Loading...

Exerciţii spirituale în vederea primirii slujirii diaconale

Exerciţii spirituale în vederea primirii slujirii diaconale

Distribuie cu:

Exerciţii spirituale în vederea primirii slujirii diaconale

Exerciţii spirituale în vederea primirii slujirii diaconale

În perioada 20-25 septembrie, un grup de 15 fraţi din Provincia Franciscana „Sfântul Iosif” şi Custodia Capucină „Fericitul Ieremia” din România, au participat la un curs de exerciţii spirituale care a avut ca scop o pregătire imediata la Hirotonirea Diaconală, dar şi o pregătire pentru ceea ce implică slujirea si viaţa de diacon. Exerciţiile spirituale s-au desfăşurat la sediul Curiei Provinciale din Bacău, iar ca relator a acestor exerciţii a fost invitat pr. Damian Pătraşcu OFMConv., rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

Tema principală Configuraţi la Cristos slujitor, sintetizează întregul parcurs al exerciţiilor, punându-se accentul pe faptul că Isus Cristos este cel care ne-a chemat si ne-a ales cu afecţiune spre slujirea atentă a turmei sale. Părintele Damian a ţinut să evidenţieze în conferinţele sale principalele elemente ale vieţii de diacon, care trebuie să aibă mereu ca model pe Cristos. S-a specificat că diakonía înseamnă mai ales a-l sluji cu pasiune pe Cristos prezent în poporul său, Biserica – trupul său mistic, prin vestirea şi predicarea Cuvântului, celebrarea sacramentelor având ca izvor si culme Euharistia şi printr-o viaţă de mărturie autentică. În mod particular s-a evidenţiat slujirea prin care preotul, plecând de la diaconat, este încredinţat cu totul Cuvântului prin ascultarea rugătoare şi meditarea asiduă a acestuia, ca mai apoi sa-l poată încredinţa oamenilor în mod transparent şi fidel.

A fi diacon înseamnă, cu alte cuvinte, a fi configuraţi după iubirea inimii lui Isus, alimentând in fiecare zi, în rugăciune, pasiunea pentru Cristos şi pentru oameni.

Mulţumindu-i lui Dumnezeu pentru zilele binecuvântate petrecute sub privirea lui, cerem harul ca slujirea noastră diaconală să fie una autentică şi rodnică.

 

                                                                                                          Fr. Teofil Ciucheş

Distribuie cu: