Familia Franciscană la București
Reprezentanți ai diferitelor ramuri ale Familiei Franciscane s-au reunit în perioada 27-31 august 2018 la Popești-Leordeni, Ilfov, pentru Întâlnirea Națională a Familiei Franciscane, iar miercuri, 29 august, au participat la Sf. Liturghie prezidată, în Catedrala Sf. Iosif din capitală, de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.
Distribuie cu:
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la celebrarea euharistică, IPS Ioan a amintit idealul descoperit de Sf. Francisc de Assisi, cel al sărăciei adevărate, „care vorbește despre adevărata libertate interioară și exterioară a omului”: „Din acest ideal s-au inspirat înaintașii voștri din diferite familii franciscane, ca să vadă care este de fapt necesitatea timpului”. „Sf. Francisc a descoperit această comoară a necesității sărăciei, fundamental legată de ascultare și de curăție”, „și a lăsat-o ca exemplu Bisericii întregi, dar îndeosebi acelora care de-a lungul istoriei au privit spre exemplul său și au luat asupra lor râvna și curajul de a mărturisi adevărul Cuvântului Domnului”, a mai spus Arhiepiscopul.
Explicând legătura dintre cele trei sfaturi evanghelice – sărăcie, curăție și ascultare -, Excelența Sa a arătat că „dacă înțelegem că într-adevăr sărăcia, care naște curăția și ascultarea, este o bogăție atunci purtăm în noi, în viața noastră, o bogăție; dacă nu înțelegem acest lucru, purtăm în viața noastră un lanț care ne trage înapoi”. Exemplul Sfântului Ioan Botezătorul – comemorat de liturgia zilei – și exemplul Sfântului Francisc sunt un prilej pentru a medita asupra rolului consacrării membrilor Familiei Franciscane, a mai spus IPS Ioan, subliniind că „nu suntem chemați să purtăm un lanț în interiorul nostru, în viața noastră, ci suntem chemați să ducem un semn real de libertate în lume: libertatea fiilor lui Dumnezeu”.
Înainte de Sf. Liturghie, reprezentanții Familiei Franciscane au vizitat Muzeul dedicat Fericitului Vladimir Ghika, din Palatul arhiepiscopal, iar după-amiază au vizitat Expoziția amenajată la Muzeul Național de Artă al României, care oferă publicului, în premieră în România, posibilitatea de a vedea peste 200 de desene, și gravuri realizate de Monseniorul Ghika, aparținând acum Arhivei Ghika a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, și alte obiecte ce au aparținut fericitului martir. Lucrările Întâlnirii Familiei Franciscane sunt găzduite de Congregația Iosefinii lui Murialdo, la Popești-Leordeni. La eveniment participă reprezentanți ai diferitelor ramuri franciscane prezente pe teritoriul țării noastre: Frații Minori, Frații Minori Capucini, Frații Minori Conventuali, Surorile Franciscane Misionare din Assisi, Franciscanele Sfintelor Inimi, Ordinul Franciscan Secular etc.
[ *** ]
Material apărut pe www.angelus.com.ro