misiunea de retipărire a cărților editate de frații franciscani înainte de suprimarea Ordinului, activitate pe care a desfășurat-o cu mult zel, punând astfel bazele Editurii „Serafica” a cărui director onorific a rămas până la sfârșitul vieții.

În tot acest timp, în ciuda mai multor boli de care suferea, părintele Gheorghe Antal a continuat să expedieze în țară și în străinătate pachete cu cărți și obiecte religioase și să ofere cu multă disponibilitate și generozitate slujirea de confesor, atât seminariștilor cât și preoților și credincioșilor, care l-au căutat în număr mare pentru a primi iertarea și milostivirea lui Dumnezeu în Sacramentul Reconcilierii.

În data de 28 decembrie 2016, pr. Gheorghe Antal OFMConv. a trecut la Domnul, după ce cu câteva zile înainte fusese internat în spitalul municipal din Roman (Jud. Neamț).

Stăruința părintelui în urmarea chemării de a deveni slujitor al lui Cristos și urmaș al sfântului Francisc din Assisi în vremuri potrivnice unor astfel de inspirații și dorințe sfinte, fidelitatea sa față de jurămintele făcute în cel mai mare secret lui Dumnezeu și în fața autorităților bisericești, asistența spirituală și formativă acordată surorilor franciscane, munca asiduă de a tipări și de a difuza cărți și obiecte religioase, disponibilitatea, răbdarea și blândețea sa manifestată tuturor penitenților, și nu în ultimul rând, ascultarea, modestia, discreția și umilința care l-au caracterizat mereu, i-au adus stima și aprecierea confraților săi ca și a tuturor acelora care l-au cunoscut.

***

Vineri, 30 decembrie 2016, la Faraoani (jud. Bacău) au avut loc funeraliile pr. Gheorghe Antal OFMConv. care a fost chemat în casa Tatălui ceresc în ziua de 28 decembrie a.c.

Posted by Provincia OFMConv. din România on 30 Decembrie 2016

Distribuie cu: